Het kweken van kruiden in een pot is een makkie. Bijvoorbeeld bieslook, peterselie, kervel en basilicum kweek je gewoon zelf, in de vensterbank. Zo heb je ze altijd vers en lekker bij de hand. En bovendien: geen bestrijdingsmiddelen of beestjes maar gewoon biologisch in je eigen huis.

De potjes kruiden die je in de winkel koopt zijn vaak helemaal niet zo oud, zelf heb je binnen 2 – 3 weken ook zulke planten. Als je het nog langer laat groeien krijg je veel meer verse kruiden om te oogsten en de plant leeft ook langer. Je kan kruiden kweken in huis maar ook gewoon in de tuin.

Bieslook in bloei

Zo kweek je kruiden in een pot in huis

Zorg dat je een mooie bloempot hebt van ongeveer 10 tot 20 cm in doorsnede. Hij mag van terracotta, steen, plastic of glas zijn, wat jij het mooiste vindt. Als er een gat onderin de pot zit, moet je hem op een bakje of schoteltje zetten.

Vul de pot met potgrond. Dit kan je bij ons kopen in handige geperste blokken waar je alleen maar water aan hoeft toe te voegen. Je kan ook een grote zak potgrond kopen in alle tuincentra, bouwmarkten, bloemenzaken en vaak ook supermarkten. Welk soort je kiest maakt niet zoveel uit, zolang het maar potgrond is en geen compost of cocospeat.

Strooi de zaadjes uit over de potgrond in de pot. Elk soort heeft zijn eigen zaaidichtheid: dit staat gewoon vermeld in onze webwinkel bij elk soort kruid. Meestal kan je wel 3x zaaien uit één zakje!

Strooi ongeveer 1 a 2 cm potgrond over de zaadjes heen en geef ze een scheut water. De zaadjes zijn gezaaid! Als de bloempot gaatjes heeft in de bodem, kan je er flink veel water in gooien. Als de pot geen gaatjes heeft kan je zoveel water toevoegen tot er net wat nattigheid blijft liggen bovenop de grond.

Afhankelijk van het soort kruid dat je gezaaid hebt kan je binnen een paar dagen tot een week kleine plantjes ontdekken. Zorg dat ze voldoende water hebben: de grond moet altijd een beetje vochtig zijn, maar er moet geen laag water op blijven staan. Het is niet erg als de grond een dagje wat droog is aan de bovenkant. Om de dag even water geven is het beste.

peterselie blaadjes

Kruiden kweken in de tuin

De meeste soorten kruiden kan je in maart, april of mei zaaien in de tuin. Na een paar weken kan je ze oogsten, vaak kan dat de hele zomer door. De meeste kruiden sterven af in de winter en komen dan de volgende lente gewoon weer op. Je kan het beste even de zaaibeschrijving bij elk kruid dat wij verkopen lezen over hoe en wanneer je deze het beste kan zaaien.

De kruidenzaadjes uit onze webshop

Als je geen bestelknop ziet dan is het product tijdelijk uitgekocht. Als je een grote bestelling wilt doen kan het altijd bijbesteld worden, neem dan contact op.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 5459 reviews.