Een tuin die niet veel moeite kost, maar wel de hele zomer prachtige bloemen heeft? Misschien is een veldje met weidebloemen iets voor jou! Je kan zelf kiezen welke bloemen je mooi vindt, of je kan een kant-en-klaar mengsel kopen van bloemen die samen een mooi veldje vormen.

Wij verkopen allerlei soorten weidebloemen en natuurlijk de weidebloemenmix. Dit is een mix van meer dan 10 soorten weidebloemen. Je kan ook pure soorten weidebloemen bestellen, bloemen die het goed doen op weides zijn bijvoorbeeld: korenbloemen, gele mosterd, klaprozen en kamille. Geen van onze verpakkingen bevatten graszaad, we verkopen alleen zaden voor prachtige bloemen!

Weidebloemenmix kan gezaaid worden in de lente (maart – april) zodat je dat jaar nog bloemen krijgt. Als je zaait in de herfst krijg je het voorjaar erop bloemen. Het zaaien van mooie wilde bloemen in de tuin is een makkie. Volg de volgende stappen voor een prachtige bloemenzee!

weidebloemenmix
Onze weidebloemenmix in de zomer van 2016 op een veldje in Zeeland.

Zaaistappen weidebloemenmix zaaien

Grond kiezen. Kies een stukje van de tuin die geschikt is voor de weidebloemen die je wilt zaaien. Het beste werkt het zaaien op kale grond, dus omgespit, geploegd of gefreesd. Eventueel kan je gras ook kort afmaaien en bedekken met een nieuw laagje zwarte grond. Op een gezond grasveld zaaien kan niet.

Het zaaien. Strooi de zaadjes spaarzaam uit over het stukje grond dat je hebt uitgekozen. Het ene soort groeit liever dicht bij elkaar, de andere liever verder van elkaar af. Vuistregel is ongeveer een cirkel met een straal van 5 à 10 cm voor 1 zaadje. De weidebloemenmix van Happy Seeds moet gezaaid worden op een zonnige plek, vochtig maar niet nat. Zo goed als elk zaadje groeit uit tot een plant, zorg er dus voor dat je niet te gul zaait! Om je te helpen met spaarzaam zaaien, kan je ook de weidebloemzaden mengen met wit zand zodat je kan zien waar je het al hebt uitgestrooid.

Nabehandeling. Kleine zaadjes zijn meestal lichtkiemers, dat betekend dat ze alleen kiemen als er licht op valt. Bedek deze zaden dus niet. De grotere zaden zou je zelf in de grond kunnen drukken. Dit zorgt voor meer bescherming voor de zaden en dat de zaden minder snel opgegeten worden door vogels. Voor een groot gebied zou je de grond kunnen walsen. Geen zorgen als niet alle zaden onder de grond liggen, de zaden zullen ook dan kiemen. Het percentage succesvol bloeiende planten hangt af van het grondsoort, neerslag en de temperatuur.

Klaar! Nu zijn de zaadjes gezaaid. Als je de bloemen in de lente hebt gezaaid, zal je deze zomer al kunnen genieten van de eerste bloemen. Als je ze aan het einde van de zomer zaait, zullen ze de lente daarop bloeien. Het leuke is dat de meeste soorten zichzelf uitzaaien aan het einde van de zomer, zodat je elk jaar weer nieuwe bloemen krijgt!

Welke soorten zitten er in?

Deze soorten zitten er in de weidebloemenmix:

wat zit er in... weidebloemenmix horizontaal
Wat zit er in… weidebloemenmix zaden Happy Seeds

Verzorging

Het leuke aan weidebloemen is, naast de prachtige kleuren, dat je ze niet hoeft te verzorgen. Ze redden zichzelf. Wat wel van belang is, is dat je de grond met rust laat na het zaaien. Onkruid mag je met de hand verwijderen, maar verder is maaien of bijknippen uit den boze. Laat de natuur haar gang gaan!

Weidebloemen zaaien zichzelf uit, dus elk jaar krijg je weer een andere compositie van prachtige weidebloemen. Je kan de zaadjes in de herfst ook verzamelen om ergens anders uit te strooien.

Valkuilen bij weidebloemen zaaien

Soms heb je minder succes met weidebloemen. Vermijd de volgende valkuilen:

  • Teveel zaden per vierkante meter zaaien. Maar een of enkele soorten zullen dan groeien en bloeien, de rest heeft teveel last van de concurrentie.
  • De zaden toedekken met teveel aarde. Dit is niet nodig en de kleine zaadjes kunnen hier niet tegen, omdat ze maar weinig opgeslagen energie hebben om mee te groeien.
  • Teveel schaduw van andere planten, zorg voor een plek in de zon of in de halfschaduw.
  • Zaai niet op een sterke grasmat, zoals een gazon of een weiland die altijd intensief gebruikt is voor gras. Op ruig land waar hier en daar vanzelf gras groeit, maar ook kale plekken zijn, kan je wel weidebloemen zaaien.
  • Extreem droge of juist erg natte grond, hier kunnen de bloemen niet goed tegen.

Tip voor moeilijke grond, erg vol gezond gras of als je laat bent met zaaien:

Het beste resultaat krijg je als je zaait op kale grond. Als dat echt niet kan, lukt zaaien op slecht onderhouden gras vaak ook. Maai het gras dan heel erg kort af en wees er vroeg in het jaar bij. Bedek het gras met een laagje van zo’n 5 cm potgrond of tuinaarde. Zorg dat het ingezaaid, geharkt en/of gewalst wordt en wacht op het resultaat.

Een groot weiland kan gefreesd of geploegd worden om het bestaande gras weg te halen. Het zaaien van weidebloemen op een gezonde grasmat geeft weinig resultaat omdat de bloemen weggeconcurreerd worden door het gras. Wel kunnen de zaden wachten in de grond totdat de omstandigheden voor hen beter worden, waardoor ze later nog zullen kiemen.

Hoeveel gram zaden heb ik nodig?

Ik ga uit van de vuistregel van 1 gram weidebloemenmix per vierkante meter. Dat lijkt weinig, maar zaden zijn echt heel licht. In de mix zitten soorten met zo’n 200 zaden per gram tot soorten zoals de klaproos of kamille met 9000 zaadjes per gram. Elk zaadje kan een bloem worden, zolang die maar de ruimte krijgt. Zaai dus vooral niet teveel zaden per vierkante meter, want dan krijgen alleen de snelst groeiende soorten een kans. Ze overwoekeren de rest dan voordat die groot genoeg zijn om te bloeien. Van een deel van de soorten zal je dus minder terug zien dan als je de zaden wat meer had verspreid. Als je een zakje pure zaden koopt heb je dit probleem niet, want dan krijg je altijd het maximaal haalbare aantal bloemen voor het stukje grond wat je hebt uitgezocht.

Je kan ook altijd de zaden nog dunner verspreiden, dan krijg je voornamelijk een graslandje met hier en daar een bloem. Net wat je leuk vindt!

Bestel weidebloemen zaden

Bestel onze weidebloemenmix hier: happyseeds.nl/product/weidebloemen-mix/
Je kan zelf kiezen hoeveel gram je wilt bestellen.

Onze weidebloemenmix in bloei juli 2018
Onze weidebloemenmix in bloei juli 2018

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 472 reviews.