Op zoek naar een tuin die niet veel moeite kost, maar wel de hele zomer prachtige bloemen heeft? Misschien is een veldje met weidebloemen iets voor jou! Je helpt de bijen en de rest van de natuur ook gelijk een handje. Je kan zelf kiezen welke bloemen je mooi vindt, of je kan een kant-en-klaar mengsel kopen van bloemen die samen een mooi veldje vormen. Wij hebben verschillende mengsels, bekijk ze hier.

Weidebloemenmix kan gezaaid worden in de lente (maart, april, mei) zodat je dat jaar nog bloemen krijgt. Je mag eventueel nog zaaien tot eind juni om hetzelfde jaar bloei te zien, maar de bloei is dan wel korter. Als je zaait in de herfst krijg je het voorjaar erop bloemen. Het zaaien van mooie wilde bloemen in de tuin is een makkie. Volg de volgende stappen voor een prachtige bloemenzee!

Weidebloemenmix

Zaaistappen weidebloemenmix zaaien

Grond kiezen. Kies een stukje van de tuin die geschikt is voor de weidebloemen die je wilt zaaien. Het beste werkt het zaaien op kale grond, dus omgespit, geploegd of gefreesd. Eventueel kan je gras ook kort afmaaien en bedekken met een nieuwe dikke laag zwarte grond. Op een gezond grasveld zaaien kan niet. Kies een plekje in de volle zon, eventueel mag een beetje schaduw ook. De grond mag niet steeds nat blijven, te vochtige grond is niet goed voor weidebloemen.

Het zaaien. Strooi de zaadjes spaarzaam uit over het stukje grond dat je hebt uitgekozen. Vuistregel voor onze zadenmengsels is 1 gram per vierkante meter. Zo goed als elk zaadje groeit uit tot een plant, zorg er dus voor dat je niet te gul zaait! Om je te helpen met spaarzaam zaaien, kan je ook de weidebloemzaden mengen met vochtig wit zand. Als je dit uitstrooit op de zwarte grond zie je waar je bent gebleven. Gebruik ongeveer een theelepel zaad op een kopje wit zand. Als je teveel zaden per vierkante meter zaait, dan zal een soort in de mix de anderen gaan overheersen. Zaaien met de hand werkt het beste.

Behandeling na het zaaien. Kleine zaadjes zijn meestal lichtkiemers, dat betekend dat ze alleen kiemen als er licht op valt. Bedek deze zaden dus niet. De grotere zaden zou je zelf in de grond kunnen drukken. Dit zorgt voor meer bescherming voor de zaden en dat de zaden minder snel opgegeten worden door vogels. Voor een groot gebied zou je de grond kunnen walsen. Geen zorgen als niet alle zaden onder de grond liggen, de zaden zullen ook dan kiemen. Het percentage succesvol bloeiende planten hangt af van het grondsoort, neerslag en de temperatuur. Niet alle soorten bloeien tegelijk.

Klaar! Nu zijn de zaadjes gezaaid. Als je de bloemen in de lente hebt gezaaid, zal je deze zomer al kunnen genieten van de eerste bloemen. Als je ze aan het einde van de zomer zaait, zullen ze de lente daarop bloeien. Het leuke is dat de meeste soorten zichzelf uitzaaien aan het einde van de zomer, zodat je elk jaar weer nieuwe bloemen krijgt! Er zitten ook soorten in de mix die in het jaar van zaaien groeien en pas in de lente daarop bloeien.

Naast bovenstaand stappenplan heb ik ook een voorbeeld met foto’s van het ploegen, frezen en inzaaien. Bekijk die hier.

weidebloemenmix
Onze weidebloemenmix in de zomer van 2016 op een veldje in Zeeland.

Welke soorten zitten er in?

Deze soorten zitten in ieder geval in de weidebloemenmix, er zitten nog meer soorten en kleurvarianten in:

wat zit er in... weidebloemenmix horizontaal
Wat zit er in… weidebloemenmix zaden Happy Seeds

Bekijk de samenstelling van de andere mengsels in de webwinkel.

Verzorging van bloemenweides

Het leuke aan weidebloemen is, naast de prachtige kleuren, dat je ze niet hoeft te verzorgen. Ze redden zichzelf. Wat wel van belang is, is dat je de grond met rust laat na het zaaien. Onkruid mag je met de hand verwijderen, maar verder is maaien of bijknippen uit den boze. Laat de natuur haar gang gaan!

Weidebloemen zaaien zichzelf uit, dus elk jaar krijg je weer een andere compositie van prachtige weidebloemen. Je kan de zaadjes in de herfst ook verzamelen om ergens anders uit te strooien. Na ongeveer 2 of 3 jaar is het beter om opnieuw in te zaaien omdat onkruid dan vaak toch de overhand krijgt.

Korenbloemen, klaprozen, verderop slaapmutsjes. De andere soorten gaan nog bloeien.

Valkuilen bij weidebloemen zaaien

Soms heb je minder succes met weidebloemen. Vermijd de volgende valkuilen:

  • Teveel zaden per vierkante meter zaaien. Maar een of enkele soorten zullen dan groeien en bloeien, de rest heeft teveel last van de concurrentie.
  • De zaden toedekken met teveel aarde. Dit is niet nodig en de kleine zaadjes kunnen hier niet tegen, omdat ze maar weinig opgeslagen energie hebben om mee door de laag aarde te groeien.
  • Teveel schaduw van andere planten, zorg voor een plek in de zon of in de halfschaduw.
  • Zaai niet op een sterke grasmat, zoals een gazon of een weiland die altijd intensief gebruikt is voor gras. Op ruig land waar hier en daar vanzelf gras groeit, maar ook kale plekken zijn, kan je wel weidebloemen zaaien.
  • Zaaien op wit zand, dit is te droog en te voedselarm.
  • Als je zaait op grond wat bomvol onkruidzaden zit, zal je veel onkruid tussen de weidebloemen zien. Als er jarenlang onkruid stond op het veld, volstaat het weghalen van de onkruidplanten niet omdat hun zaden overal aanwezig zijn in de grond. Kies dan voor een snelgroeiende bloemsoort (bijvoorbeeld klaver, mosterd of bijenvoer) of accepteer dat je onkruid zal blijven zien tussen de weidebloemen door.
  • Extreem droge of juist erg natte grond, hier kunnen de bloemen niet goed tegen.
Onze weidebloemenmix, je ziet op deze foto o.a. klaproos, kamille, goudsbloem, ganzenbloem, kaasjeskruid en korenbloem

Tip voor moeilijke grond, erg vol gezond gras of als je laat bent met zaaien:

Het beste resultaat krijg je als je zaait op kale grond. Als dat echt niet kan, lukt zaaien op slecht onderhouden gras vaak ook. Maai het gras dan extreem kort af en wees er vroeg in het jaar bij. Bedek het gras met een laagje van zo’n 5 cm potgrond of tuinaarde. Zorg dat het ingezaaid, geharkt en/of gewalst wordt en wacht op het resultaat. Bedek de bloemenzaden maar heel dunnetjes met aarde of wals alleen.

Een groot weiland kan gefreesd of geploegd worden om het bestaande gras weg te halen. Het zaaien van weidebloemen op een gezonde grasmat geeft weinig resultaat omdat de bloemen weggeconcurreerd worden door het gras. Het gras heeft immers al wortels en neemt alle grond in beslag. Het gras weghalen met wortel en al is de enige oplossing.

Weidebloemen langs een border zaaien kan ook! Het is wat hoog maar wel extreem fleurig en makkelijk te zaaien. Vlinders, bijen en hommels vliegen af en aan. Dit is een speciaal samengestelde mix van weidebloemen. Foto gemaakt in Oostvoorne in juni 2019.

Hoeveel gram zaden heb ik nodig?

Ik ga uit van de vuistregel van 1 gram weidebloemenmix per vierkante meter. Dat lijkt weinig, maar zaden zijn echt heel licht. In de mix zitten soorten met zo’n 200 zaden per gram (bv. korenbloem) tot soorten met 9000 zaadjes per gram (bv klaproos, kamille). Elk zaadje kan een bloem worden, zolang die maar de ruimte krijgt. Zaai dus vooral niet teveel zaden per vierkante meter, want dan krijgen alleen de snelst groeiende soorten een kans. Ze overwoekeren de rest dan voordat die groot genoeg zijn om te bloeien. Van een deel van de soorten zal je dus minder terug zien dan als je de zaden wat meer had verspreid. Als je een zakje pure zaden koopt in plaats van een mengsel heb je dit probleem niet, want dan krijg je altijd het maximaal haalbare aantal bloemen voor het stukje grond wat je hebt uitgezocht. Soms blijven de planten dan wel kleiner.

Je kan ook altijd de zaden nog dunner verspreiden dan aangegeven, dan krijg je voornamelijk een graslandje of onkruidlandje met hier en daar een bloem. Net wat je leuk vindt!

Onze weidebloemenmix in bloei juli 2018
Onze weidebloemenmix in bloei (juli 2018) als akkerrand

Bestel weidebloemen zaden

Bestel onze weidebloemenmix hier. Je kan zelf kiezen hoeveel gram je wilt bestellen. Bekijk hier alle mengsels in de webwinkel. Als je nog vragen hebt kan je altijd contact opnemen.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 2260 reviews.