Judaspenning
Judaspenning

Judaspenning (Lunaria annua) is een prachtige tweejarige plant die het heel goed doet in de tuin. Bijvoorbeeld in een border, langs een muurtje of in een ‘vergeten’ deel van de tuin.

Van april tot en met juni bloeit Judaspenning met vele paarse bloempjes. Daarna gaat de plant zaden vormen. Deze zien er bijzonder en decoratief uit, de zaden zitten namelijk in ronde half-doorzichtige schijfjes. Als droogboeket ziet dit er leuk uit.

Het is leuk dat judaspenning lekker vroeg in het voorjaar al bloeit, dan heb je al snel wat kleurigs in de tuin staan. Omdat de plant tweejarig is duurt het wel een poos voordat je de bloemen zal zien, het eerste jaar bloeit de plant niet. Pas het voorjaar daarna zal judaspenning zijn bloemen laten zien en zaden vormen. Als je voorkweekt in een kas of in huis dan je de judaspenning het eerste jaar al laten bloeien.

Zaaien

Zaden van Judaspenning
Zaden van Judaspenning

Het zaaien van Judaspenning is simpel: je strooit de zaden uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond of in een bloembak. In een kas of in huis kan je zaaien in februari – maart en de jonge plant in mei buiten verplanten. Als je Judaspenning in de juni of juli in de tuin zaait gaan ze volgend jaar bloeien maar het eerste jaar al wel groeien.

Kies een plekje uit waar veel zon komt. Judaspenning heeft het liefst lekker veel licht, maar halfschaduw is ook goed. Judaspenning groeit op bijna alle soorten grond, behalve als het echt heel nat is.  Voedingsrijke grond bevordert de groei. Judaspenning kiemt onder invloed van licht, bedek de zaden dus zeer lichtjes.

Verzorging van judaspenning

Judaspenning heeft geen verzorging nodig na het zaaien. De bloemen ontwikkelen zelf weer zaadjes als ze uitgebloeid zijn. De zaaddoosjes lijken op penningen (munten), dit ziet er leuk uit in de tuin. Je kan de zaaddozen verzamelen en drogen om ergens anders weer uit te zaaien, of je kan ze laten zitten zodat ze zich rond de planten verder uitzaaien. Judaspenning zaait zichzelf gemakkelijk uit.

Feitjes over de judaspenning

Nederlandse naam Judaspenning
Latijnse naam Lunaria annua
Kleur Paars
Hoogte 60 tot 100 cm
Bloeiperiode april tot en met juni
Lichtwensen Zonnig
Grondwensen Alles geschikt, niet te nat
Zaaiplaats In de tuin

Je kan Judaspenning bestellen op deze pagina. Bekijk ook de andere zaden in onze Happy Seeds webshop.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 1104 reviews.