Kattensnor

Kattensnor is een relatief onbekende plant voor in de tuin, maar juist hartstikke leuk en eenvoudig om te kweken vanaf zaadje. Het is een bloem die vrij hoog wordt (90 cm), waardoor hij leuk is aan de rand van de border, een beetje achteraan. Hij bloeit lang en uitbundig in verschillende kleuren, o.a. wit, paars en roze.

De naam kattensnor komt van de paarse meeldraden die als kattensnorharen uitsteken. Ook na de bloei zie je deze ‘snorharen’ nog aan de plant.

De Latijnse naam van kattensnor is Cleome hassleriana, maar de Latijnse naam waarmee zij ook wel bekend mee is, is Cleome spinosa. Van nature komt dit soort voor in Mexico.

Bestel de zaden hier of lees hieronder verder over het zaaien van Cleome.

Kattensnor in bloei

Kattensnor zaaien en de bloeiperiode

Je kan kattensnorzaden zaaien in potjes in een kas of in huis, of buiten. Als je buiten zaait kan dit pas nadat de kans op nachtvorst voorbij is, want tegen vorst kan deze plant niet. Lees hieronder stap voor stap hoe je kattensnor buiten kan zaaien.

Opkweken in huis of in een kas kan vanaf maart tot eind april. Verplaats de plantjes dan vanaf half mei naar buiten. Je kan buiten zaaien vanaf eind april / half mei (IJsheiligen). Hoe eerder je zaait hoe beter, maar als je hetzelfde jaar nog wilt genieten van de bloei kan je tot half juni zaaien.

De plant bloeit dan van juli tot oktober, eigenlijk tot de eerste nachtvorst er een einde aan maakt.

Witte kattensnor (Cleome) in bloei
Witte kattensnor (Cleome) in bloei

Stappenplan voor het buiten zaaien van kattensnor

Kies een stuk grond uit en schoffel het helemaal om zodat er geen gras of onkruid meer groeit. Als het nog niet goed bemest is, kan je het bemesten of mengen met voedingsrijke potgrond. Als je een pot of bloembak gebruikt, kan je deze vullen met potgrond.


Strooit de kattensnorzaden uit over de grond. Zaai niet teveel uit op een klein stukje, de jonge planten gaan elkaar dan verdringen. Kattensnor heeft 500 zaden in 1 gram, elk zaadje kan uitgroeien tot een volwassen plant. Je kan de zaden losjes uitstrooien of elk zaadje op ongeveer 20 cm van elkaar planten.


Bedek de zaden met slechts een heel klein beetje grond, ongeveer 0,5 cm. Als je een groot gebied inzaait kan je de zaden ook alleen een beetje de grond in drukken door erover heen te lopen of het met een plankje aan te drukken.


Geef de zaden water met een gieter met een zachte broes (veel gaatjes in het mondstuk, zodat het water niet hard stroomt. Anders spoelen de zaadjes weg). Nu is het wachten geblazen! Kattensnor redt zichzelf, dus je hoeft niks meer te doen. Als je ziet dat er onkruid groeit kan je dit het beste direct weghalen, dan hebben de bloemen minder concurrentie.

Paarse kattensnor

Feitjes over kattensor

Nederlandse naamKattensnor / Cleome
Latijnse naamCleome hassleriana
KleurKomt voor in wit, roze, paars
Hoogte90 cm
BloeiperiodeJuli tot oktober
LichtwensenZonnig
GrondwensenVoedingsrijk, niet te nat
ZaaiplaatsBorder, veld of grote bloembak

Kattensnor zaden kopen

Wij verkopen kattensnorzaden in kleine zakjes, hierin zit een mooie kleurenmix van witte, paarse en roze bloemen. Bekijk kattensnor hier.

Kattensnor verschillende kleuren
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7024 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon