Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober. Het is dus een extra handig plantje als je een beetje laat bent met zaaien, want in juni kan je alsnog zaaien om hetzelfde jaar te kunnen genieten van de bloemen.

Cosmea is ook een mooie snijbloem om in een vaas te zetten.

De Cosmos bipinnatus die wij hebben wordt zo’n 90 á 100 cm hoog. Wij hebben ook een lage variant van 50 cm. Het is een kleurenmengsel met wit, paars en roze-paars. Het blad is lijnvormig (lijkt op dille) en geeft daardoor een luchtig uiterlijk aan de plant. Cosmea is eenjarig, waardoor het gelijk al zal bloeien in de zomer na zaaien.

De kleuren in onze cosmea mix

Cosmea zaaien

Cosmea houdt van veel licht en veel voeding in de grond. Zorg ervoor het water goed weg kan lopen in de grond, want van natte voeten houdt de cosmea niet. Erg compacte grond zoals kleigrond is niet goed voor cosmea, verbeter de grond dan wat met compost of zand zodat het luchtiger wordt. In een bak zaaien kan ook met potgrond met zo’n 15% wit zand erdoor.

In april / mei kan het gezaaid worden onder glas, de jonge plantjes kunnen dan in mei of juni buiten verpoot worden naar buiten. In mei en juni kan je de zaden direct buiten in de volle grond uitzaaien. De plant bloeit van juli tot en met oktober. De zaden kiemen in ongeveer 8 tot 21 dagen afhankelijk van de temperatuur.

Cosmea kan absoluut niet tegen vorst. Zaai dus altijd na de laatste nachtvorst. Beter wat later zaaien dan dat de jonge plantjes doodvriezen, cosmea groeit zo snel dat laat zaaien nog prima kan.

Stappenplan voor het zaaien van Cosmea

Kies een stuk grond uit en schoffel het helemaal om. Als het nog niet goed bemest is, kan je het bemesten of mengen met voedingsrijke potgrond. Als je een pot of bloembak gebruikt, kan je deze vullen met potgrond met een beetje wit zand of vermiculiet erdoor.


Strooit de Cosmea zaden uit over de grond. De zaden zijn langwerpig en best groot, dus je ziet goed waar je ze gezaaid hebt. Zaai niet teveel zaden in 1 gebied, de planten zullen elkaar dan verdringen.


Bedek de zaden met slechts een heel klein beetje grond. Cosmea hoeft niet diep gezaaid te worden. Als je een groot gebied inzaait kan je de zaden ook alleen een beetje de grond in drukken door erover heen te lopen of het met een plankje aan te drukken.


Nu is het wachten geblazen! Cosmea redt zichzelf, dus je hoeft niks meer te doen. Je kan de uitgebloeide bloemen verwijderen als je wilt. Als je een paar laat zitten kan je daar in september weer zaden van oogsten voor het jaar erna.

Cosmea kleurenmix wit roze fuchsia

Feitjes over Cosmea

Nederlandse naamCosmea
Latijnse naamCosmos bipinnatus
KleurKleurenmix wit, lila, roze
Hoogte90 á 100 cm, laagblijvende variant 50 cm
BloeiperiodeJuli tot oktober
LichtwensenZonnig (of evt. half beschaduwd)
GrondwensenVoedingsrijk, niet te nat
ZaaiplaatsBorder of veldje
Cosmea Radiance

Cosmea zaden bestellen

Je kan cosmea zaden in onze webwinkel vinden. Deze types en kleuren hebben wij:

Een bloem die erg lijkt op de cosmea is Cosmos sulphureus, deze bloeit geel en oranje.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 4353 reviews.