Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober. Het is dus een extra handig plantje als je een beetje laat bent met zaaien, want in juni kan je alsnog zaaien om hetzelfde jaar te kunnen genieten van de bloemen.

Cosmea is ook een mooie snijbloem om in een vaas te zetten.

De Cosmos bipinnatus die wij hebben wordt zo’n 90 á 100 cm hoog. Wij hebben ook een lage variant van 50 cm. Het is een kleurenmengsel met wit, paars en roze-paars. Het blad is lijnvormig (lijkt op dille) en geeft daardoor een luchtig uiterlijk aan de plant. Cosmea is eenjarig, waardoor het gelijk al zal bloeien in de zomer na de lente van het zaaien.

De Cosmea kleurenmix van Happy Seeds bij een klant in de tuin (augustus 2017).

Cosmea zaaien

Cosmea houdt van veel licht en veel voeding in de grond. Zorg ervoor het water goed weg kan lopen in de grond, want van natte voeten houdt de cosmea niet.

In april / mei kan het gezaaid worden onder glas, de jonge plantjes kunnen dan in mei of juni buiten verpoot worden. In mei en juni kan je de zaden in de volle grond uitzaaien. De plant bloeit van juli tot en met oktober.

Cosmea kan absoluut niet tegen vorst.

Cosmea in bloei

Stappenplan voor het zaaien van Cosmea

Kies een stuk grond uit en schoffel het helemaal om. Als het nog niet goed bemest is, kan je het bemesten of mengen met voedingsrijke potgrond. Als je een pot of bloembak gebruikt, kan je deze vullen met potgrond.


Strooit de Cosmea zaden uit over de grond. De zaden zijn langwerpig en best groot, dus je ziet goed waar je ze gezaaid hebt. Zaai niet teveel zaden in 1 gebied, de planten zullen elkaar dan verdringen.


Bedek de zaden met slechts een heel klein beetje grond. Cosmea hoeft niet diep gezaaid te worden. Als je een groot gebied inzaait kan je de zaden ook alleen een beetje de grond in drukken door erover heen te lopen.


Nu is het wachten geblazen! Cosmea redt zichzelf, dus je hoeft niks meer te doen. Je kan de uitgebloeide bloemen verwijderen als je wilt. Als je een paar laat zitten kan je daar in september weer zaden van oogsten voor het jaar erna.

Cosmea bloem
Cosmea bloem

Feitjes over Cosmea

Nederlandse naam Cosmea
Latijnse naam Cosmos bipinnatus
Kleur Kleurenmix wit, lila, roze
Hoogte 90 á 100 cm, laagblijvende 50 cm
Bloeiperiode Juli tot oktober
Lichtwensen Zonnig
Grondwensen Voedingsrijk, niet te nat
Zaaiplaats Border of veldje

Cosmea zaden bestellen

Je kan cosmea zaden in de webwinkel vinden. Klik hier om de cosmea in wit, roze en fuchsia direct te bekijken of te bestellen. Wij hebben deze ook in 50 cm hoogte, de laagblijvende cosmea. Hier vind je de cosmea variant met tweekleurig kleurverloop in de bloem.

Een bloem die erg lijkt op de cosmea is Cosmos sulphureus.

Cosmos bipinnatus
Roze cosmea bloempjes – Cosmos bipinnatus

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 472 reviews.