Gele mosterd

De gele mosterdplant is een hele leuke bloem voor in de tuin of in een veld. Het bloeit met prachtige knalgele bloemen en doet het heel goed op verschillende soorten grond. Vooral stikstofarme grond is perfect voor gele mosterd omdat de plant zelf stikstof uit de lucht kan vastleggen.

Bijen, hommels en zweefvliegen zijn dol op de bloemen van de gele mosterd. Verder is het heel eenvoudig te zaaien en heeft de plant weinig zorg nodig.

Gele mosterd veldje

Zaaien van gele mosterd

Het zaaien van gele mosterd is heel makkelijk. In de tuin of op een veld is de beste zaaitijd in de lente, maart, april en mei. Omdat gele mosterd snel bloeit kan je best nog laat zaaien. Het zaaien in de volle grond gaat als volgt:

Kies een stuk grond uit met voldoende afwatering en voldoende licht, gele mosterd houdt niet van schaduw en natte voeten.

Spit de grond om of zorg dat andere planten geen concurrent zijn voor de nieuwe zaadjes die je zaait. Zaai de zaden dun uit.

Verwijder onkruid uit het gebiedje waar je de gele mosterd gezaaid hebt voor het beste resultaat. Voor grote velden is dit natuurlijk niet te doen, dan zal er wat onkruid tussen de gele mosterd kunnen gaan groeien. Als de planten eenmaal groter zijn zullen ze geen last meer hebben van concurrentie door andere soorten planten.

 Aan het einde van de bloeitijd zou je de gele mosterdplanten kunnen omspitten om zo meer stikstof in de grond te brengen. Deze manier van bemesten is geheel natuurlijk en heet groenbemesting.

Gele mosterd kan niet tegen vorst.

Gele mosterd bloem

De zaden van gele mosterd

Gele mosterd wordt gekweekt voor de mosterdzaden. Als je grove mosterd bekijkt zijn de witte zaden daarin de zaden van de gele mosterd plant. De donkere zaden in deze mosterd zijn zaden van zwarte mosterd (Brassica nigra).

Gele mosterd

Feitjes over gele mosterd

Nederlandse naamGele mosterd
Latijnse naamSinapis alba
EetbaarAlleen de kiemen of zaden
Hoogte60 – 120 cm
Groeiperiodejuni tot begin augustus
ZaaiplaatsIn veld of border
Kleur bloemenGeel

Je kan gele mosterd zaden bij ons bestellen.

Gele mosterd Sinapis alba tekening
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7160 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon