Ruige zonnehoed (Rudbeckia)

De zonnehoed is een prachtige bloem, er zijn verschillende soorten met als Latijnse naam Rudbeckia. Zo heb je Rudbeckia hirta en Rudbeckia purpurea. Die laatste staat ook goed bekend onder haar oude naam Echinacea purpurea. We hebben voor elk soort een eigen pagina, de pagina waar je nu bent gaat alleen over de eenjarige zonnehoed Rudbeckia hirta. Die heeft ook wel de naam “ruige zonnehoed”, ruige rudbeckia of Black-Eyed Susan. Lees hier meer over het andere soort, de meerjarige rode zonnehoed Echinacea purpurea met roze bloemen.

Lees snel verder voor de soortbeschrijving en zaaitips van de ruige zonnehoed.

Eenjarige zonnehoed / Ruige Rudbeckia

Hoe ziet de eenjarige ruige zonnehoed er uit?

De eenjarige zonnehoed (Rudbeckia hirta) is een plant met prachtige grote bloemen in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn geel, oranje en roestbruin, vaak een combinatie van die kleuren in dezelfde bloem. Het hartje van de bloem lijkt op een grote ronde knoop en is donkerbruin van kleur. Hij lijkt wat fluwelig.

De plant is te krijgen in verschillende hoogtes, die wij verkopen wordt ±80 cm hoog en komt voor in de kleuren geel, geel met oranjebruine kern en geel met oranjebruine vlekjes. Een mooie kleurenmix dus.

Het is een goede snijbloem en wordt ook goed bezocht door bijen en andere nuttige insecten.

Onze kleurenmix van de eenjarige zonnehoed

Zaaien van de ruige rudbeckia

Het is een eenjarig soort, hij bloeit dus al in het jaar van zaaien. Deze plant heeft een plekje in de volle zon nodig. Zaaien de zonnehoedzaden zo rond half april tot uiterlijk half mei in de volle grond. Je kan de zaden ook alvast in een kas zaaien en de jonge plantjes in april of mei buiten zetten, de bloei begint dan eerder. Door de zaden binnen te laten kiemen en opgroeien bescherm je ze ook beter tegen slakken.

Strooi de zaden uit over de grond en druk ze licht aan. Je kan ze ook bedekken met zo’n 0,5 cm aarde. Dun de planten uit als je teveel op één stukje grond krijgt door een deel van de kiemplantjes weg te halen. Kiemen duurt best lang, zo’n 2 tot 3 weken, waarna de plantjes eerst heel langzaam groeien en daarna vrij snel. Pas op voor slakken, die houden erg van deze jonge plantjes.

Rudbeckia hirta eenjarige zonnehoed

Bloeiperiode

De bloei loopt normaal vanaf juli tot aan midden november. Bij vorst is het gedaan met deze plant, hij kan daar niet tegen. Als je de plant al eerder laat kiemen in een kas, dan zal de bloei ook wat eerder beginnen. Daardoor heb je vaak langer bloemen dan als je hem direct buiten zaait.

Je kan de bloei uitbundiger maken door uitgebloeide bloemen weg te knippen. De energie die anders in zaden maken zou gaan wordt dan gestoken in nog meer bloemen maken.

Feitjes over de eenjarige zonnehoed

Nederlandse naamZonnehoed, eenjarige zonnehoed, ruige rudbeckia
Latijnse naamRudbeckia hirta
Kleurvariatiesgeel en roestoranje
Hoogte80 cm
BloeiperiodeJuli tot november
LichtwensenZonnig
GrondwensenAlles geschikt, liefst voedselrijk en niet te nat
ZaaiplaatsGrote pot, grote bloembak of de border

Zaden bestellen

Bestel hier in de webwinkel zaden van de eenjarige zonnehoed Rudbecka hirta.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7160 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon