Korenbloemen zaaien

Korenbloemen zijn echt favoriet hier bij Happy Seeds. Ze worden veel gezaaid, en terecht! Korenbloemen zijn namelijk makkelijk te zaaien en bloeien met prachtige bloemen. Vroeger waren korenbloemen talrijk in Nederlandse akkers. De bloemen groeiden tussen het koren en maakte het gele veld een beetje vrolijker met de blauwe bloemen ertussen. Doordat de zaden van de akkers nu gezuiverd worden, komen er geen korenbloemenzaden meer in voor. Gelukkig zijn er akkerbouwers die expres de randen van de akker inzaaien met korenbloemen en andere bloemenzaden. Goed voor de bijen, vlinders en de andere dieren die daar weer afhankelijk van zijn. Vlinders en bijen zijn dol op korenbloemen. Het is ook een leuke snijbloem en blijft lang staan in een vaas.

Korenbloemen doen het goed in een weiland of veld, in de ruige border van de tuin of in een flinke bloembak of bloempot. Een berm die niet vaak gemaaid is ook ideaal voor korenbloemen, ze doen het daar ook prima. Korenbloemzaden zullen nog hetzelfde jaar kiemen en bloeien als ze voor de lente in de grond zitten (d.w.z. korenbloem is een eenjarige plant).

Lees hieronder het stappenplan voor het zaaien.

Verschillende varianten van de korenbloem

Omdat korenbloemen al zo lang gekweekt worden, zijn er verschillende varianten van. Door een spontane mutatie zijn er naast blauwe korenbloemen ook witte, roze, lila en dieppaarse korenbloemen te vinden. Ook is er een variant die maar 40 cm hoog wordt in plaats van de gebruikelijke 90 cm. Het zijn allemaal nog dezelfde soort korenbloemen en ze zijn niet genetisch gemodificeerd. Deze soorten hebben wij:

De verzorging van de verschillende kleurvarianten en hoogtes zijn gewoon hetzelfde. Als je in bloembakken of potten wilt zaaien dan is de laagblijvende variant leuker om te zien.

Zaaiperiode korenbloemen

Korenbloemen zijn eenjarig en de zaden kunnen tegen vorst. Zaaien kan het beste in maart, april of mei, zelfs juni kan nog, maar je kan ook in de herfst zaaien. De zaden gaan bij herfstzaai dan in rust om in de lente te kiemen en te gaan bloeien. Als je in juni zaait gaan de korenbloemen ook nog mooi bloeien, maar de bloeiduur kan iets verkort worden doordat de temperaturen aan het einde van de zomer afnemen.

Veld vol korenbloemen
Veld vol korenbloemen van een van onze klanten

Zaaistappen korenbloemen zaaien

Grond kiezen. Zorg ervoor dat het stukje grond dat je voor ogen hebt geschikt is voor korenbloemen. Het belangrijkste is: veel zon en niet te nat. Een hellinkje zoals een berg is dus al gauw prima zolang het in de zon ligt. Een weiland zonder al te natte grond is ook prima. Als er al veel groeit op de grond waar je wilt zaaien, belemmeren die planten de korenbloemenzaden omdat ze concurreren voor licht. Zaaien op kale grond waar niks anders meer groeit is het beste. In een pot of bloembak doen korenbloemen het ook uitstekend. Na het kiemen van de zaden mag je niet meer maaien.
Op hoeveel vierkante meter één zakje korenbloemen kan worden gebruikt staat in de webwinkel bij het product.

Het zaaien. Neem een beetje zaden in de hand en strooi ze spaarzaam en gelijkmatig uit over de grond. Als je een grote lap grond wilt inzaaien kan je hulpmiddelen gebruiken om het zaaien wat sneller te maken. Zo goed als elk zaadje groeit uit tot een korenbloemplant, zorg er dus voor dat je voldoende ruimte tussen de zaden laat.

Nabehandeling. Als de grond heel droog is en je een klein gebied inzaait, loont het om de zaden met water te overgieten. Dit zorgt voor meer bescherming voor de zaden en dat de zaden minder snel opgegeten worden door vogels. Voor een groot gebied is dit veel werk, dus kan een beetje verlies wel geaccepteerd worden. De hoeveelheid succesvol bloeiende planten hangt af van het grondtype, neerslag en de temperatuur.

Klaar! Nu is het wachten op de korenbloemen. Als je de zaden in de lente hebt gezaaid, zal je aan het eind van de lente of begin van de zomer al kunnen genieten van de eerste korenbloemen. Als zaait in de herfst, bijvoorbeeld oktober, zullen ze de lente daarop bloeien. Het leuke is dat korenbloemen zichzelf uitzaaien aan het einde van de zomer, zodat je elk jaar weer nieuwe bloemen krijgt! Maai de bloemen dan pas later, zodat alle planten zaden kunnen maken en deze kunnen laten vallen op de grond.

Verschillende kleuren korenbloemen

Feitjes over korenbloemen

De zaden van korenbloemen zijn heel grappig, ze hebben een donzig pluimpje op het einde. Dit helpt met de verspreiding. De zaden zijn wit-beige van kleur en niet zo klein, er zitten 220 zaadjes in 1 gram.

Nederlandse naamKorenbloem
Latijnse naamCentaurea cyanus
KleurBlauw, inmiddels ook roze, wit, lila, paars
Hoogte40 tot 90 cm (afhankelijk van cultivar)
Zaaiperiodeapril of mei
BloeiperiodeJuni tot en met augustus
LichtwensenZonnig
GrondwensenAlles geschikt, liefst schraal en zandgrond
ZaaiplaatsBorder, veld, berm of grote bloembak

Korenbloemen zijn te koop in onze webwinkel. Bekijk ons aanbod korenbloemen ook hieronder.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7024 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon