Jazeker, de plant van de uitdrukking “muurbloempje” is ook gewoon een hele mooie plant voor in de tuin! En ook nog eentje die lekker ruikt en niet moeilijk is om op te kweken vanaf zaadje. Lees hier hoe je deze plant kan zaaien. Muurbloem zaden bestellen kan hier.

Het muurbloempje (Erysimum cheiri) heeft feloranje bloemen. Er komen heel veel bloemen aan deze plant en de hoogte is ongeveer 40 cm.

Muurbloempjes

De beste plek voor muurbloemen

De muurbloem doet het fantastisch in de border, maar ook in een grote bloembak of bloempot.

Deze plant heeft graag een voedingsrijke bodem en een plek in de zon. Het is belangrijk om kalkrijke grond te hebben. Qua vocht heeft de muurbloem genoeg met weinig. Een natte plek in de tuin is niet zo geschikt voor muurbloemen.

De naam muurbloem komt trouwens van het feit dat deze plant in oude muren kan groeien. Er hoeft maar een beetje een oppervlakte te zijn om in te kiemen, en deze plant kan zich er stand houden.

Het zaaimoment en de bloeiperiode van muurbloem

Muurbloemen zijn tweejarige planten, wat betekent dat ze in het jaar nadat gezaaid is zullen bloeien. Het jaar van zaaien is alleen voor de groei. Vaak worden muurbloemen pas aan het einde van de zomer gezaaid zodat ze eerst groeien en pas de lente daarop zullen bloeien. De bloei is dan wat vroeger.

Met wat moeite kan je muurbloemen ook als eenjarige kweken. De beste zaaitijd om muurbloem als eenjarige te kweken is in maart – april. Je kan de plantjes ook alvast achter glas opkweken en in april buiten zetten. De bloei zal plaatsvinden in juli – augustus. De muurbloem bloeit tamelijk lang, soms wel acht of meer weken. Je kan de bloemen ook afsnijden voor in boeketten, deze blijven zo’n acht dagen staan.

Als je de muurbloem in juli of augustus zaait, zal hij na de winter weer uitlopen en gaan bloeien in april – mei. Je hebt dan dus wat eerder bloei en dit zet ook iets langer door dan als je de muurbloem eenjarig opkweekt.

Eenjarig betekent niet dat het na 1 jaar klaar is, de plant zal elk jaar opnieuw bloeien. Tweejarig betekent alleen dat de 1e bloei in het tweede jaar is, ook dan zal de plant de jaren erna ook weer bloeien.

Muurbloemen (Erysimum cheiri)

Muurbloem in het kort

De zaden van muurbloem zijn klein en oranje-bruin van kleur.

Nederlandse naam Muurbloem
Latijnse naam Erysimum cheirii (Cheiranthus)
Kleur Oranje (licht en donker)
Hoogte 40 cm
Zaaiperiode april of mei, of in de zomer
Bloeiperiode Tussen april en augustus
Lichtwensen Zonnig
Grondwensen Kalkrijk, niet te nat
Zaaiplaats Border, langs muur, in bloembak

Zaden van de muurbloem zijn te koop in op de pagina Muurbloem in onze webshop.

Muurbloem bloem in close-up.
De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 5075 reviews.