Muurbloem zaaien

Jazeker, de plant van de uitdrukking “muurbloempje” is ook gewoon een hele mooie plant voor in de tuin! En ook nog eentje die lekker ruikt en niet moeilijk is om op te kweken vanaf zaadje. Lees hier hoe je deze plant kan zaaien. Muurbloem zaden bestellen kan hier.

Het muurbloempje (Erysimum cheirii) heeft feloranje bloemen in verschillende tinten. Er komen heel veel bloemen aan deze plant en de hoogte is ongeveer 40 cm. Er zijn meerdere soorten planten die de naam ‘muurbloem’ hebben gekregen. Wij hebben het nu over

Muurbloem

De beste plek voor muurbloemen

De muurbloem doet het fantastisch in de border, maar ook in een grote bloembak of bloempot.

Deze plant heeft graag een voedingsrijke bodem en een plek in de zon. Het is belangrijk om kalkrijke grond te hebben. Qua vocht heeft de muurbloem genoeg met weinig. Een natte plek in de tuin is niet zo geschikt voor muurbloemen.

De naam muurbloem komt trouwens van het feit dat deze plant in oude muren kan groeien. Er hoeft maar een beetje een oppervlakte te zijn om in te kiemen, en deze plant kan zich er stand houden.

Het zaaimoment en de bloeiperiode van muurbloem

Muurbloemen zijn tweejarige planten, wat betekent dat ze in het jaar nadat gezaaid is zullen bloeien. Het jaar van zaaien is alleen voor de groei. Vaak worden muurbloemen pas aan het einde van de zomer gezaaid zodat ze eerst groeien en pas de lente daarop zullen bloeien. De bloei is dan wat vroeger.

Met een klein beetje moeite kan je muurbloemen ook als eenjarige kweken, zij bloeit dan gelijk het eerste jaar al. De beste zaaitijd om muurbloem als eenjarige te kweken is in maart – april in de volle grond, of nog eerder als je in een kas of de vensterbank begint met zaaien. Na het opkweken achter glas kan je de jonge plantjes in april buiten zetten. De bloei zal plaatsvinden in juli – augustus. De muurbloem bloeit tamelijk lang, soms wel acht of meer weken. Je kan de bloemen ook afsnijden voor in boeketten, deze blijven zo’n acht dagen staan.

Als je de muurbloem in juli of augustus zaait, zal hij na de winter weer uitlopen en gaan bloeien in april – mei. Je hebt dan dus wat eerder bloei en dit zet ook iets langer door dan als je de muurbloem eenjarig opkweekt.

Eenjarig betekent niet dat het na 1 jaar klaar is, de plant zal elk jaar opnieuw bloeien. Tweejarig betekent alleen dat de 1e bloei in het tweede jaar is, ook dan zal de plant de jaren erna ook weer bloeien.

Muurbloem in het kort

De zaden van muurbloem zijn klein en oranje-bruin van kleur.

Nederlandse naamMuurbloem
Latijnse naamErysimum cheirii (Cheiranthus)
KleurOranje (licht en donker)
Hoogte40 cm
Zaaiperiodeapril of mei, of in de zomer
BloeiperiodeTussen april en augustus
LichtwensenZonnig
GrondwensenKalkrijk, niet te nat
ZaaiplaatsBorder, langs muur, in bloembak

Zaden van de muurbloem zijn te koop in op de pagina Muurbloem in onze webshop.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 6481 reviews.