Muurbloem zaaien

Jazeker, de plant van de uitdrukking “muurbloempje” is ook gewoon een hele mooie plant voor in de tuin! En ook nog eentje die lekker ruikt en niet moeilijk is om op te kweken vanaf zaadje. Lees hier hoe je deze plant kan zaaien. Muurbloem zaden bestellen kan hier.

Het muurbloempje (Erysimum cheirii) heeft feloranje bloemen in verschillende tinten. Er komen heel veel bloemen aan deze plant en de hoogte is ongeveer 40 cm. Er zijn meerdere soorten planten die de naam ‘muurbloem’ hebben gekregen. Wij hebben het nu over de Siberische muurbloem Erysimum cherii. Vroeg had deze de Latijnse naam Cheiranthus.

Muurbloem

De beste plek voor muurbloemen

De muurbloem doet het fantastisch in de border, maar ook in een grote bloembak of bloempot.

Deze plant heeft graag een voedingsrijke bodem en een plek in de zon. Het is belangrijk om kalkrijke grond te hebben. Qua vocht heeft de muurbloem genoeg met weinig. Een natte plek in de tuin is niet zo geschikt voor muurbloemen.

De naam muurbloem komt trouwens van het feit dat deze plant in oude muren kan groeien. Er hoeft maar een beetje een oppervlakte te zijn om in te kiemen, en deze plant kan zich er stand houden.

Het zaaimoment en de bloeiperiode van muurbloem

Muurbloemen zitten tussen eenjarig en tweejarige in, wat betekent dat als je ze vroeg zaait ze in het jaar van zaaien al bloeien, maar als je ze laat zaait overwinteren ze als jonge plant en bloeien dan in de lente erna.

Als eenjarige kweken
Met een klein beetje moeite kan je muurbloemen ook als eenjarige kweken, zij bloeit dan gelijk het eerste jaar al. De beste zaaitijd om muurbloem als eenjarige te kweken is in maart – april in de volle grond, of nog eerder als je in een kas of de vensterbank begint met zaaien. Na het opkweken achter glas kan je de jonge plantjes in april buiten zetten. De bloei zal plaatsvinden in juli – augustus. De muurbloem bloeit tamelijk lang, soms wel acht of meer weken. Je kan de bloemen ook afsnijden voor in boeketten, deze blijven zo’n acht dagen staan.

Muurbloem als tweejarige kweken
Als je de muurbloem in juli of augustus buiten zaait, zal hij na de winter weer uitlopen en gaan bloeien in april – mei. Je hebt dan dus wat eerder bloei en dit zet ook iets langer door dan als je de muurbloem eenjarig opkweekt.

Eenjarig betekent niet dat het na 1 jaar klaar is, muurbloem zal elk jaar opnieuw bloeien. Tweejarig betekent alleen dat de 1e bloei in het tweede jaar is, ook dan zal muurbloem de jaren erna ook weer bloeien.

Muurbloem in het kort

De zaden van muurbloem zijn klein en oranje-bruin van kleur. Er zitten ongeveer 850 zaadjes in 1 gram.

Nederlandse naamMuurbloem
Latijnse naamErysimum cheirii (Cheiranthus)
KleurOranje (licht en donker)
Hoogte40 cm
Zaaiperiodeapril of mei, of in de zomer
BloeiperiodeTussen april en augustus
LichtwensenZonnig
GrondwensenKalkrijk, niet te nat
ZaaiplaatsBorder, langs muur, in bloembak

Zaden van de muurbloem zijn te koop in op de pagina Muurbloem.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7091 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon