Stokrozen

De stokroos is een prachtige plant die voorkomt in veel verschillende kleuren bloemen. Wij verkopen eenjarige dubbelbloemige, tweejarige dubbelbloemige, enkelbloemige en zwarte stokrozen. De plant heeft weinig zorg nodig en wordt vrij hoog, waarbij de stokroos met veel grote bloemen bloeit. Bijen, hommels en vlinders worden aangetrokken tot de bloemen. Stokrozen staan vooral mooi langs een muurtje of schutting. Ook in de stad is het heel populair, bijvoorbeeld in een randje grond tussen een huis en de stoep. Stokroos heeft niet veel grond nodig maar bloeit wel heel mooi, ideaal dus als je weinig plek hebt.

Stokrozen bij een voordeur

Eenjarig of tweejarige stokroos?

Stokroos is eenjarig of tweejarig, afhankelijk van de cultivar. Tweejarig betekent dat het eerst een lente en zomer groeit en het volgende jaar pas bloeit. Het eerste jaar maakt de tweejarige stokroos een roset van bladeren, dichtbij de grond. Het jaar erna maakt zij een enorme stengel waar de bloemen aan komen. Eenjarige stokrozen zaai in je de vroege lente en zij bloeien dan nog dezelfde zomer.

In principe kan je stokrozen het hele jaar door zaaien, behalve als het vriest, wanneer er gebloeid wordt hangt wel af van de zaaiperiode. Als er niet genoeg tijd met mooi weer is om te groeien, dan wordt de bloei uitgesteld.

Tweejarige stokrozen kunnen buiten gezaaid worden in mei of juni, ze bloeien dan het jaar erna. Eenjarige stokrozen mogen gezaaid worden van half april tot half mei, ze bloeien dan hetzelfde jaar. Zaaien buiten deze periodes kan ervoor zorgen dat de bloei nog een extra jaar wordt uitgesteld.

De bloei is bij beide soorten stokrozen in juli, augustus en september.

Zaaien van stokroos

Stokroos zaaien is eenvoudig. Je kan het doen in de een stukje omgespitte grond van je tuin, of in een border waar al een beetje gras of andere lage planten groeien. De zaden kunnen het hele jaar door gezaaid worden, behalve als het vriest (zie hierboven voor zaaiperiode).

Kies een zonnige plek voor het zaaien van stokrozen, want deze plant houdt van zon. Strooi de zaadjes uit over de grond en dek ze eventueel toe met een klein laagje aarde. Zorg dat je maar heel weinig zaadjes ineens zaait want (bijna) elk zaadje wordt een prachtige bloeiende plant! Houdt ongeveer 30 cm rondom elke plant vrij voor optimale ruimte.

Tip: Zaai eenjarige en tweejarige stokrozen in hetzelfde jaar, dan heb je dit jaar en volgend jaar bloemen!

Verzorging van stokrozen

De verzorging van stokroos is ook simpel. Alleen als het heel droog weer is voor langere tijd, moet de plant wat water krijgen. Bij een tekort aan water zal de plant veel korter bloeien en kleiner blijven. Als de stokroos heel hoog wordt kan je hem ondersteunen zodat hij niet knakt bij wind. Dit kan door een bamboestok naast de stokroos in de grond te steken en deze losjes met touw vast te maken aan de stokroos. Je kan ook een groep stokrozen bij elkaar houden met wat touw om te voorkomen dat ze omvallen. Vooral als de stokroos zaden gaat aanmaken zal hij zwaar worden aan de bovenkant en kan hij ombuigen of knakken.

In de herfst sterft de hele bovengrondse stokroos af. Bij de tweejarige variant overleefd de wortel de winter. In de lente loopt hij weer uit en gaat hij bloeien. Als je geluk hebt bloeit de plant de jaren daarna gewoon weer opnieuw. Als je zaadjes van de stokroos verzameld hebt, kan je deze laten drogen en ze weer uitzaaien. Het jaar erna heb je dan weer veel prachtige stokrozen! Als je de zaden niet verzamelt zal de stokroos zichzelf uitzaaien rond de plant.

Onze zwarte stokroos heeft enkelvoudige bloemen.

Feitjes over stokrozen

Nederlandse naamStokroos
Latijnse naamAlcea rosea / Althaea rosea
KleurVeel kleuren mogelijk
Hoogte90 tot 250 cm
BloeiperiodeJuni tot september
LichtwensenZonnig
GrondwensenKlei of zandgrond, hoeft niet veel voeding
VochtigheidKan niet goed tegen hele natte grond
ZaaiplaatsLangs muur of in border

Wij hebben veel leuke types stokroos te bestellen. Bekijk ze hieronder:

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 6863 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon