De stokroos is een prachtige plant die voorkomt in veel verschillende kleuren bloemen. De kleuren van de stokrozen van Happy Seeds zijn licht- en donkerroze en paars- en donkerrood, deze zaadjes zitten gemengd in een zakje. De plant heeft weinig zorg nodig en wordt vrij hoog, waarbij de stokroos met veel grote bloemen bloeit. Bijen en vlinders worden aangetrokken tot de bloemen. Stokrozen staan vooral mooi langs een muurtje of schutting. Ook in de stad is het heel populair, bijvoorbeeld in een randje grond tussen een huis en de stoep. Stokroos heeft niet veel grond nodig maar bloeit wel heel mooi, ideaal dus als je weinig plek hebt.

Stokrozen in heel veel kleuren
Stokrozen in heel veel kleuren

Zaaien

Roze stokroos
Roze stokroos

Stokroos zaaien is eenvoudig. Je kan het doen in de een stukje omgespitte grond van je tuin, of in een border waar al een beetje gras of andere lage planten groeien. De zaden kunnen het hele jaar door gezaaid worden, behalve als het vriest. Stokroos is tweejarig, wat betekent dat het eerst een lente en zomer groeit en het volgende jaar pas bloeit. Zaden die in het begin van de herfst of aan het einde van de zomer gezaaid worden, kunnen soms de volgende zomer al bloeien. Als de zaden in de lente gezaaid worden, zal de stokroos pas het jaar erna gaan bloeien. Kies een zonnige plek voor het zaaien van stokrozen, want deze plant houdt van zon.

Strooi de zaadjes uit over de grond en dek ze eventueel toe met een klein laagje aarde. Zorg dat je maar heel weinig zaadjes ineens zaait want (bijna) elk zaadje wordt een prachtige bloeiende plant!

Verzorging van stokrozen

De verzorging van stokroos is ook simpel. Alleen als het heel droog weer is voor langere tijd, moet de plant wat water krijgen. Bij een tekort aan water zal de plant veel korter bloeien en kleiner blijven. Als de stokroos heel hoog wordt kan je hem ondersteunen zodat hij niet knakt bij wind. Dit kan door een bamboestok naast de stokroos in de grond te steken en deze losjes met touw vast te maken aan de stokroos. Je kan ook een groep stokrozen bij elkaar houden met wat touw om te voorkomen dat ze omvallen. Vooral als de stokroos zaden gaat aanmaken zal hij zwaar worden aan de bovenkant en kan hij ombuigen of knakken.

In de herfst sterft de hele stokroos af. Als je zaadjes van de stokroos verzameld hebt, kan je deze laten drogen en ze weer uitzaaien. Het jaar erna heb je dan weer veel prachtige stokrozen! Als je de zaden niet verzamelt zal de stokroos zichzelf uitzaaien rond de plant.

Feitjes over stokrozen

Nederlandse naam Stokroos
Latijnse naam Alcea rosea
Kleur Veel kleuren mogelijk
Hoogte 90 tot 250 cm
Bloeiperiode Juni tot september
Lichtwensen Zonnig
Grondwensen Klei of zandgrond, hoeft niet veel voeding
Vochtigheid Kan niet goed tegen hele natte grond
Zaaiplaats Langs muur of in border

Stokroos zaden zijn te bestellen in de webwinkel. Wij verkopen een mooie kleurenmix. Bekijk ook eens onze andere zaden in onze webshop.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 472 reviews.