Duizendschoon zaaien

Duizendschoon (Dianthus barbatus) wordt al eeuwen gekweekt in kloostertuinen. Het is een rijk bloeiende plant met inmiddels veel kleurvarianten. Het doet het heel goed in de border van de tuin of in een rotstuintje. De plant blijft vrij laag aan de grond met een uitschieter waaraan de bloemen komen (45 cm hoog).

Wij verkopen een duizendschoon zadenmix met verschillende kleuren, oa. rood, wit, roze en bont gekleurd.

Vlinder op duizendschoon bloemen

Wanneer kan je duizendschoon zaaien?

De beste tijd om te zaaien is in juni of juli. De plant zal dan gaan groeien, maar nog niet bloeien (tweejarige plant). In de herfst en winter sterft de bovenkant van de plant af, maar de wortels leven door. Het jaar erna zal de duizendschoon zelf weer uitlopen en gaan bloeien. Als de plant ouder wordt, wordt de bloei wel steeds wat slechter. Na 3 – 4 jaar is de plant te oud en kan je hem beter vervangen voor een nieuwe zaailing.

Duizendschoon langs een stoepje

Zaaistappen duizendschoon zaadjes zaaien

Kies de locatie. Zorg ervoor dat het stukje grond dat je voor ogen hebt geschikt is voor duizendschoon. Het belangrijkste is: veel zon en niet te nat. Schoffel de grond hier om, zodat er niets anders meer groeit.

Het zaaien. Neem een beetje zaden in de hand en strooi ze spaarzaam en gelijkmatig uit over de grond. Je kan ze ook stuk voor stuk op de grond plaatsen in rijen of stroken. Zo goed als elk zaadje groeit uit tot een plantje, zorg er dus voor dat je voldoende ruimte tussen de zaden laat.

Nabehandeling. Als de grond heel droog is en je een klein gebied inzaait, loont het om de zaden met water te overgieten. Dit zorgt voor meer bescherming voor de zaden en dat de zaden minder snel opgegeten worden door vogels. Bedek de zaden niet met teveel grond, dan zullen ze niet opkomen.

In huis zaaien. Als je wilt, kan je de zaden ook eerst in huis of onder glas zaaien en daarna uitplanten. Kies dan een lichte plek met voedselrijke potgrond. Verplaats de plantjes in juli of in augustus/september naar buiten.

Tips voor duizendschoon kweken

Haal de bloemen die uitgebloeid zijn weg voor een betere bloei.

Duizendschoon doet het ook goed in rotstuintjes en kan tegen weinig water. Het houdt van de zon of halfschaduw en is niet echt kieskeurig wat grond betreft.

Je kan duizendschoon ook in bloembakken of bloempotten kweken.

Feitjes over duizendschoon

Wij verkopen de zadenmix met verschillende kleuren duizendschoonbloemen.

Nederlandse naamDuizendschoon
Latijnse naamDianthus barbatus
Kleur bloemVeelkleurig
Hoogte45 cm
Zaaiperiodejuni of juli
BloeiperiodeJuni tot augustus het jaar na zaaien (tweejarig)
LichtwensenZonnig
GrondwensenAlles geschikt, liefst voedselrijk en waterdoorlatend
ZaaiplaatsBorder, rotstuintje, grote bloembak

Duizendschoon zaden bestellen?

Duizendschoon zaadjes zijn te koop in de webwinkel. Wij verpakken en verzenden de zaadjes met zorg. Wij hebben ons aanbod altijd op voorraad, zodat snel geleverd kan worden.

Duizendschoon bloemen, je ziet hier een van de kleurvarianten uit onze kleurenmix.
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7091 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon