Majoraan / Marjolein

Majoraan en marjolein zijn beide familie van oregano en erg lekker in gerechten. Het is ook makkelijk zelf te kweken. Marjolein is een kruid dat fantastisch smaakt bij aardappelgerechten, worst, zuurkool, witte bonen en gehakt. De smaak is sterk en doet denken aan tijm of oregano. De Majoraanplant is familie van de oregano plant en groeit van nature in het Mediterrane gebied. Marjolein heet ook wel wilde oregano, het heeft de Latijnse naam Origanum vulgare gekregen. Majoraan heet Majorana hortensis, vroeger ook wel Oreganum majorana.

Marjolein is een absolute favoriet voor vlinders en bijen en ziet er prachtig uit met haar lichte paars-roze bloemetjes. Als je het blad niet plukt om te gebruiken in de keuken zal de plant veelvuldig bloeien met kleine lichtroze bloempjes.

Marjolein en majoraan zijn heel makkelijk zelf te kweken, in een potje of in de tuin. Het zaait zichzelf ook goed uit en heeft niet veel nodig. Hier kan je alles lezen over hoe je zelf beide soorten kan kweken. De zaaibeschrijving is gelijk voor beide soorten. Hier bestel je marjolein/wilde oregano en hier bestel je majoraan. We hebben ook grootverpakkingen marjolein met 80 gram.

Zaaien van marjolein

Het zaaien van marjolein is heel makkelijk. Je kan de zaadjes in de tuin zaaien of in een bloempot voor in huis. In de tuin is de beste zaaitijd in de lente, maart / april of begin mei. In huis kan zaaien het hele jaar door. Het zaaien in de tuin gaat als volgt;

Kies een deel van de tuin uit waar de grond redelijk droog blijft en rijk is aan voedingsstoffen. Als de grond weinig voedingsstoffen bevat, kan je dit toevoegen door mest of oude compost door de grond te spitten.

Spit de grond om en zaai de zaadjes door ze uit te strooien of door een aantal in een kuiltje te leggen. Druk de zaden alleen aan, bedek ze niet. De zaadjes zijn enorm klein, pas dus op dat je niet teveel zaden op één stuk zaait want dan verspil je zaadjes. Marjolein doet het goed in de volle zon.

Hou de grond vochtig in de eerste weken na het zaaien. Verwijder onkruid uit het gebiedje waar je de marjolein gezaaid hebt. Als de plantjes eenmaal groter zijn hoeft dit niet meer, maar in het begin raken de kiemplantjes al gauw overschaduwd door onkruid. Verplaats de plantjes als ze te dicht op elkaar groeien of dun ze uit, een afstand van zo’n 20 cm van elkaar is goed. Ze mogen ook dichterbij elkaar staan maar dan kan de groei iets belemmert worden.

Oogst het blad vanaf het moment dat er genoeg blad is om te oogsten. Snoei de plant voor de winter, je ook ook deze bladeren drogen en gebruiken voor gerechten. De plant sterft zelf grotendeels af in de winter, maar zal het jaar erna weer beginnen met groeien. Vorst is geen probleem.

Bloeiende marjolein

Oogsten van marjolein blaadjes

Voor gerechten worden de bladeren van marjolein gebruikt. Knip de takjes af voordat zij beginnen met bloeien. Het kruid kan makkelijk gedroogd worden door het in een bundeltje te binden en op te hangen in de schaduw. Het kan lang bewaard worden en naar smaak aan veel gerechten worden toegevoegd.

Vermaal of versnipper de blaadjes pas als ze gedroogd zijn, voor maximaal smaakbehoud. Je kan marjolein net zo gebruiken als oregano.

Feitjes over wilde oregano / marjolein

Nederlandse naamMarjolein of wilde oregano
Latijnse naamOriganum vulgare
EetbaarJa
Hoogte60 cm
Groeiperiodevanaf ong. maart tot herfst
ZaaiplaatsIn bloempot of in tuin, zonnige plek
Kleur bloemenWit of paars-roze

Bestel hier de zaden van marjolein in onze webwinkel in een klein zakje. We hebben ook grootverpakkingen met 80 gram marjoleinzaden. Hier bestel je zakjes majoraanzaden (Majorana hortensis).

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7160 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon