Marjolein in bloei
Marjolein in bloei

Majoraan, ook wel Marjolein genoemd,  is een kruid dat fantastisch smaakt bij aardappelgerechten, worst, zuurkool, witte bonen en gehakt. De smaak is sterk en doet denken aan tijm. De Majoraanplant is familie van de oregano plant en groeit van nature in het Mediterrane gebied. Het heet daarom ook wel wilde oregano, wat gelijk de Latijnse naam Origanum marjorana verklaard.

Majoraan is een absolute favoriet voor vlinders en bijen en ziet er prachtig uit met haar lichte paarse bloemetjes.

Majoraan is heel makkelijk zelf te kweken, in een potje of in de tuin. Het zaait zichzelf ook goed uit en heeft niet veel nodig. Hier kan je alles lezen over hoe je zelf biologische marjoraan kan kweken.

Zaaien van marjolein

Het zaaien van majoraan is heel makkelijk. Je kan de zaadjes in de tuin zaaien of in een bloempot voor in huis. In de tuin is de beste zaaitijd in de lente, maart / april. In huis kan zaaien het hele jaar door. Het zaaien in de tuin gaat als volgt;

Kies een deel van de tuin uit waar de grond redelijk droog blijft en rijk is aan voedingsstoffen. Als de grond weinig voedingsstoffen bevat, kan je dit toevoegen door mest of oude compost door de grond te spitten.

Spit de grond om en zaai de zaadjes van majoraan. Bedek ze met ongeveer 2 cm aarde. Majoraan doet het goed in de volle zon, maar heeft ook perioden van schaduw nodig.

Verwijder onkruid uit het gebiedje waar je de majoraan gezaaid hebt. Als de plantjes eenmaal groter zijn hoeft dit niet meer, maar in het begin raken de kiemplantjes al gauw overschaduwd door onkruid. Verplaats de plantjes als ze te dicht op elkaar groeien, een afstand van zo’n 40 cm van elkaar is goed.

Snoei majoraan voor de winter, zodat je de bladeren kan gebruiken voor gerechten. De plant sterft zelf grotendeels af in de winter, maar zal het jaar erna weer beginnen met groeien.

Majoraan in de tuin
Majoraan in de tuin

Oogsten van marjolein blaadjes

Voor gerechten worden de bladeren van marjolein gebruikt.

Knip de takjes af voordat zij beginnen met bloeien. Het kruid kan makkelijk gedroogd worden door het in een bundeltje te binden en op te hangen in de schaduw. Het kan lang bewaard worden en naar smaak aan veel gerechten worden toegevoegd.

Vermaal of versnipper de blaadjes pas als ze gedroogd zijn, voor maximaal smaakbehoud.

Je kan marjolein net zo gebruiken als oregano.

Feitjes over wilde oregano

Nederlandse naam Majoraan / Marjolein of wilde oregano
Latijnse naam Origanum marjorana
Eetbaar Ja
Hoogte 60 cm
Groeiperiode vanaf ong. maart tot herfst
Zaaiplaats In bloempot of in tuin
Kleur bloemen Wit of paars

Majoraan / Marjolein in een bloempot
Majoraan / Marjolein in een bloempot

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 152 reviews.