Bloemenmix voor bijen en vlinders

Bijen, hommels en vlinders hebben het maar moeilijk als er weinig stukjes bloemende natuur zijn. Bijen bezoeken bloemen voor stuifmeel en nectar, vlinders voor de nectar en als voedselplant voor hun rupsen (waardplant). Ze eten zo goed als niets anders, dus bloeiende bloemen zijn cruciaal voor deze nuttige insecten. Het is heel eenvoudig om vlinders en bijen te helpen: je kan zorgen voor extra bloemen. Door zaden voor bloemen te zaaien, creëer je snel en makkelijk bestrijdingsmiddel-vrije bloemen voor de insecten. Je hoeft verder niets te doen, want de bijen en vlinders komen vanzelf af op de kleur en geur van de bloeiende planten.

Op deze pagina vind je onderaan de zaai-instructies.

vlinder op zinnia bloem

Welke mix heb ik nodig?

Bijna alle bloemen in onze webwinkel worden bezocht door bijen, hommels en vlinders. Je hoeft dus niet per sé bijenbloemenmix te bestellen om de bijen te helpen. Toch heb ik ook een bijenbloemenmix gemaakt die te bestellen is. Het voordeel daarvan is dat je veel soorten in 1 zakje hebt. Zo heb je meer diversiteit in type plant en bloeiperiode, wat goed is voor de insecten, terwijl je toch niet 15 verschillende pure soorten zaden hoeft te kopen. In de webwinkel vind je de volgende mengsels:

Het verschil tussen de soorten mengsels

In de bijenbloemenmix zit een iets andere samenstelling dan in de weidebloemenmix, maar het lijkt wel op elkaar. In de bijenbloemenmix zitten wat soorten die eigenlijk niet passen in het beeld van een bloemenweide, zoals bijvoorbeeld de Oost Indische kers. Deze plant doet het alleen wel heel goed in een weide en is heel populair bij bijen en hommels maar is geen typische veldbloem. Daarom heb ik ervoor gekozen hem in de mix te doen bij de bijenbloemenmix. In de mix voor vlinders zitten soorten met minder mooie bloemen maar die juist weer heel geschikt zijn voor de rupsen van vlinders. Het zijn waardplanten, de rupsen eten het blad.

Samenstelling van de mengsels

Wij kunnen ook een persoonlijke mix voor je maken, mail daarvoor naar info@happyseeds.nl

Wanneer kan ik zaaien?

De bijenbloemenmix kan eind maart, april of mei worden gezaaid om hetzelfde jaar nog bloemen te krijgen. Als je zaait in de herfst, na het groeiseizoen, dan krijg je het voorjaar daarop bloemen.

Een deel van de soorten uit de mix: klaproos, korenbloem, kamille en meer.

Voor welke tuin is de bloemenmix voor bijen geschikt?

Deze zaden mix is geschikt voor in borders, bermen, veldjes en of grote bloembakken. Het grondtype is bij voorkeur voedselrijk en vochtig, maar niet te nat. Veel zon is erg belangrijk, kies dus een lekker zonnig plekje. Zaaien in potten en bakken is makkelijker dan in de volle grond. In de tuin heb je namelijk wel een stuk grond nodig zonder andere planten en met niet teveel onkruidzaden in de bodem.

Bieslook in bloei met hommel

Zaaien van bloemen voor bijen

Volg deze stappen om de bloemenmix voor bijen te zaaien.

Grond kiezen. Kies een stukje van de tuin, berm of bloembak die geschikt is voor de bijenbloemenmix. Split de grond om voor het beste resultaat, zo hebben de zaden minder concurrentie. Zaaien op kort gemaaid gras kan niet.

Het zaaien. Strooi de zaadjes spaarzaam uit over het stukje grond dat je hebt uitgekozen. Als je het moeilijk vindt om dun te zaaien, meng de zaden dan met wit zand. Dan zie je waar je al gestrooid hebt. Zo goed als elk zaadje groeit uit tot een plant, ook de kleintjes, let dus op dat er genoeg ruimte is voor elk zaadje. Als vuistregel kan je aannemen dat een zaadje zo’n 10 vierkante centimeter nodig heeft. Niet elk zaadje zal succesvol zijn, maar toch zeker wel 90%.

Verzorging wanneer nodig. Normaal hoef je de bijenbloemenmix niet te verzorgen. Mocht het erg droog zijn, geef het dan water. Vooral als de plantjes net gekiemd zijn. Net na het zaaien kan je het wegwaaien van zaadjes ook voorkomen door de grond goed nat te maken. Bedek de zaden niet, want veel soorten kiemen alleen in het licht. De grote, dikke zaden mag je wel een paar cm de grond in duwen, dat is goed voor ze.

Klaar! Nu zijn de zaadjes gezaaid. Als je de bloemen in de lente hebt gezaaid, zal je deze zomer al kunnen genieten van de eerste bloemen. Als je ze aan het einde van de zomer zaait, zullen ze de lente daarop bloeien. Het leuke is dat de meeste soorten zichzelf uitzaaien aan het einde van de zomer, zodat je elk jaar weer nieuwe bloemen krijgt! Er zitten ook enkele tweejarige soorten in de bijenbloemenmix (zoals Judaspenning), deze soorten kiemen in jaar 1 maar bloeien in jaar 2.

Het is dringen bij de lupine – solitaire bij en hommel

Insecten en gifstoffen

Vanzelfsprekend moet je geen gifstoffen en kunstmest gebruiken bij het laten groeien van de bloemenmix voor bijen. Dat doe ik ook niet. De bloemen van de Happy Seeds zaden zijn 100% veilig voor bijen.

Al onze bloemenzaadjes in de webshop

Onze speciale bijenbloemenmix vind u hier en die voor de vlinders hier. Wij leveren uit voorraad! Bekijk al onze bloemenzaden in de webshop, deze zijn in principe allemaal geschikt voor bijen en vlinders (sommige wat meer dan anderen).

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7024 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon