Honingbij op bloem
Honingbij op bloem

Bijen, hommels en vlinders hebben het maar moeilijk als er weinig stukjes bloemende natuur zijn. Bijen bezoeken bloemen voor stuifmeel en nectar, vlinders voor de nectar. Ze eten zo goed als niets anders, dus bloeiende bloemen zijn cruciaal voor deze nuttige insecten. Het is heel eenvoudig om vlinders en bijen te helpen: je kan zorgen voor extra bloemen. Door zaden voor bloemen te zaaien, creëer je snel en makkelijk bestrijdingsmiddel-vrije bloemen voor de insecten. Je hoeft verder niets te doen, want de bijen en vlinders komen vanzelf af op de kleur en geur van de bloeiende planten.

Bijna alle bloemen in de webwinkel worden bezocht door bijen, hommels en vlinders. Je hoeft dus niet per sé bijenbloemenmix te bestellen om de bijen te helpen. Toch heb ik ook een bijenbloemenmix gemaakt die te bestellen is. Het voordeel daarvan is dat je veel soorten in 1 zakje hebt. Zo heb je meer diversiteit in type plant en bloeiperiode, wat goed is voor de insecten, terwijl je toch niet 20 verschillende pure soorten zaden hoeft te kopen.

In de bijenbloemenmix zit een iets andere samenstelling dan in de weidebloemenmix, maar het lijkt wel op elkaar. In de bijenbloemenmix zitten wat soorten die eigenlijk niet passen in het beeld van een bloemenweide, zoals bijvoorbeeld Oost Indische kers. Deze plant doet het alleen wel heel goed in een weide en is heel populair bij bijen en hommels. Daarom heb ik ervoor gekozen hem in de mix te doen bij en bijenbloemenmix. Er zitten zo’n 20 soorten in de mix. Soorten die giftig zijn voor paarden of koeien zitten er niet in. U kunt een soortenlijst opvragen via info@happyseeds.nl

Wanneer kan ik zaaien?

De bijenbloemenmix kan in maart, april of begin mei worden gezaaid om hetzelfde jaar nog bloemen te krijgen. Als je zaait in de herfst, na het groeiseizoen, dan krijg je het voorjaar daarop bloemen.

Voor welke tuin is de bloemenmix voor bijen geschikt?

Deze zaden mix is geschikt voor in borders, bermen, veldjes en of grote bloembakken. Het grondtype is bij voorkeur voedselrijk en vochtig, maar niet te nat. Veel zon is erg belangrijk, kies dus een lekker zonnig plekje.

Een zakje bijenbloemenmix bevat 10 gram zaden. Er zit geen graszaad bij in, want daar heb jij of de bijen natuurlijk niks aan. Je kan zo’n 10 vierkante meter inzaaien met een zakje. Het heeft geen zin om meer gram zaden te zaaien per vierkante meter, omdat de bloemen elkaar dan gaan verdringen en je minder resultaat ziet. Er zitten zo’n 20 soorten in de bloemenmix.

Naast honingbijen heb je ook solitaire wilde bijen en hommels. Deze leven van nature in Nederland en maken geen honing. Veel soorten zijn bedreigd en hebben bloemen nodig om van te leven.

Zaaien van bloemen voor bijen

Volg deze stappen om de bloemenmix voor bijen te zaaien.

Grond kiezen. Kies een stukje van de tuin, berm of bloembak die geschikt is voor de bijenbloemenmix. Split de grond om voor het beste resultaat, zo hebben de zaden minder concurrentie. Zaaien op kort gemaaid gras kan ook.

Het zaaien. Strooi de zaadjes spaarzaam uit over het stukje grond dat je hebt uitgekozen. Als je het moeilijk vindt om dun te zaaien, meng de zaden dan met wit zand. Dan zie je waar je al gestrooid hebt. Zo goed als elk zaadje groeit uit tot een plant, ook de kleintjes, let dus op dat er genoeg ruimte is voor elk zaadje. Als vuistregel kan je aannemen dat een zaadje zo’n 10 vierkante centimeter nodig heeft. Niet elk zaadje zal succesvol zijn, maar toch zeker wel 90%.

Verzorging wanneer nodig. Normaal hoef je de bijenbloemenmix niet te verzorgen. Mocht het erg droog zijn, geef het dan water. Vooral als de plantjes net gekiemd zijn. Net na het zaaien kan je het wegwaaien van zaadjes ook voorkomen door de grond goed nat te maken. Bedek de zaden niet, want veel soorten kiemen alleen in het licht. De grote, dikke zaden mag je wel een paar cm de grond in duwen, dat is goed voor ze.

Klaar! Nu zijn de zaadjes gezaaid. Als je de bloemen in de lente hebt gezaaid, zal je deze zomer al kunnen genieten van de eerste bloemen. Als je ze aan het einde van de zomer zaait, zullen ze de lente daarop bloeien. Het leuke is dat de meeste soorten zichzelf uitzaaien aan het einde van de zomer, zodat je elk jaar weer nieuwe bloemen krijgt! Er zitten ook enkele tweejarige soorten in de bijenbloemenmix (zoals Judaspenning), deze soorten kiemen in jaar 1 maar bloeien in jaar 2.

Insecten en gifstoffen

Vanzelfsprekend moet je geen gifstoffen en kunstmest gebruiken bij het laten groeien van de bloemenmix voor bijen. Dat doe ik ook niet. De bloemen van de Happy Seeds zaden zijn 100% veilig voor bijen.

Een deel van de soorten uit de mix: klaproos, korenbloem, kamille en meer.

Al onze bloemenzaadjes in de webshop

Bekijk al onze bloemenzaden in de webshop, deze zijn in principe allemaal geschikt voor bijen en vlinders. Onze speciale bijenbloemenmix vind u hier en staat ook in de lijst producten. Wij leveren uit voorraad!

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 152 reviews.