Lupine is een prachtige plant uit de familie van de vlinderbloemigen. Er zijn verschillende soorten lupine, onder andere de gele zoete lupine Lupinus luteus en de blauwe lupine Lupinus angustifolius.

De gele Lupinus luteus is van nature in Noord Amerika te vinden, maar inmiddels komt het over de hele wereld voor. De bloemen zijn van nature geel, maar er zijn ook andere kleuren gekweekt. De zaden van lupine zijn een soort erwten, lichtbruin met donkere spikkeltjes. Deze worden gebruikt als eiwitrijke vleesvervanger. Het is ook een hele populaire plant voor bijen.

De blauwe lupine Lupinus angustifolius komt van nature uit Zuid Europa. De bloemen zijn van nature blauw paarsachtig. Ook dit soort wordt gebruikt voor de eiwitrijke zaden en is favoriet bij bijen.

Wij verkopen zaden van beide varianten in de webwinkel.  Op deze pagina vind je de gele lupine. Je kan blauwe lupine hier bestellen. Je vindt op die pagina’s ook meer uitleg over de zaaiplaats, zaaiperiode en het beste grondsoort voor het zaaien.

Blauwe lupine in bloei

Zaaien van lupine

De zaden van lupine zijn lupinebonen en zijn heel gemakkelijk uit te zaaien. Een plekje met een voedselrijke grond, veel zon en een goed water doorlatende bodem is ideaal voor lupine. Lupine is eenjarig en zal dus gelijk gaan bloeien in het seizoen na het zaaien. Het jaar erna kan de wortel van de gele lupine plant weer opnieuw uitgroeien en al vroeg in de lente beginnen met bloeien. De blauwe lupine kan niet tegen vorst dus overleeft de winter doorgaans niet.

Blauwe lupine buiten zaaien kan in april, mei, juni of juli. De plant groeit snel en zal hetzelfde jaar nog bloeien. De bloeiperiode is van mei tot augustus.
Gele lupine buiten zaaien kan in maart en april en het eerste deel van juni. De bloei is dan in juli en augustus.

Zaaistappen gele lupine zaaien

Grond kiezen. Kies een stuk grond wat veel zon krijgt, voedselrijk is en waar regenwater niet lang op blijft staan. Spit het helemaal om zodat er geen andere planten meer groeien en de grond lekker los is.

Het zaaien. De zaden van lupine zijn groot, daarom zijn ze gemakkelijk één voor één te zaaien. Pak een zaadje en druk hem ongeveer 2 cm de grond in. Veeg er een beetje aarde over heen om hem af te dekken. Als je van plan bent de jonge plantjes nog te verplaatsen of uit te dunnen, dan kan je de zaden op 20 cm afstand van elkaar zaaien. Wil je niets meer veranderen aan de dichtheid, zorg dan voor minstens 30 cm afstand tussen de zaden.

Verzorging. Als de lupine plantjes nog jong zijn, zijn ze het kwetsbaarst. Zorg er dan in ieder geval voor dat ze voldoende water krijgen. Na de bloei kan je de lupineplanten afknippen. Ze groeien dan de eerstvolgende lente weer uit en zullen vroeger in het jaar gaan bloeien.

Je kan lupine ook zaaien in grote bloembakken of -potten. Kweek de kleine plantjes dan eerst op in een kweekbak en verplant ze dan naar de bloempotten.

Lupine is favoriet bij hommels en bijen.

Wanneer zal gele lupine bloeien?

Gele lupine is eenjarig, dat betekent dat als je in het begin van de lente zaait je in de zomer al bloemen hebt. Ook overleeft de wortel van de plant de winter, waardoor deze opnieuw kan uitlopen in de volgende lente en dan opnieuw kan bloeien. Die bloei begint dan vaak al in mei of juni, veel eerder dan als je de zaden net gezaaid hebt.

De bloeiperiode van lupine begint eind juni en gaat door tot het najaar. Als je later zaait, zal de bloei ook later zijn.

Bloeiende gele lupine.

Feitjes over gele lupine

Nederlandse naam Lupine / zoete lupine
Latijnse naam Lupinus luteus
Kleur Geel
Hoogte ong 80 cm
Zaaiperiode maart of april
Bloeiperiode Juni tot en met augustus / september
Lichtwensen Zonnig
Grondwensen Alles geschikt, liefst voedselrijk, niet te nat
Zaaiplaats Border of veld

Lupine zaden bestellen

Je kan lupinebonen van gele lupine bestellen op deze pagina. Je kan blauwe lupine hier bestellen. Bekijk ook de andere soorten in onze webshop.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 472 reviews.