Lupine (Lupinus luteus) is een prachtige plant uit de familie van de vlinderbloemigen. Van nature is dit soort in Noord Amerika te vinden, maar inmiddels komt het over de hele wereld voor. De bloemen zijn van nature geel, maar er zijn ook andere kleuren gekweekt. De zaden van lupine zijn een soort erwten, lichtbruin met donkere spikkeltjes. Deze worden gebruikt als eiwitrijke vleesvervanger. Het is ook een hele populaire plant voor bijen.

Wij verkopen zaden van de natuurlijke gele variant van lupine in de webwinkel. Deze wordt ongeveer 60 cm hoog. De zaden van lupine zijn lupinebonen en zijn heel gemakkelijk uit te zaaien. Een plekje met een voedselrijke grond, veel zon en een goed water doorlatende bodem is ideaal voor lupine. Lupine is eenjarig en zal dus gelijk gaan bloeien in het seizoen na het zaaien. Het jaar erna kan de wortel van de plant weer opnieuw uitgroeien en al vroeg in de lente beginnen met bloeien.

Zaaistappen lupine zaaien

Grond kiezen. Kies een stuk grond wat veel zon krijgt, voedselrijk is en waar regenwater niet lang op blijft staan. Spit het helemaal om zodat er geen andere planten meer groeien en de grond lekker los is.

Het zaaien. De zaden van lupine zijn groot, daarom zijn ze gemakkelijk één voor één te zaaien. Pak een zaadje en druk hem ongeveer 2 cm de grond in. Veeg er een beetje aarde over heen om hem af te dekken. Als je van plant bent de jonge plantjes nog te verplaatsen of uit te dunnen, dan kan je de zaden op 20 cm afstand van elkaar zaaien. Wil je niets meer veranderen aan de dichtheid, zorg dan voor minstens 30 cm afstand tussen de zaden.

Verzorging. Als de lupine plantjes nog jong zijn, zijn ze het kwetsbaarst. Zorg er dan in ieder geval voor dat ze voldoende water krijgen. Na de bloei kan je de lupineplanten afknippen. Ze groeien dan de eerstvolgende lente weer uit en zullen vroeger in het jaar gaan bloeien.

Je kan lupine ook zaaien in grote bloembakken of -potten. Kweek de kleine plantjes dan eerst op in een kweekbak en verplant ze dan naar de bloempotten.

Lupine is favoriet bij hommels en bijen.

Wanneer zal lupine bloeien?

Lupine is eenjarig, dat betekend dat als je in het begin van de lente zaait je in de zomer al bloemen hebt. Ook overleefd de wortel van de plant de winter, waardoor deze opnieuw kan uitlopen in de volgende lente en dan opnieuw kan bloeien. Die bloei begint dan vaak al in mei of juni, veel eerder dan als je de zaden net gezaaid hebt.

De bloeiperiode van lupine begint eind juni en gaat door tot het najaar. Als je later zaait, zal de bloei ook later zijn.

Bloeiende gele lupine.

Feitjes over lupine

Nederlandse naam Lupine
Latijnse naam Lupinus luteus
Kleur Geel
Hoogte ong 80 cm
Zaaiperiode maart of april
Bloeiperiode Juni tot en met augustus / september
Lichtwensen Zonnig
Grondwensen Alles geschikt, liefst voedselrijk, niet te nat
Zaaiplaats Border of veld

Lupine zaden bestellen

Je kan lupinebonen van gele lupine bestellen op deze pagina. Bekijk ook de andere soorten in onze webshop.

Roze lupine. Wij verkopen dezelfde plant alleen in het geel. Mocht u een grote hoeveelheid in een andere kleur willen bestellen, neem dan contact op.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 39 reviews.