Zinnia elegans

De Zinnia is een prachtige eenjarige plant met grote bloemen. Wij verkopen de dahliabloemige variant “Zinnia dahlia“, de “Giants of California” variant, de 30 cm variant en de mini “Zinnia Thumbelina” van 15 cm hoog. De Latijnse naam van alle vier deze types is Zinnia elegans.

Een zinnia dahliabloemig met een prachtig grote bloem.
Zinnia’s in verschillende kleuren met verschillende hoeveelheid kroonbladeren

Zinnia dahlia

De naam Zinnia dahlia is een beetje verwarrend, want het is geen dahlia maar ziet er wel zo uit! Het is een variant van de zinnia (Latijnse naam: Zinnia elegans) waarbij de bloemen extra groot en vol zijn. Zoals een dahlia dus! Het leuke aan de Zinnia dahlia is dat je geen knol hoeft te planten, maar dat je gewoon zaden kan zaaien. Een “echte” dahlia groeit uit een knol en is zeer gevoelig voor nachtvorst. De Zinnia dahlia is een eenjarige plant en bloeit in de zomer. De variant die Happy Seeds verkoopt bestaat uit een mix van Zinnia dahlia zaden voor grote dubbele bloemen in verschillende kleuren. Op de foto’s zien je een paar van de varianten.

Lees hieronder hoe je dit soort kan verzorgen. Dahlia-bloemige zinnia zaden bestellen? Dat kan op  deze pagina.

Zaaien van Zinnia elegans

Je kan de Zinnia gemakkelijk zaaien. Je kan kiezen voor het eerst opkweken in een kas of in huis en de kleine plantjes daarna buiten uitplanten, of gewoon direct de zaden in de tuin zaaien.

Als je het zo in de tuin wilt zaaien, kan je vanaf eind april de zaden in omgespitte voedselrijke grond zaaien. Als het erg droog is mag je de zaden wat water geven totdat de plantjes opkomen. Je kan de zaden ook in een grote bloembak zaaien die je eerst in huis laat staan. Zodra het dan mooi weer is kan je de bloembak verplaatsen naar het balkon, het terras of de tuin.

Voor het eerst opkweken in huis of in een kas kan je de volgende stappen doen:

In maart of april kan je beginnen met het in huis of in een kas opkweken van de Zinnia. Vul een plastic bloembakjes of potjes met potgrond. In principe is alle grond geschikt, vooral met veel voedsel en veel organische stof. Zaai de zaden op ongeveer 3 cm afstand van elkaar uit. Als je van plan bent de zaden in de bloembak te laten en deze in zijn geheel buiten te zetten, geef de zaden dan drie keer meer afstand.

Zorg ervoor dat de zaadjes op een temperatuur tussen de 22 en 25 graden Celsius blijven en geef ze regelmatig water. Na 1,5 week zullen de plantjes tevoorschijn komen. Laat ze groeien en sterker worden in huis of in de kas.

Ongeveer begin mei zijn de zaailingen groot genoeg om overgeplant te worden. Haal ze heel voorzichtig uit hun bakje en plant ze buiten in de volle grond. Ga het liefst voor zaaien op een zonnig plekje. Zorg dat de grond goed geschoffeld is zodat de jonge planten geen last hebben van concurrerend onkruid. Als het erg droog is mag je de plantjes wat water geven, vooral als ze nog klein zijn. Zorg ervoor dat onkruid geen kans krijgt als de Zinnia nog klein is. Je kan natuurlijk ook de bloembak gewoon buiten zetten zonder de plantjes opnieuw te poten. Als je teveel plantjes voor het oppervlak hebt gezaaid, kan je het beste wat plantjes weghalen zodat de rest meer kans heeft.

Een van de kleinere types Zinnia elegans

Bloei van Zinnia elegans

De Zinnia bloeit tussen juli en oktober. Je kan de bloemen plukken als snijbloem, hierdoor krijgen de andere knoppen in de plant meer kans zodat je in totaal meer bloemen zult hebben. Je kan de bloemen natuurlijk ook gewoon laten zitten voor maximaal tuinplezier.

Rode zinnia’s met een flinke rij kroonbladeren

Zinnia verzorgen en toppen

Zinnia heeft niet veel verzorging nodig. De jonge plantjes kunnen soms wat water gebruiken, maar meestal redden ze dat zelfs zelf wel. Wat wel handig kan zijn is het toppen van de plant, je knipt dan de top er uit. Dat is de laatste 10 / 15 cm van de plant waar de bloemknop in komt. Als je die afknipt gaat de plant vertakken en meer knoppen maken. Ook beperk je zo de hoogte, wat soms wel prettig is.

De bloei kan je flink verlengen door uitgebloeide bloemen weg te knippen.

Zinnia elegans in bloei, laagblijvende variant.

Feitjes over de Zinnia

Nederlandse naamZinnia
Latijnse naamZinnia elegans
Kleurvariatiesrood, geel, roze, oranje
Hoogte50 tot 80 cm, mini variant 15 cm
BloeiperiodeJuli tot oktober
LichtwensenZonnig
GrondwensenAlles geschikt, liefst voedselrijk en niet te nat
ZaaiplaatsPot, bloembak of border

Bij Happy Seeds kunt u zaden van de Zinnia dahlia bestellen. Het is een mix van verschillende kleuren met dubbele bloemen. Daardoor lijken de bloemen op dahlia’s. Bekijk het product hier. De Giants of California is een andere variant van de Zinnia, deze worden 75 cm hoog en hebben ook volle bloemen. Bestel ‘Giants of California’ hier. En tenslotte hebben we zaden van de mini variant voor in potten, bakken en borders: de “Zinnia Thumbelina ‘klein duimpje‘” van 15 cm hoog. We hebben ook een tussenmaat van 30 cm hoog: Zinnia laagblijvend.

Naast de Zinnia waar deze pagina over gaat, hebben we ook een ander soort zinnia met de naam Mexicaanse zinnia in een mooi rustig kleurenpalet van rood, roestbruin en geel. Bekijk die hier.

Veldje kleurenmix zinnia’s Giants of California
Zinnia dahliabloemig
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 6542 reviews.