Zinnia elegans

De Zinnia is een prachtige eenjarige plant met grote bloemen. Wij verkopen de dahliabloemige variant “Zinnia dahlia“, de “Giants of California” variant, de 30 cm variant en de mini “Zinnia Thumbelina” van 15 cm hoog. De Latijnse naam van alle vier deze types is Zinnia elegans.

Zinnia’s in verschillende kleuren met verschillende hoeveelheid kroonbladeren

Zinnia dahlia

De naam Zinnia dahlia is een beetje verwarrend, want het is geen dahlia maar ziet er wel zo uit! Het is een variant van de zinnia (Latijnse naam: Zinnia elegans) waarbij de bloemen extra groot en vol zijn. Zoals een dahlia dus! Het leuke aan de Zinnia dahlia is dat je geen knol hoeft te planten, maar dat je gewoon zaden kan zaaien. Een “echte” dahlia groeit uit een knol en is zeer gevoelig voor nachtvorst. De Zinnia dahlia is een eenjarige plant en bloeit in de zomer. De variant die Happy Seeds verkoopt bestaat uit een mix van Zinnia dahlia zaden voor grote dubbele bloemen in verschillende kleuren. Op de foto’s zien je een paar van de varianten.

Lees hieronder hoe je dit soort kan verzorgen. Dahlia-bloemige zinnia zaden bestellen? Dat kan op  deze pagina.

Zaaien van Zinnia elegans

Je kan de Zinnia gemakkelijk zaaien. Je kan kiezen voor het eerst opkweken in een kas of in huis en de kleine plantjes daarna buiten uitplanten, of gewoon direct de zaden in de tuin zaaien.

Als je het zo buiten in de tuin wilt zaaien, kan je vanaf eind april tot eind juni de zaden in omgespitte voedselrijke grond zaaien. Als het erg droog is mag je de zaden wat water geven totdat de plantjes opkomen.

Direct buiten zaaien is dus helemaal prima voor dit soort, maar mocht je al eerder willen beginnen met zaaien en ook eerder bloemen willen, dan kan je de zaden eerst in een kas of in huis laten kiemen. Voor het eerst opkweken in potjes kan je de volgende stappen doen:

In maart of april kan je beginnen met het in huis of in een kas opkweken van de Zinnia. Vul een grote bloembak of kleine potjes met potgrond. In principe is alle (pot)grond geschikt, vooral met veel voedsel en veel organische stof. Zaai de zaden op ongeveer 3 cm afstand van elkaar uit of 1 per klein potje. Als je van plan bent de zaden in de bloembak te laten en deze in zijn geheel buiten te zetten, geef de zaden dan 9 cm afstand tot elkaar.

Zorg ervoor dat de zaadjes op een temperatuur tussen de 22 en 25 graden Celsius blijven en geef ze regelmatig water. Na 1,5 week zullen de plantjes tevoorschijn komen. Laat ze groeien en sterker worden in huis of in de kas. Zorg voor veel licht, het beste is licht van boven.

Ongeveer begin mei zijn de zaailingen groot genoeg om overgeplant te worden als je ze in kleine potjes gezaaid hebt. Haal ze heel voorzichtig uit hun potje en plant ze buiten in de volle grond. Ga het liefst voor zaaien op een zonnig plekje. Zorg dat de grond goed geschoffeld is zodat de jonge planten geen last hebben van concurrerend onkruid. Als het erg droog is mag je de plantjes wat water geven, vooral als ze nog klein zijn. Zorg ervoor dat onkruid geen kans krijgt als de Zinnia nog klein is. Als je in een grote bloembak gezaaid hebt dan is het helemaal makkelijk, die kan je gewoon buiten zetten zonder de plantjes opnieuw te poten. Laat de jonge plantjes wel wennen aan het weer buiten door ze overdag buiten te zetten en ‘s nachts nog een paar keer naar binnen te halen.

Als je teveel plantjes voor het oppervlak hebt gezaaid, kan je het beste wat plantjes weghalen zodat de rest meer kans heeft.

Zinnia verzorgen en toppen

Zinnia heeft niet veel verzorging nodig. De jonge plantjes kunnen soms wat water gebruiken, maar meestal redden ze dat zelfs zelf wel. Wat wel handig kan zijn is het toppen van de plant, je knipt dan de top er uit. Dat is de laatste 10 / 15 cm van de plant waar de bloemknop in komt. Als je die afknipt gaat de plant vertakken en meer knoppen maken. Ook beperk je zo de hoogte, wat soms wel prettig is.

De bloei kan je flink verlengen door uitgebloeide bloemen weg te knippen.

Een van de kleinere types Zinnia elegans

Bloei van Zinnia elegans

De Zinnia bloeit tussen juli en oktober. Je kan de bloemen plukken als snijbloem, hierdoor krijgen de andere knoppen in de plant meer kans zodat je in totaal meer bloemen zult hebben. Je kan de bloemen natuurlijk ook gewoon laten zitten voor maximaal tuinplezier. Uitgebloeide bloemen mogen blijven zitten, maar als je ze afknipt steekt de plant meer energie in weer nieuwe bloemen maken. Als de plant te hoog wordt naar jouw wensen, dan kan je hem vroeg bij het ontwikkelen van de bloemknoppen toppen, je knipt dan zo’n 10 cm van de top er uit. De plant gaat dan meer zijtakken maken, elk weer met een bloem er aan.

Feitjes over de Zinnia

De zaden van Zinnia zijn platte bruine zaden, het lijkt bijna een klein blaadje. Ongeveer 7 mm lang en 4 mm breed. Er zitten tussen de 125 en 200 zaden in 1 gram, hoe kleiner de bloem hoe kleiner de zaadjes.

Nederlandse naamZinnia
Latijnse naamZinnia elegans
Kleurvariatiesrood, geel, roze, oranje
Hoogtenormaal 75 cm, er zijn ook laagblijvende varianten
BloeiperiodeJuli tot oktober
LichtwensenZonnig
GrondwensenAlles geschikt, liefst voedselrijk en niet te nat
ZaaiplaatsPot, bloembak of border

Bij Happy Seeds hebben we zaden van verschillende types Zinnia’s te koop. Dit zijn de opties:

  • Zinnia dahliabloemig, met grote dubbele bloemen. Het is een mix van verschillende kleuren en de plant wordt zo’n 75 cm hoog. De bloemen lijken op dahlia’s. Bestel ze hier.
  • De Giants of California is een andere variant van de Zinnia, deze worden 75 cm hoog en hebben ook volle bloemen in verschillende maten van gevuldheid. Bestel ‘Giants of California’ hier.
  • Zinnia “thumbelina”, de mini variant voor in potten, bakken en borders. Een mooie kleurenmix met bloemen in verschillende maten van gevuldheid. Hoogte: 15 cm! Bekijk en bestel hem hier: Zinnia dwerg Thumbelina
  • Zinnia laagblijvend, een variant op Giants of California maar dan niet “giant”, hij wordt 30 cm hoog. Bekijk hem hier: Zinnia laagblijvend.
  • Naast de Zinnia elegans waar de huidige pagina over gaat, hebben we ook een ander soort zinnia: de Mexicaanse zinnia. Deze heeft een mooi rustig kleurenpalet van rood, roestbruin en geel. Bekijk die hier.
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7024 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon