De naam is een beetje verwarrend, want de Zinnia Dahlia is geen Dahlia maar ziet er wel zo uit! Het is een variant van de zinnia (Latijnse naam: Zinnia elegans) waarbij de bloemen extra groot en vol zijn. Zoals een dahlia dus! Het leuke aan de Zinnia Dahlia is dat je geen knol hoeft te planten, maar dat je gewoon zaden kan zaaien. Een “echte” Dahlia groeit uit een knol en is zeer gevoelig voor nachtvorst. De Zinnia Dahlia is een eenjarige plant en bloeit in de zomer. De variant die Happy Seeds verkoopt bestaat uit een mix van Zinnia dahlia zaden voor grote dubbele bloemen in verschillende kleuren. Op de foto’s zien je een paar van de varianten.

Lees hieronder hoe je dit soort kan verzorgen. Zaden bestellen? Dat kan op  deze pagina.

Zinnia Dahlia
Zinnia dahliabloemig
De Zinnia dahlia van Happy Seeds bij een klant in de tuin (augustus 2017)

zinnia roodZaaien van Zinnia dahlia

Je kan de Zinnia Dahlia gemakkelijk zaaien. Je kan kiezen voor het eerst opkweken in een kas of in huis en de kleine plantjes daarna buiten uitplanten, of gewoon direct de zaden in de tuin zaaien.

Als je het zo in de tuin wilt zaaien, kan je vanaf eind april de zaden in omgespitte voedselrijke grond zaaien. Als het erg droog is mag je de zaden wat water geven totdat de plantjes opkomen. Je kan de zaden ook in een grote bloembak zaaien die je eerst in huis laat staan. Zodra het dan mooi weer is kan je de bloembak verplaatsen naar het balkon, het terras of de tuin.

Voor het eerst opkweken in huis of in een kas kan je de volgende stappen doen:

In maart of april kan je beginnen met het in huis of in een kas opkweken van de Zinnia Dahlia. Vul een plastic bloembakjes of potjes met potgrond. In principe is alle grond geschikt, vooral met veel voedsel en veel organische stof. Zaai de zaden op ongeveer 3 cm afstand van elkaar uit. Als je van plan bent de zaden in de bloembak te laten en deze in zijn geheel buiten te zetten, geef de zaden dan 3x meer afstand.

Zorg ervoor dat de zaadjes op een temperatuur tussen de 22 en 25 ºC blijven en geef ze regelmatig water. Na 1,5 week zullen de plantjes tevoorschijn komen. Laat ze groeien en sterker worden in huis of in de kas.

Ongeveer begin mei zijn de zaailingen groot genoeg om overgeplant te worden. Haal ze heel voorzichtig uit hun bakje en plant ze buiten in de volle grond. Ga het liefst voor zaaien op een zonnig plekje. Zorg dat de grond goed geschoffeld is zodat de jonge planten geen last hebben van concurrerend onkruid. Als het erg droog is dat jaar mag je de plantjes wat water geven, vooral als ze nog klein zijn. Zorg ervoor dat onkruid geen kans krijgt als de Zinnia nog klein is. Je kan natuurlijk ook de bloembak gewoon buiten zetten zonder de plantjes opnieuw te poten. Als je teveel plantjes voor het oppervlak hebt gezaaid kan je het beste wat plantjes weghalen zodat de rest meer kans heeft.

zinnia roze

Bloei van Zinnia dahlia

De Zinnia dahlia bloeit tussen juli en oktober. Je kan de bloemen plukken als snijbloem, hierdoor krijgen de andere knoppen in de plant meer kans zodat je in totaal meer bloemen zult hebben. Je kan de bloemen natuurlijk ook gewoon laten zitten voor maximaal tuinplezier.

Feitjes over de Zinnia Dahlia

Nederlandse naam Zinnia dahliabloemig / Zinnia dahlia
Latijnse naam Zinnia elegans
Kleurvariaties rood, geel, roze, oranje
Hoogte 50 tot 80 cm
Bloeiperiode Juli tot oktober
Lichtwensen Zonnig
Grondwensen Alles geschikt, liefst voedselrijk en niet te nat
Zaaiplaats Pot, bloembak of border

Bij Happy Seeds kunt u zaden van de zinnia dahlia bestellen. Het is een mix van verschillende kleuren met dubbele bloemen. Daardoor lijken de bloemen op dahlia’s. Bekijk het product hier. Ga naar onze webshop om nog meer zaden te bestellen. U kunt de zaden van zinnia dahlia ook bestellen voor in bedankjes voor uw bedrijf, huwelijk of jubileum. Neem gewoon even contact op voor die mogelijkheid!

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 132 reviews.