Grond bewerken en zaaien voor een groot bloemenveld

Er zijn veel manieren om de grond te bewerken om daarna zaden te kunnen zaaien. Als het om een klein stukje gaat in de tuin kan je met de hand de grond onkruidvrij maken. Eventueel wat extra compost of tuinaarde er op en dan gewoon zaaien. Je kan de zaadjes zelfs per stuk in de grond stoppen. Als je een heel veld wilt inzaaien is het een ander verhaal. Op deze pagina geef ik wat voorbeelden voor het bewerken van de grond voor een groot bloemenveld en hoe je handmatig de zaden kan zaaien.

Dit geldt voor al onze mengsels zaden, zoals bijvoorbeeld weidebloemenmix, MegaMix Zomerbloemen, bloemenmix voor bijen of voor vlinders, laagblijvende veldbloemen en inheems bloemenmengsel. Het geldt ook voor als je een groot veld wilt inzaaien met veldbloemen, zoals klaprozen, korenbloemen en cosmea.

Plek kiezen

Kies altijd een plek in de volle zon. Als dat niet kan moet er minstens een deel van de dag volle zon op het terrein staan. Het type grond maakt niet veel uit voor de bloemenmengsels, maar het moet wel zwarte grond en geen wit zand.

Grond voorbewerken

Begin altijd eerst met het maaien van de grond als er begroeiing is. Maai zo kort mogelijk af en voer het maaisel af.

Als er gras of veel onkruid op het veld groeit, kan je daarna het beste gaan ploegen. Ploeg de grond om tot 25 cm diepte. Laat de grond enkele dagen drogen.

Vervolgens kan je de grond frezen. Frees de grond haaks op de ploegrichting. Als het veld al redelijk kaal is, bijvoorbeeld doordat er kort daarvoor nog een gewas op stond, dan hoeft ploegen niet per sé is frezen voldoende.

Op de foto’s hieronder is het werk gedaan met een trekker, uiteraard zijn er ook kleinere machines te gebruiken om de grond te bewerken.

Het zou mooi zijn als de grond nog geëgaliseerd kan worden voor het zaaien, maar het is niet nodig voor de bloemen.

Zaden zaaien

Je kan machinaal zaaien. Overleg dan met het loonwerkersbedrijf over of ze ook 1 gram / m2 kunnen zaaien van een mengsel van verschillende maten zaden.

Met de hand zaaien is heel eenvoudig, het is geen zwaar werk en kost per persoon ongeveer een half uurtje per 150 m2 grond.

Meng de zaden met wit zand

Het doseren van de zaden is heel lastig, want je hebt maar heel weinig nodig per vierkante meter. Voor onze mengsels heb je 1 gram per vierkante meter nodig. Dat voelt misschien verkeerd omdat het zo weinig is, maar er passen héél veel zaadjes in 1 gram en elk zaadje kan een flinke plant worden. Om toch wat te zaaien te hebben kan je de zaadjes mengen met wit zand. Kies droog wit zand, het mag grof of fijn zijn. Je ziet door het witte zand op de donkere grond ook waar je al gezaaid hebt.

Vul een bak met wit zand en doe de juiste hoeveelheid zaden erbij. Roer het goed door elkaar, als even even kan door de bak te sluiten en te kantelen. Zo verdelen de verschillende maten zaadjes zich netjes over het zand. Het maakt niet uit hoeveel zand je gebruikt zolang je maar de juiste hoeveelheid zaden gebruikt voor de maat het veld. Je kan bijvoorbeeld 1 kilo wit zand gebruiken voor 200 gram zaden / 200 vierkante meter grond.

Als het een groot veld is kan je de zand-zadenmix het beste evenredig verdelen over verschillende bakken. Verdeel vervolgens het veld ongeveer in gelijke stukken. Elke bak kan dan gebruikt worden voor één stuk.

Een bak of emmer volstaat voor het mengen van de zaden met zand

Uitzaaien met de hand

Begin aan één kant van het veld en neem een handje zand-zaden mengsel. Gooi dit als een waaier uit over de grond, probeer dichtbij de grond te blijven. Let op de windrichting en zaai niet als het heel hard waait. Je strooit zo het zand en de zaden uit over de grond. Als de grond een beetje egaal is zie je het zand liggen. Je kan beter wat te zuinig zaaien dan te grof, want je kan altijd twee keer over een stukgrond zaaien maar als je te weinig zaden hebt als je halverwege bent is natuurlijk jammer.

Het is voor de mengsels bloemenzaden niet erg als je teveel zaden per vierkante meter uitzaait, maar je krijgt dan niet een beter resultaat. Sommige planten zullen het dan namelijk niet redden voor de concurrentie. Zonde van de extra zaden dus.

Ik aan het zaaien met wit zand en weidebloemenmix

Nabewerken

In principe hoef je niets meer te doen. Als je wel wat wilt doen, kan je de grond walsen zodat het nog egaler wordt en de zaadjes een beetje in de grond worden gedrukt. Water geven na het zaaien is ook goed als je daar de mogelijkheid toe hebt. In extreem droge periodes is besproeien van de zaden en de jonge plantjes welkom.

Wanneer zie ik wat?

De eerste kiemplantjes zie je na zo’n 6 tot 10 dagen. De eerste bloei zie je na ongeveer 6 weken. Eerst beginnen enkele soorten te bloeien, daarna valt de rest bij en hou je een kleurig veld over met allerlei verschillende soorten bloemen.

Resultaat 19 juni 2020

Hieronder het resultaat tot nu toe van het ploegen en zaaien van hierboven. Nog veel soorten hebben geen bloemen, dat komt nog. Ik zal elke 2 weken nieuwe foto’s maken om het verloop van kleuren en soorten te laten zien.

19 juni 2020: de eerste soorten bloeien, maar nog lang niet alles. Weidebloemenmix.
19 juni 2020, de snelle bloeiers staan in bloei. Weidebloemenmix.
Het tweede veld aan de Florakade, met Laagblijvende Veldbloemen. Ingezaaid op dezelfde dag, deze foto komt van 13 juli 2020.
De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 5619 reviews.