Mosterdkers kiemgroente
Voor fans van een pittige mosterdsmaak is deze kiemgroente erg geschikt! Deze zaadjes zijn makkelijk te kweken in een kweekbakje zoals elke andere kiemgroente. Lees hieronder in wat voor recepten mosterdkers te gebruiken is, en hoe je het makkelijk zelf kan laten kiemen. Er bestaat zwarte mosterdkers en witte mosterdkers. De zaden van de zwarte mosterdkers zijn iets kleiner dan de witte. Deze beschrijving geldt voor beide soorten mosterdkers.
Wij verkopen in de webshop witte mosterdkers. Bekijk ook onze andere kiemgroentes en microgreens.
Toepassingen
Mosterdkers zit bomvol gezonde voedingsstoffen: vitamines A, B, C, mineralen en eiwitten. De smaak is fris en pittig, met al de typische mosterdsmaak.
De kiemen kunnen rauw gegeten worden, of klaargemaakt worden door er even kokend water overheen te gieten. De smaak wordt dan iets milder, de textuur wat zachter en fijner.
De kiemen van zwarte mosterd zijn te gebruiken in salades, soepen en op brood. Ook is het een heerlijke topping op avocado met een dressing van citroensap, olijfolie, iets grove mosterd, zout en peper. Gebakken zalmfilet wordt heerlijk afgemaakt door na het bakken wat kiemen over de filet te strooien.
Kweken
Zwarte mosterd zaadjes zijn net zo makkelijk te kweken als andere kiemgroenten. Het opkweken gaat als volgt:
Om zelf witte mosterd of zwarte mosterdzaadjes op te kweken tot kiemgroente heb je alleen leeg plekje nodig, een klein bakje en een ondergrond die vocht vasthoudt. Je kan een kant-en-klare set bij ons kopen, of alleen de zaadjes zodat je met eigen materialen kan beginnen met je eigen heerlijke mini-tuintje.
Leg een laagje van keukenpapier of katoenen stof in een plat bakje. Het bakje moet minstens 10 x 15 cm groot zijn, groter mag ook. Het bakje moet minstens 6 cm hoog zijn en een deksel hebben.
Giet water op de bodem en laat het water dat niet opgenomen wordt door het papier weer weglopen.
Strooi de zaadjes uit over de bodem. Zorg dat de zaadjes dichtbij elkaar liggen of tegen elkaar aan, maar dat de zaadjes niet bovenop elkaar liggen. Per keer is één eetlepel zaadjes genoeg voor een sandwich of salade.
Doe het deksel op het bakje. Deze deksel zorgt ervoor dat de vochtigheid in het bakje hoog blijft zodat de zaadjes goed kunnen kiemen. In het deksel moeten gaatjes zitten voor de verluchting en hij is doorzichtig zodat er genoeg licht doorheen valt.
Plaats het bakje op een warme plek. De beste temperatuur is gewoon kamertemperatuur, ongeveer 20 graden Celsius. Als je groene mosterdkers wilt, kan je het bakje in het licht plaatsen. Als je gele mosterdkers wilt, moet je het bakje in het donker plaatsen. Door zonlicht ontwikkelen de plantjes namelijk een groene kleur. Experimenteer gerust met wat jij het lekkerste vindt!
Na 5 dagen mag het dekseltje verwijderd worden en kan je eventueel nieuw water toevoegen. De bodem moet nat zijn, maar er mag geen zichtbaar laagje water op staan. Bij teveel water kunnen de plantjes dood gaan.
Genieten
Na het kweken komt het genieten!
Vijf dagen na het zaaien kan er al geoogst worden. Knip de kiemplantjes op ongeveer 1/3 vanaf de grond af met een scherp schaartje. De plantjes kunnen direct gegeten worden zonder te wassen, ze zijn namelijk biologisch, onbespoten en niet in contact geweest met aarde of beestjes!
De plantjes groeien gewoon weer aan nadat je ze de eerste keer geknipt hebt. De keer erna kan je ze met worteltjes en al uit het kweekbakje halen en de worteltjes afknippen zoals op de foto hiernaast. De worteltjes gooi je weg, de rest kan lekker op brood of in de salade!
Als je bij ons zaadjes van witte mosterdkers wilt kopen, kan je hier klikken om dat product in de webshop te zien.