Vlas zaaien

Vlas is vooral bekend om haar zaadjes, lijnzaad, maar is ook echt een prachtige plant. Het bloeit met lichte paars-blauwe bloemen. Lees hier alles over het zelf zaaien van vlas in de tuin of op een veldje. Op zoek naar vlaszaden om te zaaien? Bestel ze hier.

Vlas krijgt tere blauw-paarse bloemen met vijf kelkbladeren. De vlasplant wordt niet zo hoog, ze krijgt een hoogte van 30 tot 50 cm. Bijen bezoeken de bloem graag.

Vlas heeft een rijke historie in Nederland en Europa, omdat het zo’n veelzijdig nuttige plant is. De vezels van vlas worden gebruikt om linnen van te maken. De zaden kunnen geperst worden tot lijnzaadolie of gewoon worden gegeten. De zaden die wij verkopen zijn om te zaaien en niet om zelf te eten.

Vlas bloemen

Goede plek voor het zaaien van vlas

Vlas doet het fantastisch op velden of langs ongebruikte stukjes grond. Ook wordt het veel gezaaid op grond waar eerder in het jaar al een gewas op stond te verbeteren en laten rusten.

Vlas houdt vooral van zon. Verder mag de grond niet te nat zijn.

Vlas in bloei op een veldje

Zaaiperiode en bloeiperiode

Voor de productie van zaden of vezels wordt vlas traditioneel gezaaid op de 100e dag van het jaar. Nog eens honderd dagen later kan het geoogst worden. Als je vlas als hobby in de tuin of in een veld plant, komt het niet zo nauw. De 100e dag van het jaar is 10 april, maar je kan in principe heel april en mei zaaien.

De bloei van vlas is in juni en juli. Het is een eenjarige plant.

Vlas

Feitjes over vlas

De zaden van vlas zien er precies zo uit als lijnzaad. Natuurlijk is de behandeling van de zaden waar je nieuwe planten uit kan kweken anders dan het lijnzaad wat je door de muesli doet. Wij verkopen zaden van vlas voor in de tuin of op een veld.

Nederlandse naamVlas
Latijnse naamLinum usitatissimum
Kleur bloemLicht paars-blauw
Hoogte30 à 50 cm
Zaaiperiodeapril of mei
Bloeiperiodejuni / juli
LichtwensenZonnig
GrondwensenVeel geschikt
ZaaiplaatsBorder, veld, berm, slootkant
Vlas bloem

Vlaszaden bestellen

Goede kwaliteit vlaszaadjes bedoeld om te zaaien zijn hier bij ons te koop. Ze zullen blauw-paars bloeien zoals op de foto’s. Wij hebben ook een ander type vlaszaad, dat is Linum rubrum en deze bloeit rood, bekijk rode vlas hier.

Vlas bloemen
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7160 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon