Gipskruid zaaien

Gipskruid (Gypsophila elegans) is een hele mooie eenjarige plant met kleine witte bloemen in een mooie waaier. Je ziet dat gipskruid ook veel wordt gebruikt in boeketten. Vooral naast rozen of in bruidsboeketten wordt gipskruid veel gebruikt. Als je het zelf in de tuin zaait kan je het in juni, juli of augustus plukken voor je eigen boeketten. Of er natuurlijk van genieten in de tuin. Je kan de bloemen ook drogen (niet in de zon) voor een mooi droogboeket.

Gipskruid wordt zo’n 50 cm hoog. Onze variant geeft de bekende witte bloemetjes met 5 kroonblaadjes zoals op de foto, er bestaan ook varianten met roze bloempjes of met gekrulde bloempjes. Gipskruid is eenjarig en bloeit van ongeveer juni tot augustus. Bestel de zaden hier.

Gipskruid van dichtbij

Zaaien een verzorging van gipskruid

Het zaaien van gipskruid zaden is heel gemakkelijk. Je kan gipskruid zaaien in bloembakken, in de border of op een veldje. Zaai niet teveel zaden op één plek, want dan krijgen de planten niet voldoende ruimte. In een gram gipskruidzaden zitten ongeveer 1000 zaadjes. Aangezien vrijwel elk zaadje een plant wordt, kan je dus het beste spaarzaam zaaien.

Voor een wild veldje kan je de zaden lukraak uitstrooien en daarna de grond in drukken door erop te gaan staan. Mocht je de zaden één voor één willen zaaien, dan kan je ze eerst op zo’n 10 cm afstand van elkaar zaaien. Als de plantjes ongeveer 8 cm groot zijn kan je ze uitgraven en verplaatsen naar hun definitieve plek op ongeveer 15 cm afstand van elkaar. Gipskruid houdt van een zonnige plek of een plek in halfschaduw.

De zaden zijn te zaaien in vanaf half april, mei, juni of juli om hetzelfde jaar nog bloemen te krijgen. De bloei begint ongeveer 6 weken na het zaaien. Als je niet alle zaden in dezelfde maand zaait, kan je de bloei over een langere periode verspreiden en dus langer plezier hebben van de bloemen.

Gipskruid van dichtbij

Stappenplan voor gipskruid zaaien

Kies een stuk grond uit en schoffel het helemaal om zodat er niets anders groeit. Het moet een plek zijn in de volle zon of die in ieder geval een paar uurtjes per dag direct zonlicht krijgt.


Strooit de gipskruidzaden uit over de grond. Gebruik ongeveer 1 gram op 5 vierkante meter. Als je wilt kan je ook elk plantje apart opkweken, zaai dan zaden op zo’n 5 cm onderlinge afstand.


Druk de zaden de grond in, afdekken mag met ongeveer een halve centimeter grond. Heel dunnetjes dus. In de grond drukken kan ook, bijvoorbeeld met een wals of gewoon door erover heen te lopen of met de hand goed aan te drukken.


Indien mogelijk is extra water geven goed, vooral voor de jonge plantjes. Geef altijd water met een hele fijne straal, anders spoelen de zaadjes weg.

Door de zaden dicht op elkaar te zaaien krijg je een zee van bloemen

Feitjes over gipskruid

Zaden van gipskruid zien er uit als kleine matzwarte ronde bolletjes. In een gram gaan ongeveer 1000 zaadjes.

Nederlandse naamGipskruid
Latijnse naamGypsophila elegans
KleurWit
Hoogte50 à 60 cm
BloeiperiodeJuni tot augustus
LichtwensenZonnig / halfschaduw
GrondwensenAlles geschikt
ZaaiplaatsBorder, kan ook op veldje

Gipskruid is hier bij ons te bestellen.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7091 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon