Bieslook

Bieslook, wie kent het niet? Een lekker kruid voor in de aardappelsalade, roomkaas of aardappelpuree. Maar wist je dat het ook nog eens heel mooi bloeit? Met vrij grote paarse bloemen. En het is echt makkelijk te kweken, zowel in een potje als in de tuin.

Deze pagina gaat over de normale bieslook met de Latijnse naam Allium schoenoprasum. Wij verkopen ook Chinese bieslook zaden.

Geoogste bieslook (Allium schoenoprasum)

Wanneer kan je bieslook zaaien?

Bieslook zaadjes houden van een koude periode voordat het gaat kiemen. Zaaien buiten kan dus al vanaf februari. Binnen zaaien kan ook vanaf die tijd. Als de zaden in huis bij kamertemperatuur niet binnen 3 weken kiemen, zet ze dan in hun kiembakje of potje op een koelere plek voor ongeveer 4 weken. De koudeperiode kan de kiemrust te doorbreken waarna de zaden toch nog kiemen.

Bieslook in bloei met hommel

Zaaien van bieslook in de border

In de tuin moet je het stukje grond waar je het gaat zaaien goed schoffelen. Je kan dan de zaadjes zaaien in groepjes van 3. Maak met je vinger een gaatje in de grond (1 cm diep) en strooi daar 3 zaadjes in. Dek het gaatje toe en zaai nog meer van zulke gaatjes op ongeveer 15 cm afstand van elkaar. Mochten de plantjes te groot worden voor hun gebiedje, dan kan je ze makkelijk uitgraven en een stukje verder weer planten.

Als dit teveel werk lijkt, kan je natuurlijk de zaden ook gewoon met de losse hand uitstrooien en bedekken met een beetje aarde. Soms zullen de planten dan last van elkaar krijgen waardoor ze minder hard groeien. Je kan ze altijd uitdunnen of verplaatsen als ze te groot worden.

Gewone bieslook dat tot bloei is gekomen

Zaaien van bieslook in een potje

Voor zaaien in potjes vul je een potje of bakje met potgrond. Zorg ervoor dat er een gat onderin het potje zit zodat het water kan weglopen. Zaai de zaadjes in groepjes van drie door een gaatje in de grond te maken met je vinger (1 cm diep) en strooi daar 3 zaadjes in. Dek het gaatje weer toe. Je kan ze in een pot op ongeveer 6 cm van elkaar zaaien zodat je een hele dichte bos bieslook in het potje krijgt.

Gewoon uitstrooien over het potje kan ook.

Je kan bieslook het hele jaar door in huis kweken. Zet het potje in de vensterbank. Als de zon heel fel en sterk is, kan je het plantje moeten beschermen van de ergste hitte door hem niet in de vensterbank te zetten. Zorg ook voor voldoende water als er veel zon is, dan blijft je bieslook gezond en vers.

Bieslook in bloei met vlinder (koolwitje)

Verzorging van bieslook

De verzorging van bieslook is makkelijk. Zorg dat de plantjes genoeg water hebben door de grond licht vochtig te houden. Plaats het potje op een plek met veel licht maar niet direct in de volle zon. Meer hoef je niet te doen!

Oogsten van bieslook om te eten

Als je zin hebt in bieslook is het tijd om te gaan oogsten! Dit kan zodra de planten 12 cm hoog zijn. Knip met een scherp schaartje de sprietjes van de bieslook dichtbij de grond af. Je kan deze sprietjes in kleinere stukjes knippen, even afspoelen en dan aan je gerecht toevoegen.

Nederlandse naamBieslook
Latijnse naamAllium schoenoprasum
Kleur bloemenPaars
Hoogte15 – 20 cm
BloeiperiodeJuli tot oktober
LichtwensenZonnig tot halfschaduw
GrondwensenAlles geschikt, niet te nat
ZaaiplaatsIn de bloembak, tuin of potje

Bieslook zaden bestellen?

Bestel bieslook zaden in de webwinkel. Elk zakje heeft zo’n 1,5 gram zaden, dat is genoeg voor flink wat potjes bieslook. Wij verkopen ook Chinese bieslook zaden, dit kruid heeft een lekkere knoflooksmaak.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 6749 reviews.