Margriet

Margrieten zijn prachtige bloemen die iedereen wel kent. Of het nou uit plantenbakken, wegbermen of bloemenvelden is. Het is ook een soort die al heel lang gekweekt worden. Met hun witte bloemhoofdjes met gele hartjes staan ze er vrolijk bij. De Latijnse naam van de margriet is Chrysanthemum vernale, een andere Latijnse naam van hetzelfde soort is Leucanthemum vulgare.

Bloeiende margrieten

Uiterlijk van de margriet

Margrieten worden al zo lang gekweekt, dat er verschillende hoogtes en bloemgroottes zijn om uit te kiezen. Van nature is de bloem wit met een geel hartje.

Wij hebben de May Queen variant, dat is een echte margriet die maximaal 75 cm hoog wordt. Het is een meerjarige plant, hij komt dus elk jaar weer terug.

Berm vol met margrieten

Margrieten zaaien

Het zaaien van margrieten vanuit zaden is heel simpel. Je hebt wel wat geduld nodig, want het eerste jaar zal de plant alleen groeien en niet bloeien. De jaren erna bloeit de plant in de lente en zomer.

Zaai margrieten op een zonnige standplaats op een goed doorlatende bodem en houdt de grond licht vochtig.

Zaaien kan direct in de volle grond in juni – augustus, de bloei vindt plaats in het jaar daarna tussen begin mei en eind juli en vervolgens elk volgend jaar. Je kan ook alvast in een kweekbakje zaaien vanaf mei en uitplanten in de tuin vanaf oktober.

Onze margrieten krijgen bloemen van zo’n 7 cm doorsnede

Stappenplan voor het zaaien van margrieten

Kies een stuk grond uit en schoffel het helemaal om, je kan alleen zaaien op kale grond zonder gras of onkruid. Als je een pot of bloembak gebruikt, kan je deze vullen met potgrond om in te zaaien.


Strooit de margrietzaden uit over de grond. De zaden extreem klein, in 1 gram zitten 1500 zaden. Elk zaadje maakt een goede kans om een plant te worden. Als je het lastig vindt om dun uit te zaaien dan zou je de zaden kunnen verdunnen met wit zand voordat je ze zaait.


Bedek de zaden met slechts een heel klein beetje grond, ongeveer een halve centimeter. Als je een groot gebied inzaait kan je de zaden ook alleen een beetje de grond in drukken door erover heen te lopen of het met een plankje aan te drukken.


Nu is het wachten geblazen! De plantjes groeien een paar weken na het zaaien, maar pas het voorjaar na het zaaien zal je bloemen zien. Verstoor de grond tussendoor niet met schoffelen of ploegen.

Feitjes over margrieten

Nederlandse naamMargriet
Latijnse naamChrysanthemum vernale
Kleurwit met geel hartje
Hoogte75 cm
Bloeiperiodemei, juni en juli
LichtwensenZonnig (half beschaduwd mag ook)
Eenjarig / meerjarigMeerjarig
ZaaiplaatsBorder, pot, berm of veld

Margriet zaden bestellen

Onze margriet zaden kunnen hier besteld worden.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 6863 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon