Pronkbonen kweken

Lijkt het je leuk om iets te kweken wat je kan eten én wat goed is voor de bijen? En natuurlijk ook niet te moeilijk en met mooie bloemetjes? Dan is de pronkboon wat voor jou! Je kan hem kweken in je eigen moestuintje of in een grote bloembak of pot. De plant is sterk en heeft weinig zorg nodig. Ook is het niet zo vatbaar voor ziektes of andere problemen. Je kan de bonen en de peulen eten.

De pronkboon staat ook wel bekend onder de naam Roomsche Boonkes. De Latijnse naam is Phaseolus coccineus. Het is een bijna vergeten groente, maar wordt nog enthousiast gekweekt door liefhebbers en hobbymoestuinierders. De bonen worden ook wel scheiers genoemd. De pronkboon komt uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae) en kan zelf stikstof vastleggen uit de lucht met behulp van wortelknolletjes, waardoor deze weinig stikstof uit de grond nodig heeft.

Er zijn verschillende kleuren bloemen van de pronkboon, wij verkopen de bonen met rood-oranje bloemen. De bonen zelf zijn prachtig gekleurd met rood en zwart.

Zaaitijd en oogsttijd van pronkbonen

Vanaf half mei kunnen de bonen de volle grond in. Je kan al wat eerder beginnen met het opkweken van bonenplantjes in een kas of in huis. Begin dan half tot eind april en verplaats de plantjes in mei naar buiten.

De bonen kunnen geoogst worden aan het einde van de zomer. De peulen kunnen al veel eerder geoogst worden. Wanneer dit precies is valt helaas niet zo te zeggen, dit ligt aan het weer, water en hoe vroeg je begonnen bent met zaaien. Hou daarom de plant zelf goed in de gaten en open eens een peul om te kijken hoe rijp deze is. Bonen moeten altijd langdurig gekookt worden om de natuurlijke stof lectine af te breken.

Pronkboon bonen

Stappenplan: zelf pronkbonen kweken

Kinderen vinden het prachtig om hun eigen groente te telen. Bij deze boon is het niet moeilijk. Ook als je voor het eerst iets uit eigen tuin wilt kweken is de pronkboon erg geschikt.

Kies de locatie van je moestuintje. Kies een plek in de zon, met een vruchtbare bodem en goede afwatering. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is, want de pronkboon zal omhoog willen klimmen. Je kan hem helpen klimmen door stokken of een bamboe bonenstaak te gebruiken.

Het zaaien. Zaai elke boon apart. Steek hem ongeveer 3 cm de grond in. Zorg voor voldoende water na het zaaien en in de periode daarna. Eventueel kan je de bonen ook eerst in een potje in huis zaaien en later overplaatsen naar de tuin.

Verzorging. Zorg ervoor dat de grond bij de boon vochtig blijft. Als de plant groter wordt en gaat klimmen, help hem dan op weg door hem te leiden over de bonenstaak of andere vorm van steun.

Klaar! Nu is het wachten op de bloemen en later de bonen. Als je de peulen wilt eten moet je niet te lang wachten, want als de peulen te rijp worden komt er een harde draad in. Als je de bonen wilt eten, laat ze dan helemaal rijpen en droog ze erna. Je kan online veel recepten vinden met pronkbonen (scheiers genoemd).

Feitjes over de pronkboon

Nederlandse naamPronkboon / Roomsche Boonkes
Latijnse naamPhaseolus coccineus
Kleur bloemOranje-rood
Hoogte150 tot 250 cm
ZaaiperiodeVanaf mei
BloeiperiodeJuni / juli en augustus
LichtwensenZonnig
GrondwensenAlles geschikt, niet te nat, voedselrijk
ZaaiplaatsMoestuin langs hekwerk of stokken

Pronkbonen zijn te koop in de webwinkel: pronkbonen.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 6749 reviews.