Peterselie

Peterselie is een heerlijk geurig kruid dat gebruikt kan worden in allerlei gerechten.

Je hebt platte peterselie en krulpeterselie. De blaadjes zijn anders gevormd bij deze varianten, de smaak is heel vergelijkbaar.

Het kweken van peterselie is heel makkelijk, het kan in een bloempot in huis of op het balkon, of gewoon in de volle grond van je tuin. In de tuin zal je wat last krijgen van beestjes maar zal de peterselie veel beter groeien. Hieronder kan je lezen hoe dat gaat. Zaden bestellen kan hier.

Geoogste peterselie

Zaaien van peterselie

Je kan de zaadjes zaaien in een potje voor in de vensterbank of op het balkon, of gewoon in de tuin. In de tuin moet je het stukje grond waar je het gaat zaaien goed schoffelen. Een stuk tuin dat goed vochtig blijft en in de zon of halfschaduw ligt is erg geschikt. Dek de zaadjes na het zaaien toe met een laagje aarde. De beste zaaitijd voor in de tuin is maart tot en met mei.
Voor zaaien in potjes vul je een potje of bakje met potgrond. Zorg ervoor dat er een gat onderin het potje zit zodat het water kan weglopen. Zaai de zaadjes en dek ze toe met ongeveer 1 cm potgrond. Zaai niet teveel, anders komen die zaadjes toch niet goed tot ontwikkeling. In een potje kunnen de zaadjes niet vrijuit groeien omdat de plantjes elkaar belemmeren. Je kan deze zaadjes het hele jaar door in een potje in huis zaaien.

Jonge peterselieplant in de moestuin, jonge blaadjes zijn lichter van kleur dan oudere.

Verzorging

De verzorging van peterselie is makkelijk. Zorg dat de plantjes in pot genoeg water hebben door de grond licht vochtig te houden. Meer hoef je niet te doen! In de tuin hoef je alleen bij te sproeien bij extreem droog weer.

Oogsten van peterselie

Als je zin hebt in peterselie voor in zelfgemaakte kruidenboter of als garnering voor een gerecht, is het tijd om te gaan oogsten! Knip met een scherp schaartje wat blaadjes of takjes van de plant af. Als je geen zin hebt om van de plant te oogsten, kan je hem ook gewoon door laten groeien. Dan krijg je prachtige waaiers van hele kleine bloemetjes. In een potje is het wel moeilijker om de plant tot bloeien te krijgen, omdat de ruimte in de pot daarvoor soms wat te beperkt is.

Platte peterselie

Feitjes over peterselie

Nederlandse naamPeterselie
Latijnse naamPetroselinum crispum
Kleur bloemenWit-geel
Hoogte25 – 70 cm
BloeiperiodeJuli tot oktober
LichtwensenZonnig tot halfschaduw
GrondwensenRijke grond, vochtig
ZaaiplaatsIn de bloembak, tuin of potje

Peterseliezaden bestellen

Bij ons kan je peterseliezaden bestellen op deze pagina. Op zoek naar andere kruiden? Kijk maar in de webwinkel bij kruiden.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 6863 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon