Pronkerwt (Reukerwt)

De pronkerwt, ook wel reukerwt genoemd, is een prachtige bloem met verschillende doelen. Ten eerste is het echt prachtig in een vaasje als plukbloem. En ten tweede geurt zij heerlijk, dus een bosje pronkerwten in huis voegt al op twee manieren wat toe. En in de tuin is het ook een prachtige bloem die goed klimt en daardoor een afscheiding kan voorzien van prachtig gekleurde bloemen.

Dat de pronkerwt in zoveel kleuren voorkomt is ook erg leuk. Zo is er ieder wat wils. De Latijnse naam is  Lathyrus odoratus en in het Engels heet zij “sweet pea”.

Uiterlijk van de pronkerwt

De reukerwt is een klimplant en kan tot wel 200 cm lang worden. Zij maakt lange ranken met ‘zoekertjes’ die zich vastzetten aan gaas, een ruwe muur of trellis. De bloemen zijn vrij groot en hebben de klassieke ‘vlinderbloemige vorm’. Ze komen in heel veel kleuren en kleurschakelingen voor. De bloei is doorgaans in juni en juli, na de langste dag. Na de bloei ontstaan er peulen met daarin kleine donkerbruine erwtjes. Deze kan je niet eten.

Waar en wanneer kan je pronkerwten zaaien?

Je dient pronkerwten te zaaien bij gaas, een muur, houten plantenklimrek of ruwe schutting zodat hij zich daartegen omhoog kan laten klimmen. De reukerwt houdt van humusrijke grond en veel voeding. Een plek in de volle zon is het beste.

Je kan deze erwt het beste voorzaaien in huis of in een kas, om dan later de plantjes naar buiten over te plaatsen. Begin met voorzaaien in februari, maart of april. Plaats de plantjes naar buiten in mei of juni. Je kan ook direct buiten zaaien in mei of juni. Hou er rekening mee dat de temperatuur niet lager mag zijn dan 5 graden, zaai dus niet te vroeg. Vorst doodt de plant en het zaad.

Zaaistappen pronkerwten zaaien

Zaden opschuren. De zaden kiemen beter als de zaadhuid ietsje beschadigd is. Neem wat wit zand en wat zaden in je handen en wrijf dit goed rond. Heel erg voorzichtig met een schuurpapiertje de zaden opschuren kan ook.

Zaden weken. Plaats de zaden in een bakje of bekertje schoon water en laat dit 24 uur bij kamertemperatuur staan. Zo zuigt het zaad zich vol water, wat het kiemen erg bevorderd.

Het zaaien. Druk elk zaadje zo’n 2 tot 3 cm de grond in. Bedek het goed. Hou ongeveer 20 cm afstand tussen de zaden, of zet ze dichter op elkaar maar ga de plantjes later uitdunnen. Hou de grond goed vochtig maar zorg wel dat het water kan weglopen om rotting te voorkomen.

Verzorging van reukerwt

Verwijder uitgebloeide bloemen zodat de plant geen energie steekt in peulen met erwtjes maken. In ons klimaat worden de erwtjes toch niet rijp als je ze buiten hebt gezaaid. Geef elke twee weken een beetje vloeibare plantenvoeding. Geef reukerwt altijd wat extra water als zij buiten staat, dit bevorderd de bloei. Het wegknippen van bloemen voor in een vaasje geeft juist meer bloei.

Feitjes over pronkerwt

Nederlandse naamPronkerwt of reukerwt
Latijnse naamLathyrus odoratus
Kleur bloemVeel kleuren mogelijk
Hoogte200 cm klimplant
Zaaiperiode buitenmei of juni
BloeiperiodeJuni en juli, eenjarig soort
LichtwensenZonnig
GrondwensenVoedselrijk en waterdoorlatend
ZaaiplaatsLangs hekwerk, in grote bak, langs een muur

Pronkerwt zaden bestellen?

Wij verkopen de pronkerwt in verschillende kleuren, bekijk hem hier.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7160 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon