Bijenvoer (Phacelia)

Een bloempje met een wel heel goed omschrijvende naam: Bijenvoer. De Latijnse naam van dit prachtige bloempje met lila bloemen is Phacelia tanacetifolia.

De naam “bijenvoer” heeft dit soort niet voor niets gekregen: bijen zijn er dol op. De bloem maakt veel nectar waar bijen honing van maken én veel stuifmeel wat bijen gebruiken om hun larven te voeden. Vlinders en hommels zijn ook dol op bijenvoer vanwege de nectar.

Bijenvoer (Phacelia tanacetifolia) wordt ook gebruikt als groenbemester. Na de groei wordt het omgespit zodat er meer voeding in de grond komt voor de volgende planten. Ook kan een veldje na de oogst van bijvoorbeeld graan ingezaaid worden met bijenvoer om onkruid geen kans te geven. Als het veld vol staat met snelgroeiend bijenvoer kan er geen onkruid meer bij. Aangezien bijenvoer niet tegen vorst kan, is het jaar erna het veld klaar voor een nieuwe ronde van de doelplant. Bijenvoer is geliefd in de biologische teelt vanwege deze goede eigenschappen.

Bijenvoer is hier te bestellen als klein zakje van 4 gram, of hier als grote verpakking. Lees hieronder meer feitjes en tips voor het zaaien.

Hommel op bijenvoer bloem
Hommel op bijenvoer bloem

Zaaien van Phacelia tanacetifolia

Omdat deze plant zo snel groeit, mag je op heel verschillende tijden zaaien. Zaaien kan tussen april en 20 augustus. De kiemtijd is 2 weken, de periode tot bloei is 8 weken. Zaaien na 20 augustus is niet aan te raden, omdat het weer dan al slechter wordt en de plant misschien niet meer tot bloei komt. De bloei kan doorlopen tot oktober als het weer mild is.

Zorg ervoor dat de grond waarop je zaait is gefreesd of geploegd zodat er alleen kale zwarte grond zichtbaar is. Zaai met een dichtheid van ongeveer 0,6 tot 1,2 gram per vierkante meter. Gemiddeld is 1 gram per vierkante meter prima.

Kies een plek in de volle zon. In de halfschaduw redt bijenvoer zich ook prima. Bijna alle grondsoorten zijn geschikt. Bijenvoer doet het het beste op licht voedselrijke bodem, matig vochtig maar liefst niet erg droog. De plant overleeft droogte prima maar maakt dan weinig nectar.

Bijenvoer (Phacelia)

Feitjes over bijenvoer

Bijenvoer (Phacelia tanacetifolia) is een eenjarig soort. Dit betekent dat hij gelijk in het jaar van zaaien zal bloeien. Meer feitjes over dit soort:

  • Niet winterhard  (sterft af door vorst)
  • Ideale groenbemester
  • Er wordt ook parfum gewonnen uit deze bloem
  • Bloeit al na 8 weken
  • Hoogte: ± 70 cm
  • Lila paarse bloemen

Tips voor de bijen

Omdat bijenvoer al in 8 weken groeit van kiemplantje tot bloeiende plant, kan je hem in meerdere fasen zaaien. Bijvoorbeeld met steeds 3 weken er tussen. Zo verleng je de bloei van de plant en geef je de bijen langer een goede voedselbron.

Om voldoende nectar te maken heeft bijenvoer wel voldoende water nodig. De plant overleeft het prima met weinig water, maar zal dan alleen stuifmeel maken en geen nectar voor de bijen.

Bestellen van Phacelia zaden

Je kan Bijenvoer bij Happy Seeds bestellen. Bekijk het product van 4 gram hier. We hebben ook zakjes van 80 gram in de webshop. Wij hebben ook grotere hoeveelheden op voorraad, zoals zakken van 500 gram tot 5 kilo. Als je deze wilt bestellen kan je een mailtje sturen naar info@happyseeds.nl.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7091 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon