Leeuwenbekje

Het leeuwenbekje is een enorm leuke plant die rijk bloeit. Het is niet moeilijk om hem vanaf zaad op te kweken en te laten bloeien. Erg leuk in de border, een grote bloempot of in een veldje. Het is ook een goede snijbloem die in de vaas erg mooi blijft. Sinds de 16e eeuw worden deze bloemen al gekweekt voor hun prachtige bloei. Hommels en bijen houden er ook van.

De Latijnse naam van het leeuwenbekje is Antirrhinum majus. In het Engels heet hij “snapdragon”.
Wij hebben de halfhoge variant en de hoge variant te koop als zakjes zaad.

Leeuwenbekjes in bloei

Uiterlijk van het leeuwenbekje

Het leeuwenbekje wordt zo’n 50 cm hoog en heeft een lange aar met veel bloemen. De onderste bloemen beginnen als eerste met bloeien, daarboven zitten de knoppen van de volgende bloemen. Hij komt in allerlei kleuren en kleurpatronen voor.

Zaaien van leeuwenbekjes

De beste grond voor leeuwenbekjes is voedselrijk, liefst kalkrijk en niet zuur. Kies een plek in de volle zon, eventueel kan halfschaduw ook. Zaai direct buiten tussen half april en eind mei. Als je al eerder wilt beginnen kan je tussen half maart en half april binnen of in een kas voorzaaien en de jonge plantjes in april buiten zetten.

Kies een stuk grond uit en haal alle bestaande planten weg. Schoffel de grond om zodat het los en luchtig is. Als het nog niet goed bemest is, kan je het bemesten of mengen met voedingsrijke potgrond. Als je een pot of bloembak gebruikt, vul deze dan met potgrond.


Strooit de leeuwenbekjezaden uit over de grond. Het is heel belangrijk om niet teveel zaden te gebruiken, want een theelepeltje zaden bevat al 7000 zaadjes die allemaal een plant worden.


Bedek de zaden niet, want leeuwenbekjes hebben licht nodig om te kiemen. Druk de zaden iets aan, dat is genoeg.


Geef wat extra water, zorg er wel voor dat de zaden niet wegspoelen. Gebruik dus een gieter met een fijne broes (veel gaatjes). Als de zaden wegspoelen krijg je een ongelijke verdeling van de zaden waardoor de planten elkaar in de weg gaan zitten. Je hoeft hierna niets meer te doen, alleen extra water geven wanneer nodig.

Bloeiperiode van leeuwenbekjes

Leeuwenbekjes bloeien ongeveer 8 weken na het zaaien als het weer goed is. De bloei vindt dan plaats tussen juli en september.

Leeuwenbekjes en een zweefvlieg

Feitjes over het leeuwenbekje

Nederlandse naamLeeuwenbekje
Latijnse naamAntirrhinum majus nanum
KleurKleurenmix wit, lila, rozetinten, geel
Hoogte50 cm / 80 cm
BloeiperiodeJuli tot september
LichtwensenZonnig (of evt. half beschaduwd)
GrondwensenVoedingsrijk, kalkrijk, humusrijk
ZaaiplaatsBorder, pot of veldje

Leeuwenbekje zaden bestellen

Wij verkopen zaden van het leeuwenbekje. Het is een mengsel van kleuren. Bekijk de zaden van de halfhoge variant hier en van de hoge variant hier.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7091 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon