Dille

Dille is een kruid dat een belangrijke rol speelt in de Scandinavische en Baltische keuken. Het wordt veel gebruikt als kruid over vis, vooral zalm, en in sauzen, soep, bij het wecken van augurken en door aardappelpuree.

Het zelf kweken van dille is erg makkelijk en kan het beste in de tuin of in een grote bloembak buiten. Je kan dille ook het hele jaar door in huis kweken, bijvoorbeeld in de vensterbank. Het leuke aan dille is dat het goed te gebruiken is in de keuken, maar er ook erg mooi uit ziet met waaiers van kleine gele bloemetjes. Als je het tenminste niet voor de bloei al hebt opgegeten!

Dille vol in bloei

Zaaien van dille

Het zaaien van dille is makkelijk. De zaadjes moeten meteen gezaaid worden op de plek waar je de planten wil laten groeien, omdat het verplaatsen van de plantjes erg moeilijk is. Dille kan gezaaid worden in april, mei of juni in een border in de tuin of in een grote bloempot of bloembak voor op het balkon. Je kan dille ook het hele jaar door in huis laten groeien in een bloempot. Zorg dan voor voldoende licht.

Spit een stukje border in de tuin om óf vul een grote bloempot of bloembak met potgrond. In principe is alle grond geschikt, dille is een sterke plant. Een zonnige plek heeft de voorkeur, maar dille groeit in een breed scala aan omstandigheden.

Zaai een héél dun laagje zaadjes op de aarde. Elk zaadje wordt een plant, dus zaai niet teveel zaadjes dichtbij elkaar. Dek de zaadjes voorzichtig af met een dun laagje aarde ( ongeveer 1 cm aarde).

Plaats de bloempot of bloembak op het balkon, in de tuin of in huis op een zonnige plek. De bloempot of bloembak heeft over het algemeen zo nu en dan water nodig, maar dille in de tuin hoeft niet bewaterd te worden. In de volle grond zal de plant het hoogst worden, maar dille doet het ook erg goed in huis. Het voordeel van het kweken in huis, is dat je het hele jaar door lekkere verse dille hebt.

Na ongeveer 2 weken zal je kleine plantjes zien. Zorg dat onkruid geen kans krijgt in het gebied door dat er met de hand uit te trekken. Als er toch erg veel dilleplanten naast elkaar beginnen te groeien en zij elkaar gaan hinderen, kan je het beste enkele planten verwijderen. Bij extreem droog weer moet je de plant extra water geven, maar over het algemeen heeft dille weinig zorg nodig.

Dille in bloei, op de achtergrond zie je komkommerkruid

Oogsten van dille

Als je dille wilt oogsten om te gebruiken in de keuken, kan dat 6 – 8 weken na zaaien. De beste tijd voor het oogsten van de blaadjes is als ze nog jong zijn. Dit is vanaf enkele weken oud tot als er nét bloemknopjes te zien zijn. Als de plant ouder wordt, worden de stengels te hard en de smaak is ook sterker in jong blad. Knip bij de oogst de hele plant af, ongeveer 5 cm vanaf de grond. Je kan ook steeds een beetje oogsten door alleen wat takjes af te knippen. Gebruik de dilleblaadjes vers in de keuken, of laat ze drogen om later te gebruiken. Met een beetje geluk kan je twee keer per zomer van dezelfde plant oogsten. Om de perfecte oogsttijd te spreiden kan je elke 2 weken een stukje inzaaien met dillezaden, zo krijg je planten van verschillende leeftijden.

Dille bloemen

Feitjes

Nederlandse naamDille
Latijnse naamAnethum graveolens
EetbaarJa
Hoogte120 cm
Groeiperiodevanaf april tot begin winter
ZaaiplaatsIn tuin, in bloembakken op balkon of in huis
Kleur bloemenGeel

Je kan hier dillezaden bij ons bestellen in de webwinkel.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7322 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon