Grote Teunisbloem

De grote teunisbloem (Oenothera lamarckiana) heeft prachtige grote gele bloemen. De bladeren zijn lancetvormig en de gehele plant wordt zo’n 120 cm hoog. De grote teunisbloem heeft de bijnaam Nachtkaars en de Engelse naam Evening Primrose, omdat de bloemen pas ‘s avonds open gaan. Ze geuren heerlijk, een beetje citroenachtig, en lokken nachtvlinders voor de bestuiving. Elke bloem bloeit maar één keer, maar omdat er veel knoppen worden gemaakt duurt de bloei voort.

De teunisbloem komt van nature voor in Amerika, maar is ondertussen ingeburgerd in vele landen. De naam teunisbloem is gekozen omdat de plant bloeit rond de naamdag van Sint Antonius van Padua (13 juni).

De teunisbloem is echt makkelijk te kweken, ook als je geen ervaring hebt met tuinieren. Dit komt omdat de plant veel grondsoorten aan kan. Het heeft alleen wel een zonnige plek nodig en liever niet een té natte grond.

Zaden van de grote teunisbloem zijn te koop in onze webshop. We hebben ook grootverpakkingen.

Zaai- en bloeiperiode

De grote teunisbloem is een tweejarige plant, wat betekent dat je hem het eerste jaar kan zaaien, waarna hij het jaar erna zal bloeien. Als je er vroeg bij bent of de plant in een kas of in de vensterbank opkweekt, kan je het voor elkaar krijgen om hem al te laten bloeien in het eerste jaar.

Zaaien kan je de grote teunisbloem tussen mei en juli in de volle grond. Als je al binnen wilt beginnen in kas of vensterbank, kan je dat doen vanaf eind februari of maart.

De teunisbloem zal bloeien van mei tot en met augustus in het jaar na het zaaien als je hem buiten hebt gezaaid. Als je in de kas begint zal de teunisbloem bloeien van juni tot augustus.

Grote teunisbloem

Gebruik van de plant

De teunisbloem wordt ook gebruikt in homeopathische middelen en om teunisbloemolie van te maken.

Zelf Grote Teunisbloem zaaien

Deze beschrijving is voor als je de zaden direct in de tuin wilt zaaien, en ze niet meer wilt verplanten.

Grond kiezen. Kies een goede plek voor de teunisbloem zaden. Het belangrijkste is: veel zon en niet te nat. Verwijder alle planten van dit stukje grond en schoffel de aarde los.

Het zaaien. Neem een beetje zaden in de hand en strooi ze spaarzaam en gelijkmatig uit over de grond. Elk zaadje wordt een plant, dus zaai ze ruim uit. De planten zouden zo’n 40 cm ruimte rond zich moeten hebben. Als je wat meer zaden zaait, dan kan je later de overtollige plantjes verwijderen of voorzichtig weghalen en ergens anders weer poten.

Na het zaaien. Zaadjes van de grote teunisbloem hebben licht nodig om te kiemen. Bedek de zaden dus niet helemaal onder de aarde. Een dun laagje mag wel. Geef de zaden goed veel water na het zaaien, zodat ze een beetje in de grond wegzakken. Als de grond erg droog is, zal je zien dat je nu juist de zaden wegspoelt. Bij erg droge grond kan je dus beter eerst beginnen met de grond goed nat maken voordat je gaat zaaien.

Het kan tussen de 14 en 28 dagen duren voordat je kiemplantjes ziet.

Wil je in huis of in een kas kweken? Zorg ervoor dat de zaadjes en kiemplantjes goed vochtig blijven. Bijvoorbeeld door huishoudfolie over het bakje te spannen totdat je de eerste kiemplantjes ziet. Zorg wel voor dagelijks minstens één keer wat ventilatie. Als je de plantjes ziet kan je de folie verwijderen.

teunisbloem
Elke avond gaat er een bloem open en verwelkt de volgende dag. In het midden zie je alle knoppen van de bloemen die nog gaan bloeien. Met zoveel knoppen ben je verzekerd van een lange periode van prachtige bloemen.

Elk jaar weer

Als de grote teunisbloem tot bloei komt en alles gaat goed, zal hij ook veel zaden maken. Deze vallen na rijping rond de plant op de grond. Zo zaait de teunisbloem zichzelf steeds verder uit. Je kan de zaadjes ook verzamelen en op een andere plek uitzaaien, of natuurlijk weggeven!

Feitjes over de grote teunisbloem

De zaden zijn klein en mat kastanje-bruin van kleur.

Nederlandse naamGrote Teunisbloem
Latijnse naamOenothera lamarckiana
Kleur bloemenGeel
Hoogte120 cm
Zaaiperiodemei tot juli
BloeiperiodeJuni tot en met augustus in het jaar na zaaien
LichtwensenZonnig
GrondwensenAlles geschikt, liefst zure zandgrond
ZaaiplaatsBorder, veld, berm

Zaden van de grote teunisbloem zijn te koop in onze webshop. We hebben ook 500 gram verpakkingen voor 7500 vierkante meter.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7091 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon