Vergeet-mij-nietje

Een prachtig klein blauw bloemetje met een geel hartje. Doordat ze zo klein zijn, zie je ze niet zo goed, vandaar de naam vergeet-mij-niet. Maar als je ze gezien hebt, vergeet je ze juist niet snel omdat ze echt prachtig zijn. Iedereen kent ze wel. Vergeet-mij-nietjes zijn ook nog eens makkelijk te kweken in de tuin, in een bloembak of bloempot. En ze bloeien erg lang en al vroeg in het seizoen. Een leuk plantje om eens in de tuin te proberen.

Wij verkopen zaden van de felblauwe en de roze vergeet-mij-niet Myosotis alpestris. De blauwe kleurvariant heet ‘Royal indigo blue’ en de roze variant heet ‘Victoria Rose’. Ze zijn tweejarig en worden maximaal zo’n 25 cm hoog. Wij hebben ook het eenjarige Chinese vergeet-mij-nietje, dat is een ander plantje maar lijkt erg op de échte vergeet-mij-niet.

Blauwe en roze vergeet-mij-nietjes door elkaar

Goede plek voor het zaaien van vergeet-mij-nietjes

Een goede plek voor het zaaien van vergeet-mij-nietjes heeft:

  • Zon of halfschaduw
  • Vochtige bodem
  • Liefst kalkhoudende grond
  • Vrij van andere plantjes of onkruid (omgespit)

In een bloembak of bloempot doen de zaadjes het ook heel goed. Kies dan voor kalkhoudende potgrond of voeg kalk toe.

Zaai- en bloeiperiode

Je kan vergeet-mij-nietjes (Myosotis alpestris) zaaien tussen juni en september in de tuin. De daaropvolgende lente zal het vergeet-mij-nietje gaan bloeien. Zo goed als alle bloemen bloeien tegelijk gedurende ongeveer 4 weken ergens tussen april en juni.

Als je zaait onder glas of in huis kan je al eerder gaan zaaien. Als de plantjes in huis blijven, dan maakt het niet uit wanneer je zaait zolang het licht en de temperatuur maar goed is.

Vergeet mij nietjes van dichtbij

Vergeet-mij-nietjes vanaf zaadje opkweken en zaaien

Kies de zaailocatie. Zorg ervoor dat het stukje grond dat je voor ogen hebt geschikt is voor vergeet-mij-nietjes. Kies een plekje in de zon of halfschaduw. Schoffel de grond hier om, zodat er niets anders meer groeit.

Het zaaien. Neem een beetje zaden in de hand en strooi ze spaarzaam en gelijkmatig uit over de grond. Je kan ze ook stuk voor stuk op de grond plaatsen in rijen of stroken met 15 à 25 cm er tussen. Zo goed als elk zaadje groeit uit tot een plantje, zorg er dus voor dat je voldoende ruimte tussen de zaden laat. Als je later de zaailingen nog wilt verplaatsen, dan kan je wat dichter op elkaar zaaien.

Nabehandeling. Dek de zaden heel licht toe met een paar millimeter grond. Als de grond heel droog is kan je er wat water over gieten zodat de zaden vanzelf wat wegzakken in de grond.

In huis zaaien. Als je wilt, kan je de zaden ook eerst in huis of onder glas zaaien en daarna uitplanten. Verplaats de plantjes in juli of in augustus of september naar buiten op 25 cm afstand van elkaar.

Vergeet-mij-nietjes kunnen tegen vorst, maar als het erg extreem wordt kan je de planten beschermen door ze af te dekken.

Feitjes over vergeet-mij-nietjes

De zaadjes van het vergeet-mij-nietje zijn klein en ovaal, ze zijn heel erg glanzend en zwart van kleur.

Nederlandse naamVergeet-mij-nietje
Latijnse naamMyosotis alpestris
Kleur bloemBlauw met geel hartje
Hoogte25 à 35 cm
Zaaiperiodejuni t/m september
Bloeiperiodeapril, mei of juni het jaar na zaaien
LichtwensenZonnig, halfschaduw of deels schaduw
GrondwensenVeel geschikt, liefst kalkhoudend en iets vochtig
ZaaiplaatsBorder, rotstuintje, grote bloembak

Vergeet-mij-nietje zaden bestellen

Wij verkopen de kleur Indigo Blue van vergeet-mij-nietjes, dit is de meest bekende blauwe variant met het gele hartje. Deze zaadjes zijn hier te bestellen. We hebben ook de roze variant.

Vergeet-mij-nietjes in een veldje
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 6539 reviews.