Een pluktuin is een stukje tuin waar bloemen groeien die je zelf kan plukken voor een mooi veldboeket. Dit kan gewoon bij je thuis voor eigen gebruik of langs een moestuin, maar het kan ook als commerciële pluktuin. In dat geval betalen de bezoekers voor hun boeket of voor de toegang tot de tuin.

Een goede pluktuin begint met goede bloemen. Het moeten bloemen zijn die rijk bloeien en die in een vaasje ook een tijdje mooi blijven. De stengels moeten lang genoeg zijn voor in een vaas. En het handigste is ook dat ze snel bloeien, of in ieder geval in het jaar van zaaien ook al bloeien (eenjarige soorten doen dat). En dat de bloemen mooi gevonden worden en lekker kleurrijk zijn is natuurlijk ook belangrijk!

Plukboeket veldbloemen

Leuke bloemen voor een pluktuin

Wij hebben een speciale pluktuin mix met 15 soorten bloemen. Dit kan je inzaaien om je eigen pluktuintje te beginnen. We hebben ook grootverpakkingen voor grotere tuinen. Verder kan je ook losse soorten kopen die geschikt zijn voor in een pluktuin, zoals zonnebloemen, strobloemen, cosmea en zinnia’s. Bekijk hier welke soorten wij in de pluktuinmix hebben.

Je kan de bloemen als mix zaaien, zo krijg je een mooi veldje met allerlei bloemen waarvan steeds weer een nieuw soort gaat bloeien. Soms kiezen de grotere pluktuinen ervoor om de bloemen per soort te zaaien. Zo heb je wat meer controle over hoeveel van elk type je krijgt en kan je hetzelfde soort op twee tijden zaaien. Zo bloeit niet alles van dat soort in dezelfde maand en kan het dus het hele seizoen geplukt worden. De pluktuinen kunnen dan ook stukken van de tuin afsluiten als het nog niet tijd is om daar te plukken.

Hoe zaai je bloemen in de pluktuin?

Je kan bloemen voor in de pluktuin heel makkelijk zelf zaaien. Het zaaien is eigenlijk hetzelfde als voor een bloemenveld, zoals de weidebloemenmix, maar het is extra belangrijk dat er looppaden in het veld zijn. Je wilt immers wel bij de bloemen kunnen komen om ze te plukken! Dit zijn de stappen:

  • Kies een stuk grond uit dat in de volle zon ligt. Een deel van de dag schaduw kan ook.
  • Schoffel of ploeg de grond helemaal om. Zorg dat er alleen nog zwarte aarde te zien is.
  • Maak vakken met daartussen loopruimte, zo kan je later altijd bij de bloemen komen voor het plukken
  • Strooi de zaden uit over de grond. Hou je aan de aanbevolen hoeveelheid, met de pluktuinmix is dat 1 gram zaden per m2 grond. Voor individuele soorten ligt het aan de grootte van de zaden, hoe fijner het zaad hoe meer vierkante meter je ermee kan inzaaien.
  • Als je grote zaden zaait zoals zonnebloemen zou je ze ook één voor één kunnen zaaien op gepaste afstand van elkaar. Druk grote zaden de grond in, want vooral grote zaden worden makkelijk gegeten door vogels.
  • Druk de zaden na het zaaien de grond in door de grond te walsen of overheen te lopen. Deze stap overslaan kan ook. Bedek de zaden niet met extra grond want sommige soorten hebben licht nodig om te kiemen.
  • Indien het niet kort na het zaaien gaat regenen dan kan je de zaden extra water geven. Gebruik dan een hele fijne broes, want anders spoel je de zaden allemaal naar één punt.

Je hoeft de bloemen niet te verzorgen. Het helpt wel om onkruid met de hand weg te halen, dan hebben de bloemen meer ruimte.

Wanneer kan je plukken in pluktuinen?

De meeste bloemen voor een plukboeket bloeien vanaf mei tot september. Niet elk soort bloeit op dezelfde tijd, je kan dus steeds een ander boeketje maken. De meeste pluktuinen zijn open van eind mei / juni tot en met september. Dan bloeien de bloemen die met zaden gezaaid zijn. Sommige mensen poten ook bloembollen zoals tulpen zodat de pluktuin al eerder open kan (in april en mei), want bloemen die uit bloembollen groeien bloeien veel eerder.

Hoe pluk je de bloemen?

Neem een scherp schaartje mee en knip de bloemen af. Je kan ze knippen als ze al open zijn of als ze bijna open gaan. Zorg voor een lange steel zodat je thuis het boeketje op dezelfde lengte kan afknippen. Haal eventueel blad van het deel van de stengel dat onder water komt weg, anders gaat het rotten.

Niet alleen leuk voor ons…

Oh ja, een pluktuin is ook geweldig voor bijen, hommels en andere nuttige insecten. Je hoeft niet bang te zijn dat je belaagd wordt door insecten, de soorten die op bloemen afkomen hebben geen interesse in mensen.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 4403 reviews.