Het klokje is een leuke paarse bloem die van nature voorkomt in Europa, vooral in de Alpen. Het bloeit met mooie klokvormige paars-blauwe bloemen. Er zijn ook witte, roze en lila varianten van het klokje. De Latijnse naam van het klokje is Campanula, je hebt onder andere met Marietteklokje Campanula medium en het karpatenklokje Campanula carpatica. Die beide soorten zijn in de Happy Seeds webwinkel te koop. Er bestaan ook andere klokje soorten.

Het klokje is heel leuk voor in de border, in een grote bloempot of in een plantenbak. Het is een heel gemakkelijk plantje dat weinig verzorging nodig heeft en goed kiemt.

In onze Happy Seeds webwinkel kan je zaden van het klokje bestellen om zelf te zaaien. Hoe dat zaaien moet kan je hier lezen.

Zaaien van het klokjeklokje

Het zaaien van klokjes (Campanula medium) is heel simpel: je strooit de zaadjes uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. In een pot is ook goed mogelijk, het klokje is sterk genoeg om het ook goed te doen in de beperkte omgeving van een bloempot of bloembak. De plant zal misschien iets kleiner blijven, maar nog steeds prachtig bloeien. Bedek de zaden niet met aarde, ze hebben licht nodig om te kunnen kiemen. Je kan zaaien in mei tot juli zodat  je het jaar erna bloemen krijgt. Dit is het geval bij het tweejarige Marietteklokje. Als de zaden in de herfst zaait zullen ze pas het jaar erna kiemen en bloeien. Het karpatenklokje is een vaste plant en bloeit pas in het jaar na zaaien en daarna. Kies een plek in de zon waar het niet te vochtig is. Er mag sowieso geen water blijven staan op de grond. Kies voor het tweejarige klokje voor voedselrijke grond zoals donkere aarde of net bemestte grond. Kies voor het karpatenklokje voor schrale voedselarme grond.

Verzorging van Campanula

Het klokje heeft geen verzorging nodig na het zaaien. Als je per ongeluk te dik hebt ingezaaid en de plantjes elkaar gaan verdringen, dan kan je de kleine plantjes uitgraven en verder uit elkaar weer poten. Na de bloei zaait het klokje zichzelf uit, zodat het jaar erna ook weer klokjes zullen groeien op de plek waar je gezaaid hebt.

klokje-paars Feitjes over het klokje

Nederlandse naam Klokje
Latijnse naam Campanula – verschillende soorten
Kleurvariaties Paars en wit
Hoogte 40 tot 100 cm
Bloeiperiode Juni en juli, soms tot september
Lichtwensen Zonnig
Grondwensen Alles geschikt, niet te nat
Zaaiplaats Pot, bloembak of border

Bij Happy Seeds kunt u zaden van het paarse tweejarige klokje bestellen en het karpatenklokje (vaste plant). Ga naar onze webshop om ook andere soorten vrolijke bloemenzaden te bestellen.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 472 reviews.