Zomeradonis / kooltjevuur

Zomeradonis, wie wil dat nou niet in de tuin? Een bloem die genoemd is naar de Griekse god Adonis, de geliefde van Aphrodite, de godin van de liefde. Dat moet wel een prachtige plant zijn! En dat is de zomeradonis (Adonis aestivalis) zeker! Met zijn prachtige rode bloemen met zwart hartje steelt hij de show.

De zomeradonis heeft ook een minder bijzondere naam die ook veel wordt gebruikt: kooltjevuur. Dat wordt vooral gebruikt voor de variant met rode bloemen. Bij Happy Seeds kan je alleen deze variant bestellen.

Zomeradonis in bloei

Alle plantendelen van kooltje vuur zijn giftig als ze opgegeten worden.

Hoe ziet zomeradonis er uit?

Het blad van zomeradonis is sterk vertakt en dun. De bloemen zijn felrood met een zwart hartje. Ze hebben stevige felrode kroonbladeren die steeds meer open gaan staan. De bloemen zijn niet zo groot, ongeveer 2 cm in doorsnede. Na de bloei ontstaat er een bijzondere zaaddoos met groene driehoekjes erop. De zaden zijn ook lichtgroen en hoekig.

Zomeradonis wordt zo’n 25 cm – 40 cm hoog en blijft dus relatief laag ten opzichte van veel andere soorten.

De zaaddozen van kooltjevuur

Zaaiplaats en -tijd

Kooltjevuur is uitstekend voor in borders. Het is een eenjarige plant dus hij zal hetzelfde jaar van het zaaien ook nog bloeien. Hij bloeit in juni, juli en ongeveer tot half augustus. Je kan hem eind maart tot eind mei buiten zaaien. Eventueel nog ietsje later. Je kan hem ook in het najaar zaaien zodat hij bloeit in het voorjaar erna.

De zomeradonis houdt van een zonnige plek met veel voedsel en kalk in de grond. Hij groeit het beste op een zonnige plek maar kan ook tegen wat schaduw. Het is een inheems soort.

Feitjes over Zomeradonis / kooltje vuur

Nederlandse naamZomeradonis / Kooltjevuur
Latijnse naamAdonis aestivalis
Hoogte25 – 40 cm
Zaaiperiodeeind maart tot eind mei
Bloeiperiodejuni, juli, half augustus
Zaaiplaatsborder
Kleur bloemenRood met zwart hartje

Je kan kooltjevuur / zomeradonis zaden bij ons bestellen in de webshop. Bekijk hier direct de bestelpagina voor de zomeradonis.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7160 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon