Juffertje-in-het-groen

Ik blijf maar denken hoe deze plant nou aan haar naam zou zijn gekomen. In het Engels heet Juffertje-in-het-groen “Love in the mist”, wat al net zo vreemd klinkt. Het komt er denk ik op neer dat de bloem prachtig gevormd is en omsloten is door dunne gevederde blaadjes. Het geeft in ieder geval een bijzonder effect. En het plantje is prachtig en is ook nog eens heel simpel om tot bloei te krijgen. Ze heeft weinig nodig. Juffertje-in-het-groen heeft de Latijnse naam Nigella damascena en is familie van zwarte komijn Nigella sativa.

Juffertje-in-het-groen komt uit de de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Van nature is het te vinden in het Middellandse zeegebied en de Canarische eilanden. Hier en daar komt het ook verwilderd voor in Europa. Het plantje wordt al eeuwen gekweekt voor in tuinen. Er zijn ook enkele kleurvarianten van ontwikkeld. De versie die Happy Seeds heeft is de  ‘Miss Jekyll Blue’ variant met felblauwe bloemen. We hebben ook een kleurenmix beschikbaar met verschillende kleuren bloemen en de puur witte bloemen.

Na de bloei maakt het Juffertje-in-het-groen hele bijzondere grote zaaddozen. Dit zijn een soort ronde knoppen met een krans van gedroogd gevederd blad er omheen. Als de zaaddoos helemaal droog is, vallen de druppelvormige zwarte zaadjes uit sleuven aan de bovenkant. Juffertje-in-het-groen wordt maximaal 45 cm hoog.

Kleurenmix met wit, roze en blauw

Zaaien van Juffertje-in-het-groen

Je kan zaaien in maart, april of half mei, de bloei is in de direct daarop volgende juni tot en met augustus. Het soort is dus eenjarig. De zaden zaaien zichzelf weer uit rond de plant. Het jaar erna zullen er dus weer nieuwe plantjes opkomen. Ook de wortels van de oude plant kunnen soms weer opnieuw gaan groeien.

Kies een plek uit met veel zon, daar houdt dit plantje van. In de halfzon doet hij het ook prima. Verder houdt Juffertje-in-het-groen van een goed waterdoorlatende en vruchtbare bodem.

Feitjes over Juffertje-in-het-groen

Nederlandse naamJuffertje-in-het-groen
Latijnse naam Nigella damascena
Kleur bloemenHelder blauw
Hoogte45 cm
BloeiperiodeJuni tot september
LichtwensenZonnig
GrondwensenVoedselrijk, niet te nat
ZaaiplaatsBorder of veldje

Juffertje-in-het-groen zaden bestellen

Bekijk hieronder ons aanbod van juffertje-in-het-groen. Wij leveren uit voorraad, dus je hebt het snel in huis.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7091 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon