Groot kaasjeskruid

Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) is een leuke en makkelijke bloem. Zij kan op veel plekken groeien, ook bijvoorbeeld in de stad. De bloemen zijn roze van kleur met enkele donkerroze streepjes. Er zijn ook varianten die meer donker roze zijn, richting paars. Het doet het goed in de border maar ook op veldjes of in wilde stukjes tuin.

Je kan groot kaasjeskruid zaden bij ons bestellen. Wij hebben ook muskuskaasjeskruid.

Groot kaasjeskruid wordt 80 tot 150 cm hoog. Dit soort komt uit de kaasjeskruidfamilie Malvaceae, waar o.a. ook stokrozen onder vallen. De naam ‘kaasjeskruid’ komt voort uit de vorm van de vruchten, die lijken op Goudse kazen. Het is een eenjarig soort, wat betekent dat het bloeit in hetzelfde jaar als dat de zaden gezaaid zijn. Met een beetje geluk bloeit dezelfde plant het jaar erna gewoon weer en gedraagt zij zich dus als vaste plant.

Favoriet bij insecten

Het groot kaasjeskruid is favoriet bij insecten, hij geeft nectar voor bijen en hommels. Het is de voedselplant voor de rupsen van distelvlinders van het kleine kaasjeskruiddikkopje vlindertje. Kaasjeskruid groeit ook goed op een ruw veldje of een verwilderde border. Langs een muur is het ook een mooie plant die met weinig grondruimte toe kan.

Groot kaasjeskruid

Groot kaasjeskruid in de keuken

Groot kaasjeskruid wordt al eeuwen gebruikt in de kruidengeneeskunde. Ook kan je het als groente eten. Het blad kan gebruikt worden zoals spinazie. Je kan het blad koken of door salade eten, het smaakt nootachtig. De bloemen zijn ook te eten. Momenteel wordt er niet vaak meer gekookt met deze plant omdat hij ook prachtig is in de tuin. Het wordt meer als sierplant gebruikt in een border of veldje.

Hommel in kaasjeskruid bloem

Zaaien van het groot kaasjeskruid

Kies ten eerste een goede plek voor kaasjeskruid. Gelukkig is dat makkelijk want deze plant stelt weinig eisen:

  • Volle zon of halfschaduw
  • Liefst goed gedraineerde, enigszins droge grond
  • Voedselrijke grond heeft de voorkeur maar op een wat schrale grond doet kaasjeskruid het ook prima.

Strooi de zaden uit over de grond en bedek ze licht met vochtige aarde. Plant de zaden ongeveer 25 cm bij elkaar vandaan of dun de kiemplantjes later uit tot die afstand.

Zaai de zaden vanaf april of mei buiten in de volle grond. Je kan ook in een kas of in de vensterbank zaaien in februari of maart en de jonge plantjes overplanten naar buiten in april of mei.

Zaaien kan ook in de herfst voor bloei het volgende jaar.

Uitzonderlijk hoge planten van Groot Kaasjeskruid

Bloeiperiode

Groot kaasjeskruid bloeit van juni tot september.

De winter is soms wat te hard voor de plant om te overleven, maar als de wortels het wel overleven zal de plant vrolijk weer uitgroeien en bloeien het jaar erna.

Dit is een ander soort kaasjeskruid genaamd muskuskaasjeskruid Malva moschata

Verzorging van groot kaasjeskruid

Groot kaasjeskruid heeft weinig verzorging nodig. Als het extreem droog is kan hij wat extra water gebruiken. Als je de uitgebloeide bloemen weghaalt zal de plant langer blijven bloeien. In een strenge winter zou je de bodem kunnen afdekken zodat de plant de vorst overleefd.

Zaden bestellen

Bij ons kan je zaden van het groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) bestellen. Bekijk het product hier. Wij hebben ook zaden van de lichtroze muskuskaasjeskruid.

Feitjes over groot kaasjeskruid

Nederlandse naamGroot kaasjeskruid
Latijnse naamMalva sylvestris
KleurRoze of paars-roze
Hoogte80 tot 150 cm
BloeiperiodeJuni tot september
LichtwensenZonnig of halfschaduw
GrondwensenWeinig eisen, liefst voedselrijk
VochtigheidKan niet goed tegen hele natte grond
ZaaiplaatsLangs een muur, in veldje of in border
Kaasjeskruid in bloei, tegen het vallen van de avond
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7160 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon