Zonnebloemen

Iedereen kent zonnebloemen van de vrolijke bosjes bij de bloemist, van de velden in Frankrijk en Oost-Europa, van Van Gogh of misschien wel van die keer dat je als kind zelf zonnebloemen ging kweken. Daar ken ik het nog van, een wedstrijdje wie de grootste zonnebloem kon kweken.

In de Happy Seeds webwinkel verkopen we maar liefst vier hoogte types zonnebloemen en een kleurvariant. Qua hoogte hebben we de laagblijvende zonnebloemenn <1 m, kleine zonnebloemen ‘Pacino Gold’ <40 cm, gewone zonnebloemen en vensterbank zonnebloempjes. Die laatsten zijn voor binnenshuis en worden slechts 30 cm hoog. De gewone zonnebloemen worden tussen de 1,20 en 2,50 meter hoog en kunnen gewoon buiten gezaaid worden. Binnen opkweken en later buiten uitplanten kan ook. De laagblijvende zonnebloemen zijn eigenlijk qua uiterlijk hetzelfde als de gewone zonnebloemen, maar zij worden maximaal slechts 80 cm tot een meter hoog. Onze kleurvariant is de avondzon “evening sun” zonnebloem en witte zonnebloemen. En we hebben een miniatuur zonnebloem, dit is een heel ander soort maar ook erg leuk.

De beschrijving voor het zaaien is hetzelfde, waardoor ik voor alle zonnebloemen (Helianthus annuus) onderstaande zaaihandleiding heb opgesteld.

lage zonnebloem

Waar kan je zonnebloemen zaaien?

Of je nou een veld vol zaait of alleen een rijtje in de border maakt, het kan allemaal met zonnebloemen. In een bloembak of bloempot doen ze het ook gewoon goed. Waar ze in ieder geval van houden is veel licht en een voedselrijke bodem. Ze hebben ook best wat water nodig, maar houden niet van constant natte voeten.

Ingezonden foto’s van Happy Seeds zonnebloemen in een geveltuintje (zomer 2017)

Witte zonnebloem

Zaaitijd en bloeitijd

Je kan zonnebloemen het hele jaar door in huis zaaien als je ze daar ook wilt houden. Als je de planten in huis of in een kas wilt opkweken om de plantjes later buiten neer te zetten, dan kan je in maart daarmee beginnen. De plantjes zijn dan in april of begin mei sterk genoeg om buiten uitgeplant te worden. Direct buiten zaaien van de zaden kan van maart tot begin juni. De plant zal hetzelfde jaar nog bloeien, van juni tot en met augustus.

Onze avondzon zonnebloem kleurenvariant

Ondersteuning voor de grotere zonnebloemen

Hoge zonnebloemen die alleen staan, zijn vatbaar om om te knakken bij sterke wind. Ondersteun ze dan met een stok of bamboe paaltje. Een veld vol zonnebloemen heeft wat minder last van de wind omdat de groep de wind tegenhoudt.

Onze hoge zonnebloem in bloei

Feitjes over zonnebloemen

Nederlandse naamZonnebloem
Latijnse naamHelianthus annuus
KleurGeel
HoogteAfhankelijk van type
Bloeiperiodejuni tot en met augustus
LichtwensenZonnig
GrondwensenVoedselrijk
ZaaiplaatsBorder, veld of grote bloembak
Zonnebloemen in geveltuintje

Zonnebloemzaden kopen

In onze Happy Seeds webwinkel kan je zaden van de zonnebloem kopen. Wij verkopen:

Onze Pacino Gold zonnebloem heeft een geel hart
De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 5879 reviews.