Kamille zaaien

Wie kent kamille niet? Die bekende witte bloemen met een geel hartje, die gebruikt kunnen worden in medicijnen en bijvoorbeeld in de thee. Het wordt al eeuwen gebruikt in crèmes, lotions, zeep, thee en kruidenmixjes vanwege de heerlijke zoete geur en goede eigenschappen. Maar wat voor ons natuurlijk heel belangrijk is: kamillebloemen zijn mooi en de plant is eenvoudig in tuin of bloempot te groeien. Je kan hiervan zelf oogsten voor eigen gebruik. Ook help je de insecten ermee, want zij bezoeken kamillebloemen graag.

Zaden om te zaaien kan je hier bestellen: kamille. Lees hieronder hoe je kamille kan zaaien.

Kamille in volle bloei

Zaaien van kamille

Kamille zaaien is eenvoudig. Je kan het doen in de volle grond van je tuin, of in een grote bloempot of bloembak op het balkon of op het terras. De zaden kunnen gezaaid worden vanaf maart tot ongeveer begin juni. Kies een zonnige plek voor het zaaien van kamille.

Zaaien in de tuin: hark en schoffel een stukje grond om en strooi hier de zaadjes over uit. Bedek ze niet, licht aandrukken is prima.
Zaaien in een pot of bloembak: Kies potgrond met toegevoegde voedingsstoffen en vul de pot daarmee. Zorg dat de pot of bloembak aan de onderkant een gaatje heeft om het water uit te laten lopen. Strooi de zaadjes uit over de aarde en druk ze licht aan (niet bedekken).

Kamille heeft heel erg klein zaad, er zitten zo’n 12.000 zaadjes in 1 gram. Daarom zaai je al snel teveel zaadjes op een vierkante meter. Probeer dun te zaaien want elk zaadje heeft de potentie om een plant te worden.

Kamille

Verzorging van kamilleplanten

De verzorging van kamille na het zaaien en kiemen is ook simpel. Als je ze in de tuin geplant hebt hoef je niet veel meer te doen dan wat onkruid rond de jonge kamilleplantjes te verwijderen. Geef ze wat water als het een tijdje niet regent. Als ze in een pot of bloembak staan moet je ze zo nu en dan een scheutje water geven, afhankelijk van hoeveel regen ze zelf kunnen opvangen.
Als er na het zaaien heel veel plantjes tegelijk opkomen, kan je deze het beste uitgraven en op 30 cm van elkaar weer herplanten. Zo groeit elk plantje uit tot een volledige kamilleplant.

Je hoeft de kamille verder niet te verzorgen, maar als je wilt kan je de uitgebloeide bloemen wegknippen zodat de plant meer energie steekt in nieuwe bloemen.

Kamille gebruiken in thee

Je kan kamille ook oogsten om thee van te maken. Pluk de bloemen dan als ze volledig open zijn. Je kan ze vervolgens drogen in de zon of in huis op een warme, open plek. Je kan thee maken van verse kamille of van de gedroogde kamille.

Kamille met op de achtergrond een snoepend bijtje

Feitjes over kamille

Nederlandse naamEchte kamille
Latijnse naamMatricaria chamomilla
KleurWitte kroonbladeren, geel hartje
Hoogte25 tot 40 cm
BloeiperiodeMei tot september
LichtwensenZonnig
GrondwensenAlles geschikt
ZaaiplaatsIn de tuin of in een grote bloembak

Zelf ook kamille in de tuin? In de Happy Seeds webwinkel kan je zaden van kamille bestellen.

Kamille of margriet?

Ze zijn beide wit met een geel hartje, maar daarna houdt de gelijkenis wel op. Margrieten zijn veel groter en meerjarig, en hun blad is groot en breed. Kamille is klein, eenjarig en het blad bestaat uit heel veel hele dunne ‘draadjes’. Maar als je van kamille houdt, dan vind je margrieten vast ook erg mooi.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7091 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon