Wie kent kamille niet? Die bekende witte bloemen met een geel hartje, die gebruikt kunnen worden in medicijnen en bijvoorbeeld in de thee. Het wordt al eeuwen gebruikt in cremes, lotions, zeep, thee en kruidenmixjes vanwege de heerlijke zoete geur en goede eigenschappen. Maar wat voor ons natuurlijk heel belangrijk is: kamillebloemen zijn mooi en de plant is eenvoudig in tuin of bloempot te groeien.

Zaaien van kamille

Kamille
Kamille

Kamille zaaien is eenvoudig. Je kan het doen in de volle grond van je tuin, of in een grote bloempot of bloembak op het balkon of op het terras. De zaden kunnen gezaaid worden vanaf maart. Kies een zonnige plek voor het zaaien van kamille.
Zaaien in de tuin: hark en schoffel een stukje grond om en strooi hier de zaadjes over uit. Bedek ze niet, licht aandrukken is prima.
Zaaien in een pot of bloembak: Kies potgrond met toegevoegde voedingsstoffen en vul de pot daarmee. Zorg dat de pot of bloembak aan de onderkant een gaatje heeft om het water uit te laten lopen. Strooi de zaadjes uit over de aarde en druk ze licht aan (niet bedekken).

Verzorging van kamilleplanten

De verzorging van kamille na het zaaien en kiemen is ook simpel. Als je ze in de tuin geplant hebt hoef je niet veel meer te doen dan wat onkruid rond de jonge kamilleplantjes te verwijderen. Geef ze wat water als het een tijdje niet regent. Als ze in een pot of bloembak staan moet je ze zo nu en dan een scheutje water geven, afhankelijk van hoeveel regen ze zelf kunnen opvangen.
Als er na het zaaien heel veel plantjes tegelijk opkomen, kan je deze het beste uitgraven en op 30 cm van elkaar weer herplanten. Zo groeit elk plantje uit tot een volledige kamilleplant.

Feitjes over kamille

Nederlandse naam Echte kamille
Latijnse naam Matricaria chamomilla
Kleur Witte kroonbladeren, geel hartje
Hoogte 25 tot 40 cm
Bloeiperiode Mei tot september
Lichtwensen Zonnig
Grondwensen Alles geschikt
Zaaiplaats In de tuin of in een grote bloembak
Honingbij op kamille
Honingbij op kamille

Zelf ook kamille in de tuin? In de Happy Seeds webwinkel kan je zaden van kamille bestellen.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 472 reviews.