IJsbloemen

De IJsbloem, ook wel IJskruid genoemd, is echt een verrassend plantje. De plant zelf is helemaal niet zo groot, maar hij maakt gigantische bloemen. De kleuren zijn enorm fel en krachtig, soms lijkt het bijna nep zo’n kleur is het. Het plantje is ook nog eens heel sterk en kan omgaan met droogte en een rotsachtige bodem. Al met al dus een erg leuk plantje om zelf te zaaien. Dat kan in een bloempot, bloembak, in de border of in een rotstuintje.

ijsbloemen

IJsbloemen (Mesembryanthemum of ook wel Dorotheanthus bellidiformis) zijn eenjarig en zullen dus in het jaar van zaaien ook nog bloeien. Bestel hier zaden van dit soort.

IJsbloemen in bloei bij een Happy Seeds klant, juni 2020

Zaaien van ijskruid

Het zaaien van ijsbloemen is heel makkelijk. Hieronder lees je hoe je het in potten kan zaaien. Als je het in de volle grond wilt zaaien, begin dan in april of mei. Strooi de kleine zaadjes uit over de grond en druk ze aan. Na ongeveer 15 dagen kiemen de zaden, na nog eens 70 dagen bloeien ze al.

Het zaaien in een bloempot, eventueel om later te verplanten naar de tuin, gaat als volgt:

 Neem een bloembak of meerdere bloempotjes en vul deze met gewone potgrond. Je kan het beste beginnen in maart of april, maar in mei mag het ook nog.

Zaai een kleine hoeveelheid zaden in de bloembak of bloempotjes, zorg ervoor dat elk zaadje ongeveer 7 cm ruimte heeft tot de volgende. Druk ze licht in de grond. Plaats de bak of potjes op een plek met veel zonlicht en dek bak af met een plastic zakje of plastic / glazen kap. Zo creƫer je een mini broeikasje.

 Laat de plantjes groeien. Zorg voor voldoende water. Als de plantjes toch wat te dicht op elkaar groeien dan kan je ze verplaatsen naar een nieuw potje potgrond. Als de plantjes groot genoeg zijn, ongeveer 5 cm hoog, dan is de kap of plastic kas niet meer nodig.

 In mei kan je de jonge plantjes uitplanten in de volle grond van de tuin. Je kan ook gewoon de bloembak of bloempot buiten zetten. In dat laatste geval kan je de plantjes laten wennen door de pot ‘s nachts nog even binnen te zetten. Je zou dan al eerder dan mei kunnen beginnen met de plantjes buiten zetten.

Qua verzorging heeft de ijsbloem weinig nodig. Tegen droogte kan zij goed. Zorg voor lekker veel zonlicht, dan kan je genieten van de bloei van juni tot eind augustus.

IJskruid in bloei

Feitjes over IJsbloemen

Nederlandse naamIJsbloem / ijskruid
Latijnse naamMesembryanthemum / Dorotheanthus bellidiformis
Hoogte10 – 15 cm
Zaaiperiodemaart tot mei
Bloeiperiodejuni tot september
ZaaiplaatsBorder, bloembak
Kleur bloemenRoze, paars, witroze

Je kan ijsbloem zaden bij ons bestellen op deze pagina.

IJskruid in bloei
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7024 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon