De IJsbloem, ook wel IJskruid genoemd, is echt een verrassend plantje. De plant zelf is helemaal niet zo groot, maar hij maakt gigantische bloemen. Het plantje is ook nog eens heel sterk en kan omgaan met droogte en een rotsachtige bodem. Al met al dus een erg leuk plantje om zelf te zaaien. Dat kan in een bloempot, bloembak, in de border of in een rotstuintje.

IJsbloemen (Mesembryanthemum of ook wel Dorotheanthus bellidiformis) zijn eenjarig en zullen dus in het jaar van zaaien ook nog bloeien. Bestel hier zaden van dit soort.
ijsbloemen

Zaaien van ijskruid

Het zaaien van ijsbloemen is heel makkelijk. Het zaaien in de volle grond met opkweken in huis gaat als volgt:

 Neem een bloembak of meerdere bloempotjes en vul deze met gewone potgrond. Je kan het beste beginnen in maart of april.

Zaai een kleine hoeveelheid zaden in de bloembak of bloempotjes, zorg ervoor dat elk zaadje ongeveer 7 cm ruimte heeft tot de volgende. Plaats de bak of potjes op een plek met veel licht en dek bak af met een plastic zakje of plastic / glazen kap. Zo creëer je een mini broeikasje.

 Laat de plantjes groeien. Zorg voor voldoende water. Als de plantjes toch wat te dicht op elkaar groeien dan kan je ze verplaatsen naar een nieuw potje potgrond. Als de plantjes groot genoeg zijn, ongeveer 5 cm hoog, dan is de kap of plastic kas niet meer nodig.

 In mei kan je de jonge plantjes uitplanten in de volle grond van de tuin. Je kan ook gewoon de bloembak of bloempot buiten zetten. In dat laatste geval kan je de plantjes laten wennen door de pot ’s nachts nog even binnen te zetten. Je zou dan al eerder dan mei kunnen beginnen met de plantjes buiten zetten.
mesembryanthemum-pink

Feitjes over IJsbloemen

Nederlandse naam IJsbloem / ijskruid
Latijnse naam Mesembryanthemum / Dorotheanthus bellidiformis
Hoogte 15 – 20 cm
Zaaiperiode maart tot mei
Bloeiperiode juli t/m september
Zaaiplaats Border, bloembak
Kleur bloemen Roze, paars, witroze

Je kan ijsbloem zaden bij ons bestellen op deze pagina.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 472 reviews.