Borage / Komkommerkruid

Borage wordt ook wel komkommerkruid of bernagie genoemd. De Latijnse naam is Borago officinalis. Het is een geliefde plant voor in de tuin, omdat hij makkelijk te zaaien is, eetbaar is en door bijen graag bezocht wordt. Wij verkopen hier zaden van borage.

Komkommerkruid

Uiterlijk van borage

Borage bloeit met diepblauwe bloemen, ze zijn een beetje naar beneden gekanteld. Er komen flink wat bloemen aan één plant. Ze bloeien kort maar omdat het er zoveel zijn bloeit de plant alsnog flink. Het blad en de stengels van komkommerkruid zijn heel harig. De plant wordt 45 tot 90 cm hoog.

De zaden zijn zwart-grijs geribbeld en hebben een soort urnvorm met dekseltje.

Komkommerkruid is eetbaar

Je kan borage ook eten. De bloempjes zijn eetbaar en smaken lekker zoet. Het blad kan je ook eten, het smaakt naar komkommer. Dat verklaard dan gelijk de naam van de plant! De bloemen en het blad worden in salades veelvuldig gebruikt.

De Latijnse naam Borage officinalis duidt ook op gebruik van deze plant door de apotheker. In de oudheid werd deze plant gebruikt als geneeskrachtige plant.

Komkommerkruid

Komkommerkruid is favoriet bij bijen

Borage is erg geliefd bij bijen en hommels. De plant maakt veel nectar. Je zal zien dat de bijen af en aan vliegen als de borage bloeit.

Bloeiperiode van borage

De bloeiperiode is van eind mei tot aan de herfst. Het is een eenjarig soort en de zaden overleven vorst. Als alles goed gaat zaait de plant zichzelf dus uit aan het einde van het bloeiseizoen waarna de zaden de lente daarna kiemen.

De beste zaaiperiode voor borage

Je kan buiten in de volle grond zaaien van midden maart tot eind juni. De beste grond is voldoende vochtig maar niet nat, leem en zandgrond zijn beide goed. De meeste tuinen zijn prima voor borage. Als je in bloembakken zaait is normale potgrond geschikt. Kies voor een plek met veel zon en niet teveel wind. Bij harde wind kunnen de planten omwaaien.

Wil je met zorg een klein hoekje inzaaien, maak dan een kuiltje van 3 cm diep en leg daar 3 zaden in. Op 30 cm afstand kan je opnieuw 3 zaden planten. Dun de planten vervolgens uit door per zaaiplekje de 2 slechtste plantjes weg te halen. Er blijft dan 1 plant over per zaaiplekje. De zaden ontkiemen na 10 dagen.

Komt het niet zo nauw wil je gewoon een leuk stukje tuin met komkommerkruid, dan kan je de zaden uitstrooien over de grond en aanduwen door er op te gaan staan, met een plankje aan de duwen of te walsen. Zelfs zonder aanduwen heb je alsnog succes met deze plant, want hij is heel makkelijk.

Borage

Feitjes over komkommerkruid

Nederlandse naamBorage / Komkommerkruid
Latijnse naamBorago officialis
Kleur bloemBlauw
Hoogte45 cm tot 90 cm
Zaaiperiodemaart t/m juni
BloeiperiodeJuni tot september
LichtwensenZonnig
GrondwensenVrijwel alles geschikt, niet te nat
ZaaiplaatsBorder, veld, bloembak

Borage zaden bestellen?

Komkommerkruid / borage zaadjes zijn te koop in de webwinkel. Wij verpakken en verzenden de zaadjes met zorg. Wij hebben ons aanbod altijd op voorraad, zodat snel geleverd kan worden.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7091 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon