Saffloer zaaien

Saffloer is een plant die zeker niet mag ontbreken in een wilde tuin. Het is een plant met een rijk verleden en hij is ook nog eens makkelijk te kweken. De bloemen van saffloer beginnen geel en worden in de loop van de bloei eerst oranje en dan rood-oranje van kleur. De plant zelf ziet er distel-achtig uit maar heeft geen noemenswaardige stekels. Onze variant wordt zo’n 80 cm hoog.

Saffloer heeft de Latijnse naam Carthamus tinctorius. Vroeger werd het geteeld voor de gele en rode kleurstoffen en voor de olie die uit de zaden gewonnen kan worden. De bloem is ook bekend van droogboeketten of gewone boeketten. Verder worden de meeldraden van saffloer ook wel eens gebruikt als vervanger van saffraan.

Saffloer bloem – de bloem kleurt van geel naar oranje als hij ouder wordt

De beste plek voor saffloer in de tuin

Saffloer houdt van zon. Kies daarom een lekkere zonnige plek. Deze plant kan goed tegen droogte, maar niet zo goed tegen steeds natte voeten. Kies daarom een wat drogere plek uit of een plek met goede afwatering. Je kan saffloer niet eerst opkweken in een potje en later verplaatsen, als je het ergens zaait moet je de plant dus ook daar laten staan. Je kan het wel eerst opkweken in een potje en de plant daarna met potje en al verpoten. Saffloer maakt een lange penwortel dus zorg ervoor dat je de plant jong verplaatst naar de tuin of gebruik een grote pot.

Als je heel precies gaat zaaien kan je de zaden ongeveer 20 à 30 cm bij elkaar vandaan inzaaien. Als je de zaden gewoon uitstrooit kan je 1,5 gram per vierkante meter aanhouden. In een Happy Seeds zakje saffloer zit 2 gram.

Jonge bloemen van saffloer zijn geel

Zaaiperiode in de tuin

Zaaien van saffloer kan in april of mei. Omdat saffloer eenjarig is, zal de plant ook gelijk bloeien in de zomer na het zaaien. De bloeiperiode is ongeveer in juli en augustus.

Als je al wilt voorzaaien in huis of in een kas dan kan je saffloer in maart in diepe kweekpotjes zaaien. Gebruik 1 of 2 zaadjes per potje. Plant de jonge planten na 3 – 4 weken uit naar de tuin. Door de lange penwortel kan je de planten niet verplaatsen, poot ze dus met potje en al op de plek van bestemming.

Saffloer bloem van dichtbij
Saffloer bloem

Feitjes over saffloer

De zaden van saffloer zijn wit en een beetje driehoekig.

Nederlandse naamSaffloer
Latijnse naamCarthamus tinctorius
Hoogte80 cm
Zaaitijdapril of mei
StandplaatsZonnig
Kleur bloemEerst geel, dan oranje-rood

Je kan saffloerzaden hier bij ons bestellen in de webwinkel.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7024 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon