Saffloer is een plant die zeker niet mag ontbreken in een wilde tuin. Het is een plant met een rijk verleden en hij is ook nog eens makkelijk te weken. De bloemen van saffloer beginnen geel en worden in de loop van de bloei eerst oranje en dan rood-oranje van kleur. De plant zelf ziet er distel-achtig uit maar heeft geen noemenswaardige stekels. Onze variant wordt zo’n 80 cm hoog.

Saffloer heeft de Latijnse naam Carthamus tinctorius. Vroeger werd het geteeld voor de gele en rode kleurstoffen en voor de olie die uit de zaden gewonnen kan worden. De bloem is ook bekend van droogboeketten of gewone boeketten. Verder worden de meeldraden van saffloer ook wel eens gebruikt als vervanger van saffraan.

Saffloer

De beste plek voor saffloer in de tuin

Saffloer houdt van zon. Kies daarom een lekkere zonnige plek. Deze plant kan goed tegen droogte, maar niet zo goed tegen steeds natte voeten. Kies daarom een wat drogere plek uit of een plek met goede afwatering. Je kan saffloer niet eerst opkweken in een potje en later verplaatsen, als je het ergens zaait moet je de plant dus ook daar laten staan.

Als je heel precies gaat zaaien kan je de zaden ongeveer 30 Ć” 40 cm bij elkaar vandaan inzaaien. Als je gewoon uitstrooit kan je 1,5 gram per vierkante meter aanhouden. In een Happy Seeds zakje saffloer zit 2 gram.

Zaaiperiode in de tuin

Zaaien van saffloer kan in april of mei. Omdat saffloer eenjarig is, zal de plant ook gelijk bloeien in de zomer na het zaaien. De bloeiperiode is ongeveer in juli en augustus.

Feitjes over saffloer

Nederlandse naam Saffloer
Latijnse naam Carthamus tinctorius
Hoogte 80 cm
Zaaitijd april of mei
Standplaats Zonnig
Kleur bloem Eerst geel, dan oranje-rood

Je kan saffloerzaden hier bij ons bestellen in de webwinkel.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 4016 reviews.