Rode zonnehoed (Echinacea)

De Echinacea purpurea of rode zonnehoed is een hele bekende bloem. Het hartje valt op en het roze blad er omheen hangt een beetje naar beneden. Het is een makkelijke plant voor in de tuin. Hoogte: 80 tot 100 cm. Deze zonnehoed is het meest bekend en is meerjarig, wat betekend dat als je zaden zaait je eerst een jaar geen bloemen ziet maar daarna wel elk jaar. We hebben ook een eenjarig soort die gele bloemen krijgt, die bloeit wel direct het eerste jaar. Dat is de zonnehoed Rudbeckia hirta.

De Latijnse naam van deze rode zonnehoed met roze bloemen is Echinacea purpurea, die is ook het meest bekend, maar recent heeft zij de nieuwe Latijnse naam Rudbeckia purpurea gekregen. De namen worden door elkaar gebruikt.

De rode zonnehoed Echinacea staat naast bekend om haar mooie bloei ook bekend als geneeskrachtige plant. Het is ook een geweldige plant voor hommels, vlinders en bijen. Als droogbloem en snijbloem is het ook een favoriet.

Rode zonnehoed – Echinacea purpurea

Zaaiplek voor rode zonnehoed (Echinacea)

De zonnehoed houdt erg van zon, het is een harde eis dat de plant in de volle zon staat. Een beetje schaduw is eigenlijk al teveel. Deze zonnehoed gedijt het beste op humusrijke, kalkhoudende grond.

rode zonnehoed met atalanta vlinder erop

Zaaien van zonnehoed

Zaai de zaden gewoon in de volle grond van de tuin in juni of juli. De jaren erna bloeit zij van juli tot en met september. Als je een kas hebt kan je de bloei al in het eerste jaar krijgen door de plant als eenjarige te kweken. Zaai dan in maart of april in een kas. In mei kunnen de jonge plantjes naar buiten. In juli zal je dan bloei gaan zien. Het jaar erna bloeit de plant dan ook gewoon weer.

Ik raad aan om de zonnehoed als het even kan eerst in potjes in een kas of in huis op te kweken, zo kan je de jonge plantjes een vliegende start geven. Ze hebben dan minder last van opstartproblemen. Je mag de jonge plantjes op 30 x 30 cm plantafstand uitplanten.

Rode zonnehoed in bloei

Verzorging van rode zonnehoed

Deze plant heeft weinig verzorging nodig. Natuurlijk is het weghalen van onkruid waar de plant last van heeft handig. Ook kan bij extreme droogte wat extra water welkom zijn. Als je de uitgebloeide bloemen weghaalt heeft de plant meer energie over voor het maken van nieuwe bloemen.

Rode zonnehoed bloemen

Feitjes over de rode zonnehoed

Nederlandse naamRode zonnehoed, Echinacea
Latijnse naamEchinacea purpurea
Kleurroze met roodbruin hart
Hoogte80 tot 100 cm
BloeiperiodeJuni tot en met augustus
LichtwensenZonnig
GrondwensenVeel geschikt, liefst humusrijk en niet te nat
ZaaiplaatsGrote bloembak of de border

Rode zonnehoed zaden bestellen

Je kan in onze webwinkel zaden bestellen van de rode zonnehoed. De bloem bloeit roze met een donker hart. We hebben dit soort ook in zakjes van 100 gram.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7160 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon