Strobloemen

Strobloemen (Helichrysum bracteatum) zijn prachtige bloemen voor in de tuin of op een veldje. Ze bloeien rijk met bijzonder gevormde bloemen, de rand staat mooi open en ziet er wat stekelig uit. Strobloemen worden 80 cm hoog en zijn ideale snijbloemen en droogbloemen. Met een veldje of border ingezaaid met strobloemen kan je een heel seizoen lang bloemen plukken die lang staan in een vaas. Je kan ze ook zaaien in bloembakken of bloempotten, het is een makkelijk soort voor de beginnende tuinder.

We hebben ook zonnestrobloemen, dit is een heel ander soort maar de bloemen lijken best goed op de strobloem.

Zaaistappen strobloemen zaaien

Zo zaai je strobloemen (Helichrysum bracteatum) in de tuin.

Grond kiezen. Zorg ervoor dat het stukje grond dat je voor ogen hebt geschikt is voor strobloemen. Het belangrijkste is: veel zon, warm en niet te nat. Halfschaduw mag ook nog. Beter voedselrijke grond dan schrale grond, maar strobloemen zijn niet al te kieskeurig.

Het zaaien. De zaden van de strobloem zijn extreem klein, maar toch zal elk zaadje in principe uitgroeien tot een plant. Zaai dus niet te dicht op elkaar. Verdeel het zaad zo gelijk mogelijk over de grond en druk de zaden de grond in. Bedekken hoeft niet want het is een lichtkiemer.

Water geven. Het duurt zo’n 2 weken voordat je de kiemplantjes ziet verschijnen. Zorg al die tijd voor voldoende water door de zaaiplek extra water te geven. Dit helpt bij de kans op succes maar is niet cruciaal als er voldoende neerslag valt. Het is extreem belangrijk dat je de zaden niet wegspoelt omdat ze aan de oppervlakte liggen, geef daarom water met een hele zachte straal of nevel.

Uitdunnen. Het is belangrijk om zo’n 4 tot 6 weken na het zaaien de jonge plantjes wat uit te dunnen. Je zaait namelijk al snel teveel strobloemen op een stukje grond, waardoor ze niet genoeg ruimte hebben om succesvol groot te worden. Haal de minder mooie plantjes weg zodat je ongeveer 15 cm tussen de planten over houdt. Je kan deze stap overslaan maar dan zullen de planten wat last hebben van elkaar.

Als je de bloemen ook zaden laat maken, kan de plant zichzelf weer uitzaaien voor het jaar erna. Je kan de zaden in oktober ook verzamelen en drogen om de lente daarna weer uit te zaaien. De plant zelf kan niet tegen vorst.

Strobloem

Verschillende kleuren en hoogtes

Strobloemen bestaan al lang in kweek, waardoor er prachtige varianten zijn ontstaan. Er zijn hoge en lage strobloemen en in verschillende kleuren.

Wij verkopen de Swiss Giants variant, die wordt 80 cm hoog. In een zakje zitten zaden van planten met verschillende kleuren bloemen, o.a. rood, oranje, geel en roze. Bestellen van de zaden kan hier.

Strobloemen kleurenmix

Feitjes over strobloemen

De zaden van strobloemen zijn erg klein, in een gram zitten zo’n 1400 zaadjes. De zaadjes zijn mat beige-bruin en lijken op hele kleine stokjes. De strobloem is een eenjarig soort, dus in de lente zaaien betekent dat je gelijk de zomer van hetzelfde jaar bloemen ziet.

Nederlandse naamStrobloem
Latijnse naamHelichrysum bracteatum
KleurVeel kleuren
Hoogte80 cm
Zaaiperiodeapril of mei
BloeiperiodeJuni tot oktober
LichtwensenZonnig
GrondwensenAlles geschikt, liefst voedselrijke grond
ZaaiplaatsBorder, veld of grote bloembak

Stobloemen zijn te bestellen in de webshop. We hebben ook zonnestrobloemen, een heel ander soort maar wel met een gelijkende bloem.

Strobloemen (Helichrysum bracteatum)
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7024 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon