Wanneer is de beste tijd om zaden te zaaien?

Korenbloem

22 januari 2017

Je wilt een prachtige bloementuin die bloeit van mei tot eind september. Allemaal verschillende bloemen in veel kleuren, of juist een themakleur waarbij je de tuin vol hebt met wit, paars of juist blauwe bloemen. Dat kan! Alles is mogelijk in de tuin als je maar op tijd begint. Natuurlijk kan je laat in het seizoen al kant-en-klare planten kopen die op het punt staan om te bloeien. Maar die planten zijn vaak bespoten met gifstoffen, waardoor bijen en vlinders en last van hebben in plaats van gebaat zijn bij meer bloemen om te bezoeken. Als je zaden zaait heb je dat probleem niet. De planten die daaruit komen zijn vrij van kunstmatige gifstoffen. Zelf zorg je er natuurlijk voor dat je geen gif of kunstmest op de planten gebruikt, zodat de bloemen heel goed zijn voor vlinders en bijen.

Dus wanneer moet je zaaien als je bloemen vanaf zaadje wilt opkweken?

Er zijn twee mogelijkheden: je kan “onder glas” zaaien in februari of maart, dat betekent dat je de zaden in huis of in een kas zaait. De kleine plantjes krijgen dan extra warmte, weinig concurrentie van andere planten en extra zorg zodat ze groter en sterker kunnen worden. Daarna kan je ze zelf uitplanten in de tuin, meestal eind maart of in april (afhankelijk van het soort). Je hebt meer succes per zaadje op deze manier, en de planten hebben al een voorsprong zodat ze eerder kunnen bloeien. De andere methode is gelijk buiten in de volle grond zaaien, dat kan het beste in de lente na de laatste nachtvorst en werkt het beste voor weidebloemenmix, klaproos, korenbloemen, droogbloemenmix en andere wilde bloemen. Die zijn namelijk lastig uit te planten als ze eenmaal op een plek gekiemd zijn. Je hoeft bij zaaien in de volle grond minder op de planten te letten, de natuur kan haar gang gaan. Als je toch alvast binnen wilt beginnen, dan kan je zaaien in een grote bloembak of bloempot en deze in de loop van de lente buiten plaatsen.

Klaprozen
Klaprozen

De bloeiperiode

Elke soort bloem of plant heeft van nature een bloeiperiode. Dit zit genetisch vastgelegd in de plant, maar je hebt er wel een beetje invloed op door de zaaiperiode te kiezen. Als je later zaait en de plant kan daar tegen, dan zal de bloei ook later zijn. Ook de temperatuur en regenval heeft invloed om de bloeitijd en -periode. Lees dus altijd even op de pagina van je favoriete bloem wanneer deze het beste gezaaid kan worden en wanneer deze dan zal bloeien. Je vindt links naar deze bloemen aan de rechterkant van deze website of in de webwinkel.

Naast zaaien in de lente, kan je ook in de herfst zaaien

Zomeradonis / kooltjevuur in bloei
Zomeradonis / kooltjevuur

Het is nu niet aan de orde omdat het bijna lente is, maar in het eind van de zomer en in de herfst is ook een goede zaaitijd. Dit is een hele natuurlijke zaaiperiode, want de planten zaaien hun zaden dan ook zelf uit. Na de bloei maakt een bloem immers zaadjes, die als ze rijp zijn verspreid worden door de wind, dieren of gewoon rond de plant vallen. Deze zaden gaan in ruste, zo kiemen ze pas weer als de winter voorbij is. De verse zaden hebben een bepaald mechanisme in dat ze verhinderd om direct weer te kiemen als ze op de grond vallen aan het einde van de zomer. Zelfs als de temperatuur goed is, zullen ze niet kiemen. Pas na een periode van rust en vaak van kou zullen ze in de lente kiemen. Zaden die al gedroogd zijn en bijvoorbeeld de zomer ervoor geoogst zijn, zullen wel kiemen als ze gezaaid worden aan het einde van de zomer bij een goede temperatuur. Daarom kan je in de herfst het beste pas zaaien als het al kouder begint te worden. Zo gaan ook deze zaden in rust zodat ze pas in de lente kiemen.

Als je dus afgelopen herfst gezaaid hebt, hoef je niks meer te doen! De zaden zullen zelf als het warmer wordt weer gaan kiemen en groeien. Van de eenjarige planten zal je dan direct dit jaar bloemen krijgen, van de tweejarige planten zal je dit jaar alleen blad krijgen en het jaar erna bloemen. Na de bloei maken alle planten weer zaden, die kunnen ze zelf of met jouw hulp weer uitzaaien om het jaar erna ook weer nieuwe planten en bloemen te krijgen. Geweldig hoe de natuur werkt!

Bereid je voor op een fleurige lente

Nu is het al een goede periode om zaden in huis te halen. Je kan nu op je gemak een plan maken voor hoe je de tuin wilt voorzien van bloemen. Als de grond straks weer ontdooit is, dan kan je alvast dode planten of onkruid verwijderen nu de natuur nog in rust is. Vervolgens kan je het omspitten en bloemenzaden zaaien. Sommige zaden kan je ook gewoon zaaien of gras of onkruid heen.

Bekijk het aanbod van bloemenzaden in de webwinkel.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 2516 reviews.