Moet ik mij precies aan de zaaiperiode houden?

2 oktober 2021

Bij elk soort zaden in de webwinkel staat een zaaibeschrijving. Hierin staat natuurlijk ook in welke periode de zaden gezaaid moeten worden. Maar is dit een verplichting of kan je hier flexibel mee omgaan?

Het antwoord is simpel maar lang: is eigenlijk meer een suggestie dan een verplichting. Je hoeft je er niet per sé aan te houden, maar door de instructies te volgen heb je de beste kans dat het goed komt met het zaaien. Als je op een andere tijd zaait dan voorgeschreven is het niet zo dat je ineens geen succes zal hebben. Het weer en jouw wensen maken ook veel uit voor de zaaiperiode. Vooral eenjarige soorten die snel bloeien zijn eigenlijk de hele lente en begin van de zomer nog wel te zaaien. Als je laat zaait kan het betekenen dat de bloemen maar kort bloeien doordat ze in de herfst worden belemmert door slecht weer. Maar het kan ook prima werken, bijvoorbeeld bij een milde herfst of als je gewoon heel graag nog bloemen wilt zien in september.

Cosmea bijvoorbeeld kan je het beste in mei of juni zaaien, maar als je in juli of augustus zaait zal je ook nog mooie bloemen zien in de herfst. Ook snelle bloeiers als bijenvoer, zeepkruid, rode vlas, slaapmutsjes en sneeuwkleed kan je eigenlijk heel lang zaaien zolang er nog 6 tot 8 weken goed weer zal zijn kan het nog.

Er er is eigenlijk maar één ding dat je niet moet doen, en dat is vorstgevoelige soorten bloemen zaaien als er nog vorst kan voorkomen. Dat is dodelijk voor de zaadjes en de jonge plantjes. Zaai vorstgevoelige soorten dus niet in de herfst en niet voor half mei in de lente, dan zit je altijd goed. En als je zin hebt kan je natuurlijk altijd al wat zaadjes in huis of in een kas opkweken tot kleine plantjes. Dan hebben ze een vliegende start in een beschermde omgeving en kan je ze na de vorstperiode buiten poten.

Hommel op bijenvoer bloem
Hommel op bijenvoer bloem
De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 4403 reviews.