Geveltuintje aanleggen

24 juni 2022

In veel gemeentes kan je een geveltuintje aanleggen. Dit is een tuintje van 1 of 2 stoeptegels breed direct aan de gevel van je huis. Normaal was dit gewoon saaie stoep geweest, maar nu kan er van alles groeien en bloeien. Dit is goed voor de biodiversiteit, zorgt voor verkoeling, regenwater kan beter de grond in zakken en natuurlijk ziet er heel mooi uit! Je kan bij jouw gemeente een tuintje aanvragen die dan gratis aangelegd wordt, of jouw gemeente staat toe dat je zelf wat tegels weghaalt. Informeer hierover bij jouw gemeente. Het zaaien of poten van de planten in je tuintje is aan jou. Hieronder wat tips daarvoor.

Rode klaproos in geveltuintje

Geveltuin inzaaien

De meeste mensen planten kant-en-klare plantjes van het tuincentrum in hun geveltuintjes. Zo is het direct goed gevuld en “af”. Maar wist je dat je ook heel goed zaden kan gebruiken om een geveltuintje in te zaaien? Dit is vele malen goedkoper en je kan soorten inzaaien die je normaal niet kan kopen. Bovendien zijn de planten bij het zelf opkweken gegarandeerd vrij van bestrijdingsmiddelen.

Je kan dan kiezen voor het inzaaien van een zadenmix en zien wat er gebeurd. Dit is enorm makkelijk, goedkoop en kleurrijk. Voor 2,95 euro heb je het hele tuintje ingezaaid met veel bloeiende eenjarige bloemen. Het duurt wel een paar weken voordat het tuintje begroeid is, ongeveer 2 – 3 weken totdat het helemaal groen is en 6 – 8 weken voordat het in bloei staat.

Als je direct het tuintje al goed vol wil hebben, zou je alvast zaden kunnen opkweken in de vensterbank. Je zaait ze dan gewoon in een klein potje en plant ze als ze iets groter zijn over naar de geveltuin. Dit zorgt voor een beschermd begin van de groei en daardoor meer succes. Je kan dan ook wat beter plannen welk plantje waar moet komen.

Rotstuintje zadenmix kan ook goed als geveltuintje

Ligging zon/schaduw

Het is natuurlijk belangrijk aan welke kant jouw geveltuintje ligt: krijgt het veel zon of ligt het meer in de schaduw? Een plek met veel zon is het beste voor eenjarige bloeiende planten.

Soorten die het goed doen met (half)schaduw in jouw geveltuintje:

  • akelei
  • vingerhoedskruid
  • judaspenning
  • viooltje
  • klokje
  • chinees vergeet-mij-nietje
  • muurbloem

Soorten die het goed doen in de volle zon in jouw geveltuintje:

  • Klaproos
  • Slaapmutsje
  • Oost-Indische kers
  • Rode zonnehoed (Echinacea)
  • Stokroos
  • Korenbloem
  • IJskruid
  • Sneeuwkleed
  • Cosmea

Als je een soort in de volle zon zaait dan doen de meeste soorten het alsnog goed, ook als ze ook wel in de schaduw kunnen. Andersom werkt het vaak minder goed, maar je kan het altijd proberen. Soms blijft een plant wat kleiner of duurt het langer tot de bloei begint.

Is water geven nodig?

Als de regenpijp uitkomt op jouw tuintje zal het wel goed zitten met de hoeveelheid water. Meestal echter is dit niet zo en kan een geveltuintje wat droger worden omdat de regen een beetje wordt tegengehouden voor de gevel. Je kan daarom soorten kiezen die tegen wat droogte kunnen. Ook kan je in de heetste dagen van het jaar extra water geven. Helemaal mooi als dat bijvoorbeeld uit jouw regenton of water uit de condensdroger is. Vanzelfsprekend hebben tuintjes in de volle zon meer last van droogte dan plekken waar een groot deel van de dag schaduw is.

Grond voor geveltuintjes

Als een geveltuintje wordt aangelegd is vooral de grond erg belangrijk. Als je de stoeptegels weghaalt vind je vaak wit zand. Sommige gemeentes halen dit weg voor je en vervangen het door tuinaarde. Dan kan je direct verder met zaaien. Als dit niet voor je gedaan wordt, dien je ongeveer 40 cm wit zand weg te halen en dit gat op te vullen met tuinaarde. In plaats van tuinaarde kan je ook potgrond of een mengsel van aarde en compost gebruiken. Zaaien in wit zand zal helaas niet lukken omdat dit te weinig voeding heeft en slecht vocht vasthoudt.


De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 6913 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon