Het slaapmutsje (Eschscholzia californica) is een prachtige bloem uit Amerika. Ze komen voor in oranje en gele kleuren en zijn heel sterk. De naam slaapmutsje is aan deze bloem gegeven omdat zij ’s nachts de blaadjes van de bloem sluit en ’s ochtends weer opent.

Een andere naam voor het slaapmutsje is goudpapaver of Californische klaproos. Zelf vind ik slaapmutsje toch wel een erg leuke naam, ook omdat de bloemvorm me aan een mutsje doet denken.

Zaaien van slaapmutsjes

Slaapmutsjes
Slaapmutsjes

Het zaaien van slaapmutsjes is heel simpel: je strooit de zaadjes uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Je kan ze ook op een veldje uitstrooien waar al een beetje gras of onkruid groeit. Je kan zaaien in maart – april zodat je hetzelfde jaar nog bloemen krijgt. Als je klaprozen in de herfst zaait gaan ze volgend jaar bloeien.

Kies een plekje uit waar veel zon op schijnt. Ze houden van lekker veel licht. Slaapmutsjes groeien op bijna alle soorten grond, behalve als het echt heel nat is. Zorg dus dat ze niet in een plek gezaaid worden waar wel eens een plas water blijft staan.

Slaapmutsje is een sterke plant die op veel plekken goed overleefd. Zelfs in de kieren van stoeptegels van slaapmutsje nog groeien en tot bloei komen. In potten en bloembakken doet slaapmutsje het ook goed. Zorg altijd dat een teveel aan water onder uit de pot kan weglopen.

Je kan hier slaapmutsje zaden bij ons bestellen.

Perkje met slaapmutsjes en enkele andere soorten bloemen
Perkje met slaapmutsjes en enkele andere soorten bloemen

Verzorging van slaapmutsjes

Slaapmutsjes hebben geen verzorging nodig na het zaaien. De bloemen ontwikkelen zelf weer zaadjes als ze uitgebloeid zijn. Die kan je verzamelen om ergens anders weer uit te zaaien, of je kan ze laten zitten zodat ze zich rond de planten verder uitzaaien. Je kan dus elk jaar nieuwe slaapmutsjes krijgen van één Happy Seeds zakje.

Slaapmutsjes in een perkje

Feitjes over het slaapmutsje

Nederlandse naam Slaapmutsje / Californische klaproos
Latijnse naam Eschscholzia californica
Kleur Oranje
Hoogte 10 tot 60 cm
Bloeiperiode Juni tot september
Lichtwensen Beschut en zonnig
Grondwensen Alles geschikt, niet te nat
Zaaiplaats In de tuin of op een veldje
Bij Happy Seeds kan je zaden van het slaapmutsje bestellen.

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 248 reviews.