Slaapmutsje

Het slaapmutsje (Eschscholzia californica) is een prachtige bloem uit Amerika. Ze komen van nature voor in oranje-gele kleuren maar tegenwoordig ook in veel andere kleuren. Ze zijn heel sterk en makkelijk te zaaien. De naam slaapmutsje is aan deze bloem gegeven omdat zij ‘s nachts de blaadjes van de bloem sluit en ‘s ochtends weer opent.

Een andere naam voor het slaapmutsje is goudpapaver of Californische klaproos. Zelf vind ik slaapmutsje toch wel een erg leuke naam, ook omdat de bloemvorm me aan een mutsje doet denken.

Slaapmutsjes in bloei
Slaapmutsjes in bloei

Zaaien van slaapmutsjes

Het zaaien van slaapmutsjes is heel simpel: je strooit de zaadjes uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Je kan ze ook op een veldje uitstrooien waar al een beetje gras of onkruid groeit, zolang er maar kale grond zichtbaar is. Je kan zaaien in maart, april of mei zodat je hetzelfde jaar nog bloemen krijgt. Als je Californische klaprozen in de herfst zaait gaan ze volgend jaar bloeien.

Kies een plekje uit waar veel zon op schijnt. Ze houden van lekker veel licht. Slaapmutsjes groeien op bijna alle soorten grond, behalve als het echt heel nat is. Zorg dus dat ze niet in een plek gezaaid worden waar wel eens een plas water blijft staan.

Slaapmutsje is een sterke plant die op veel plekken goed overleeft. Zelfs in de kieren van stoeptegels kan slaapmutsje nog groeien en tot bloei komen. In potten en bloembakken doet slaapmutsje het ook goed. Zorg altijd dat een teveel aan water onder uit de pot kan weglopen.

Perkje met slaapmutsjes en enkele andere soorten bloemen
Perkje met slaapmutsjes en enkele andere soorten bloemen

Bloeiperiode van slaapmutjes

Slaapmutsjes bloeien van juni tot september. Je kan de bloei verlengen door uitgebloeide bloemen weg te halen.

Crème wit slaapmutsje

Verzorging van slaapmutsjes

Slaapmutsjes hebben geen verzorging nodig na het zaaien. De bloemen ontwikkelen zelf weer zaadjes als ze uitgebloeid zijn. Die kan je verzamelen om ergens anders weer uit te zaaien, of je kan ze laten zitten zodat ze zich rond de planten verder uitzaaien. Je kan dus elk jaar nieuwe slaapmutsjes krijgen van één Happy Seeds zakje.

Slaapmutsjes in een perkje

Kleurvarianten van het slaapmutsje

Van nature is het slaapmutsje oranje-geel, maar inmiddels zijn er ook andere kleurvarianten te vinden. Zo heb je volledig gele slaapmutsjes, crème witte slaapmutsjes en roze, rode, dieporanje en zalmkleurige slaapmutsjes. Er is ook een variant die niet de kenmerkende vier kroonbladeren in de bloem heeft, maar acht kroonbladeren.

Slaapmutsjes kleurenmix, semi dubbele bloemen

Feitjes over het slaapmutsje

De zaden van slaapmutsjes zijn kleine balletjes in matbruin. Er zitten 650 stuks in 1 gram.

Nederlandse naamSlaapmutsje / Californische klaproos
Latijnse naamEschscholzia californica
KleurOranje, verkrijgbaar in meer kleuren
Hoogtegemiddeld 40 cm
BloeiperiodeJuni tot september
LichtwensenBeschut en zonnig
GrondwensenAlles geschikt, niet te nat
ZaaiplaatsIn de tuin of op een veldje
Hommels en bijen houden ook van slaapmutsjes

Slaapmutsje zaden bestellen

Wij hebben een leuke selectie aan slaapmutsje zaden te koop in de webwinkel:

Roze slaapmutsjes Carmine King
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 6539 reviews.