Pompoen

Pompoenplanten zijn verrassend makkelijke planten om in de tuin op te kweken. Ze zijn ook nog eens heel leuk om verschillende redenen; de pompoenen kunnen in de herfst neergelegd worden als decoratie en ze kunnen gegeten worden in lekker soepen, pastasauzen of ovengerechten. Voor kinderen zijn pompoenen in de tuin ook erg spannend; hoe groot zullen ze worden? Wanneer zijn ze klaar om geoogst te worden? Doordat de pompoenplant weinig eisen stelt en op veel plekken gedijt, zal het niet snel een teleurstelling worden.

Pompoenplanten zijn klimplanten met grote bladeren. Als zij geen plek hebben om te klimmen, zullen ze zich over een groot deel van de tuin verspreiden. Als je dit niet wilt, is het heel makkelijk om de plant te snoeien. Hij zal hier geen hinder van ondervinden.

Zaaien van pompoenzaden

Het zaaien van pompoenenzaden kan op twee manieren. Je kan de zaden eerst in huis opkweken in een plastic bak met compostgrond. Als je dan kleine plantjes (zaailingen) hebt, kan je die in de tuin poten. Zie hieronder hoe dat gaat.

Je kan de zaden ook gelijk in de tuin laten kiemen, maar dat kan pas na 15 mei omdat anders de kans op nachtvorst te groot is. Zaaien kan buiten vanaf half mei tot half juli. Als je later zaait heeft de plant niet genoeg tijd meer om volwassen te worden voordat de kou inzet.

Het is wat meer werk om eerst zaailingen te maken, maar er zijn dan minder zaden die geen plant worden. Het volgende stappenplan beschrijft de manier van het maken van zaailingen.

Vul een plastic bak met een laag fijne compostgrond of speciale stekgrond.

Zaai de zaadjes in de grond op ongeveer 5 cm van elkaar en ongeveer 2 cm diep in de grond.

Hou de bak met grond en zaden op ongeveer 25°C. Zorg dat de grond vochtig is, maar zeker niet te nat omdat pompoenzaden slecht tegen erg natte grond kunnen. In 6 dagen zullen de kiemplantjes tevoorschijn komen. Verplaats de kiemplantjes voorzichtig naar een eigen potje met potgrond.

Wen de zaailingen aan de temperatuur buiten door de bak overdag buiten te zetten en ‘s nachts weer binnen. Dit duurt ongeveer een week. Als de plantjes ongeveer 3 weken oud zijn (of ouder mag ook) mag je ze buiten zaaien. Kies een plek uit met goed doorlaatbare en humusrijke grond.

Pompoen kiemplantje. Pompoenen beginnen met twee ronde blaadjes en maken daarna grote harige hartvormige bladeren.

Oogsten van pompoenen

Al vrij vroeg kan je zien dat de plant pompoenen gaat maken. Als je veel kleintjes wilt, kan je ze allemaal laten zitten, maar als je graag een super grote pompoen wilt kweken kan je het beste de andere pompoentjes weghalen. Er gaat dan meer energie naar de overgebleven pompoen.

Feitjes

Nederlandse naamPompoen
Latijnse naamCucurbita pepo
EetbaarJa
Hoogte60 cm, breedte 10 – 20 m2
Groeiperiodevanaf maart tot herfst
ZaaiplaatsEerst in huis, of vanaf 15 mei in de tuin
Kleur bloemenWit

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 6539 reviews.