Klaprozen

Klaprozen zijn prachtige planten met opvallende bloemen in veel verschillende kleuren. De natuurlijke en meest voorkomende kleur is rood. In het midden van de bloem zit het hartje, die is in de meeste soorten rood met zwart. Deze vlekken kunnen ook afwezig zijn of wit zijn. De klaproos heeft een kwetsbaar uiterlijk met zijn prachtige dunne rode bloemblaadjes. Als plant is zij gelukkig helemaal niet zo kwetsbaar, ze groeien goed op veel plekjes. Het zaaien van klaprozen lukt al snel en geeft een prachtig resultaat, ook voor bijen en andere insecten.

Klaprozen langs de kant van de weg

Klaproos varianten

Oosterse papaver, Papaver orientale, Papaver somniferum en Papaver rhoeas zijn allemaal soorten en namen voor de klaproos. Bij Happy Seeds vind je Papaver rhoeas (de grote klaproos, keuze uit de kleur rood of de kleurenmix of een grote verpakking), rode tulpapaver (Papaver glaucum), de Papaver commutatum “lady bird” en de slaapbol Papaver somniferum. De Oosterse papaver is een plant met gigantische bloemen, zo’n 20 cm doorsnede en is een vaste plant. De grote klaproos kent iedereen als “dé klaproos”, deze is kleiner en is eenjarig waardoor je snel na zaaien al prachtige bloei ziet.

Deze tekst gaat over de grote klaproos Papaver rhoeas en de tulppapaver Papaver glaucum. Meer over de slaapbol lees je hier.

Klaprozen in bloei met kamille, eind mei 2024

Zaaien van klaprozen

Het zaaien van klaprozen (Papaver rhoeas) is heel simpel: je strooit de zaadjes uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Je kan ze ook op een veldje uitstrooien waar al hier en daar wat onkruid groeit, maar de zaden moeten een kale plek krijgen zonder andere begroeiing. Ook een ruw randje grond langs een sloot of weiland is heel geschikt om klaprozen in uit te zaaien zolang je de grond vrij maakt van andere planten. Je kan zaaien in februari, maart, april of begin mei zodat  je hetzelfde jaar nog bloemen krijgt. Als je klaprozen in de zomer of herfst zaait gaan ze volgend jaar bloeien. Klaprooszaden kiemen het beste als ze eerst wat kou hebben meegemaakt, dus vroeg zaaien is beter dan laat.

Klaproos zaden zijn klein en hoeven niet bedekt te worden met grond. Druk ze aan nadat je ze op de grond gestrooid hebt, dat is genoeg. Extra water na het zaaien is een goed idee bij droog weer.

Kies een plekje uit waar veel zon komt. Een beetje schaduw mag ook. Klaprozen groeien op bijna alle soorten grond, behalve als het echt heel nat is. Zorg dus dat ze niet in een plek gezaaid worden waar wel eens een plas water blijft staan. Vochtige grond is wel goed. Klaproos heeft verder de voorkeur aan zanderige droge grond en weinig voeding. Zelfs tussen stoeptegels kunnen klaprozen het nog geweldig doen! Het is een echte pionierssoort die zich graag vestigt op verstoorde grond met weinig concurrentie en veel licht.

Verzorging van klaproos

Klaprozen hebben geen verzorging nodig na het zaaien. De bloemen ontwikkelen zelf weer zaadjes als ze uitgebloeid zijn. Die kan je verzamelen om ergens anders weer uit te zaaien, of je kan ze laten zitten zodat ze zich rond de planten verder uitzaaien. Je kan dus elk jaar nieuwe klaprozen krijgen van één Happy Seeds zakje.

Als het extreem droog is na het zaaien is wat extra water geven aan te raden. Als de plant groter is, is dat niet meer nodig tenzij het een extreem droge periode is.

Rode klaprozen van opzij gezien

Hoeveelheid zaden en zaaidichtheid

De zaden van alle klaproossoorten zijn extreem klein, er zitten 9000 tot 10.000 zaadjes in een gram. Per 30 vierkante meter heb je dan ook maar 1 gram nodig. Meer zaaien kan, maar dun de jonge plantjes dan uit. Verpoten gaat niet, je moet de extra plantjes dus verwijderen. Wij verkopen rode tulpklaproos in porties van 1 gram, 80 gram of 500 gram. Met 1 gram zaden heb je genoeg voor minstens 15 m² tuin en maximaal 30 m² tuin. Het zakje van 80 gram is voor maximaal 2400 vierkante meter grond en de halve kilo voor 15.000 m².

Tulppapaver

Feitjes over de grote klaproos

Nederlandse naamKlaproos (grote klaproos of gewone klaproos)
Latijnse naamPapaver rhoeas
KleurvariatiesRood, roze, wit
Hoogte20 tot 80 cm afhankelijk van omstandigheden
BloeiperiodeJuni tot augustus
LichtwensenZonnig
GrondwensenAlles geschikt, niet te nat, liever schrale grond
ZaaiplaatsIn de tuin of op een veldje

Klaproos zaden bestellen

Bij Happy Seeds kan je verschillende soorten klaproos bestellen. Bekijk de varianten die wij hebben hieronder.

Je kan ook kiezen voor klaproos zaadjes als cadeautje of bedankje voor een bruiloft, doopfeest of jubileum. We hebben veel leuke verpakkingen. Bekijk daarvoor onze bedankjespagina.

De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7091 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon