Oosterse papaver, Papaver orientale, Papaver somniferum en Papaver rhoeas zijn allemaal soorten en namen voor de klaproos. Bij Happy Seeds vind je Papaver rhoeas (de gewone klaproos, keuze uit de kleur rood of de kleurenmix of een grote verpakking) en de slaapbol Papaver somniferum. De Oosterse papaver is een plant met gigantische bloemen, zo’n 20 cm doorsnede en is een vaste plant. De gewone klaproos kent iedereen als “dé klaproos”, deze is kleiner en is eenjarig waardoor je snel na zaaien al prachtige bloei ziet.

Klaprozen zijn prachtige planten met opvallende bloemen in veel verschillende kleuren. De natuurlijke en meest voorkomende kleur is rood. In het midden van de bloem zit het hartje, die is in de meeste soorten rood met zwart. Deze vlekken kunnen ook afwezig zijn of wit zijn. De klaproos heeft een kwetsbaar uiterlijk met zijn prachtige dunne rode bloemblaadjes. Als plant is zij gelukkig helemaal niet zo kwetsbaar, ze groeien goed op veel plekjes.

Deze tekst gaat over de gewone klaproos Papaver rhoeas. Meer over de slaapbol lees je hier.

Klaprozen Papaver rhoeas
Onze shirley klaproos kleurenmix

Zaaien van klaprozen

Het zaaien van klaprozen (Papaver rhoeas) is heel simpel: je strooit de zaadjes uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Je kan ze ook op een veldje uitstrooien waar al hier en daar wat onkruid groeit, maar de zaden moeten een kale plek krijgen zonder andere begroeiing. Ook een ruw randje grond langs een sloot of weiland is heel geschikt om klaprozen in uit te zaaien zolang je de grond vrij maakt van andere planten. Je kan zaaien in maart, april of mei zodat  je hetzelfde jaar nog bloemen krijgt. Als je klaprozen in de zomer of herfst zaait gaan ze volgend jaar bloeien.

Klaproos zaden zijn klein en hoeven niet bedekt te worden met grond. Druk ze aan nadat je ze op de grond gestrooid hebt, dat is genoeg. Extra water na het zaaien is een goed idee.

Kies een plekje uit waar veel zon komt. Een beetje schaduw mag ook. Klaprozen groeien op bijna alle soorten grond, behalve als het echt heel nat is. Zorg dus dat ze niet in een plek gezaaid worden waar wel eens een plas water blijft staan. Vochtige grond is wel goed. Klaproos heeft verder de voorkeur aan zanderige droge grond en weinig voeding. Zelfs tussen stoeptegels kunnen klaprozen het nog geweldig doen! Het is een echte pionierssoort die zich graag vestigt op verstoorde grond met weinig concurrentie en veel licht.

Roze klaprozen Papaver rhoeas

Verzorging

Klaprozen hebben geen verzorging nodig na het zaaien. De bloemen ontwikkelen zelf weer zaadjes als ze uitgebloeid zijn. Die kan je verzamelen om ergens anders weer uit te zaaien, of je kan ze laten zitten zodat ze zich rond de planten verder uitzaaien. Je kan dus elk jaar nieuwe klaprozen krijgen van één Happy Seeds zakje.

Als het extreem droog is na het zaaien is wat extra water geven aan te raden. Als de plant groter is, is dat niet meer nodig tenzij het een extreem droge periode is.

Rode klaprozen van opzij gezien
Rode klaproos P. rhoeas

Hoeveelheid zaden en zaaidichtheid

De zaden van Papaver rhoeas zijn extreem klein, er zitten 9000 zaadjes in een gram. Per 30 vierkante meter heb je dan ook maar 1 gram nodig. Meer zaaien kan, maar dun de jonge plantjes dan uit. Verpoten gaat niet, je moet de extra plantjes dus verwijderen. Wij verkopen rode klaproos in porties van 1 gram, 80 gram of 500 gram. Met 1 gram zaden heb je genoeg voor minstens 15 m2 tuin en maximaal 30 m2 tuin. Het zakje van 80 gram is voor maximaal 2400 vierkante meter grond en de halve kilo voor 15.000 m2.

Rode en roze klaprozen langs de kant van de weg

Feitjes over de klaproos

Nederlandse naamKlaproos (grote klaproos of gewone klaproos))
Latijnse naamPapaver rhoeas
KleurvariatiesRood, roze, wit
Hoogte20 tot 80 cm afhankelijk van omstandigheden
BloeiperiodeJuni tot augustus
LichtwensenZonnig
GrondwensenAlles geschikt, niet te nat
ZaaiplaatsIn de tuin of op een veldje

Bij Happy Seeds kan je verschillende soorten klaproos bestellen. We hebben de gewone klaproos Papaver rhoeas in de rode klaproos variant en de roze klaproos variant, we hebben ook de bolpapaver Papaver somniferum. En als vaste plant hebben wij de zaden van Oosterse papaver (Papaver orientale).

U kunt ook kiezen voor klaproos zaadjes als cadeautje of bedankje voor een bruiloft, doopfeest of jubileum. Bekijk daarvoor onze bedankjes.

Rode klaprozen in een veldje
De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 1075 reviews.