Het afrikaantje is een prachtige, makkelijk te kweken plant die voorkomt in veel verschillende kleuren. Afrikaantjes komen uit Zuid-Amerika en Mexico, dus niet zoals de naam doet vermoeden uit Afrika!
Afrikaantjes hebben niet alleen mooie bloemen, maar houden door hun geur ook schadelijke insecten en aaltjes uit de buurt. Afrikaantjes worden daarom veel langs de randen van moestuintjes (vooral met wortelen) gezaaid als natuurlijke bestrijding of voorkoming van een plaag.

Afrikaantjes

Zaaien van afrikaantjes

Het zaaien van afrikaantjes is heel makkelijk. Een afrikaantje heeft het liefste een vochtige bodem en veel zon, maar doet het goed op veel verschillende plekken. Afrikaantjes kunnen in de tuin of in een bloembak of -pot goed opgekweekt en gegroeid worden. Zaaien kan vanaf eind maart tot eind juni buiten, binnen kan het zaaien het hele jaar door. Afrikaantjes kunnen niet tegen vorst. Het zaaien van afrikaantjes gaat als volgt:

Spit een deel van de tuin om of vul een bloempot of bloembak met potgrond. De plantjes moeten uiteindelijk zoveel mogelijk in de zon of halfschaduw komen te staan.

Strooi de zaadjes uit over de bodem en dek héél licht toe met aarde. Zorg ervoor dat je niet teveel zaadjes op één plek zaait, want anders gaan de planten elkaar in de weg zitten bij de groei.

Verzorg de zaadjes door ervoor te zorgen dat onkruid geen kans heeft door het te verwijderen. Let op dat de grond niet helemaal uitdroogt. Wanneer de afrikaantjes al kleine plantjes zijn geworden, kan je ze het beste voorzichtig uitgraven en herplanten op een grotere afstand van elkaar of in een andere bloempot.

Verzorging van afrikaantjes

Zorg ervoor dat de afrikaantjes niet lange tijd zonder water zitten, dit belemmert een goede groei. Tijdens de bloei zorgt het verwijderen van de oude bloemen ervoor dat de bloei langer door gaat.

Afrikaantje

Feitjes over het Afrikaantje

Nederlandse naamAfrikaantje
Latijnse naamTagetes
Kleur van de bloemenVeelkleurig (bij ons geel)
Hoogte30 tot 50 cm
Zaaiperiode buitenhalf maart tot eind mei
LichtwensenZonnig tot halfschaduw
BloeiperiodeHalf juni tot eind oktober
ZaaiplaatsIn tuin of bloembak of -pot

Je kan afrikaantjes hier bij ons bestellen.

Bonita afrikaantje

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 593 reviews.