Afrikaantje zaaien

Het afrikaantje (Tagetes) is een prachtige, makkelijk te kweken plant die voorkomt in veel verschillende kleuren. Afrikaantjes komen uit Zuid-Amerika en Mexico, dus niet zoals de naam doet vermoeden uit Afrika.

Afrikaantjes hebben niet alleen mooie bloemen, maar houden door hun geur ook schadelijke insecten en aaltjes (nematoden) uit de buurt en bestrijden ze. Afrikaantjes worden daarom veel langs de randen van moestuintjes gezaaid als natuurlijke bestrijding of voorkoming van een plaag.

Afrikaantjes kunnen niet tegen vorst. Ze sterven af als het vriest en hun zaden ook. Wanneer de plantjes in de herfst worden ondergewerkt helpen ze mee met het verbeteren van de grondkwaliteit en verhogen ze de hoeveelheid organische stof in de grond. Afrikaantjes leggen zelf geen stikstof uit de lucht vast, maar het komt wel weer vrij uit het dode materiaal wanneer het onder de grond gewerkt is. Afrikaantjes worden in Nederland vaak na de oogst gezaaid als groenbemester, waardoor je soms prachtige velden vol ziet.

Zaaitijd en -plaats voor tagetes

Een afrikaantje heeft het liefste een vochtige bodem en veel zon, maar doet het goed op veel verschillende plekken. Afrikaantjes kunnen in de tuin of in een bloembak of -pot goed opgekweekt worden. Zaaien in de volle grond kan vanaf april tot eind juni, na de laatste vorst. Als afrikaantjes buiten gezaaid worden tegen nematoden (aaltjes) dan kunnen ze ook nog in juli tot half augustus gezaaid worden. Ze hebben dan misschien niet genoeg tijd om lang te bloeien, maar hun wortels en geur doet wel hun werk tegen de aaltjes. Ook de groenbemester eigenschappen zijn nog goed aanwezig als je de Afrikaantjes in juli of tot half augustus zaait. Na wintergraan zaait men vaak Afrikaantjes in als groenbemester.

Tagetes patula nana

Hoe zaai je afrikaantjes?

Het zaaien van afrikaantjes is heel makkelijk. Het zaaien van afrikaantjes gaat als volgt:

Spit een deel van de tuin om of vul een bloempot of bloembak met potgrond. De plantjes moeten uiteindelijk zoveel mogelijk in de zon of halfschaduw komen te staan.

Strooi de zaadjes uit over de bodem en dek héél licht toe met aarde. Zorg ervoor dat je niet teveel zaadjes op één plek zaait, want anders gaan de planten elkaar in de weg zitten bij de groei. Als je de zaden stuk voor stuk zaait kan je 20 cm onderlinge afstand aanhouden.

Verzorg de zaadjes door ervoor te zorgen dat onkruid geen kans heeft door het te verwijderen. Let op dat de grond niet helemaal uitdroogt. Wanneer de afrikaantjes al kleine plantjes zijn geworden, kan je ze het beste voorzichtig uitgraven en herplanten op een grotere afstand van elkaar. Als je een hele strook of een heel veld hebt ingezaaid is dit uiteraard niet nodig en hoef je niets te doen.

Afrikaantjes

Verzorging van afrikaantjes

Zorg ervoor dat de afrikaantjes niet lange tijd zonder water zitten, dit belemmert een goede groei. Tijdens de bloei zorgt het verwijderen van de oude bloemen ervoor dat de bloei langer door gaat. Als je niets doet redden Afrikaantjes zich vaak ook prima.

Afrikaantje bloemen en blad

Afrikaantjes als groenbemester in de moestuin

Zoals al genoemd is een afrikaantje een uitstekende groenbemester en bestrijd het nematoden. Nematoden (aaltjes) tasten de wortels aan van veel moestuinplanten, zoals wortelen, sjalot, sla, andijvie, prei, selderij en aardbeien. Het afrikaantje wat wij verkopen reduceert de hoeveelheid vrijlevende wortellesieaaltjes van het soort Pratylenchus penetrans in de grond. Als een aaltje de wortel van een afrikaantje wil aanvreten, komt er een stof vrij waar het aaltje niet tegen kan. Tot wel 90% van de aaltjes sterven na teelt van afrikaantjes. Laat de afrikaantjes minstens 3 maanden groeien voor een goede bestrijding. Daarna kan je de afrikaantjes omspitten of omploegen. Dit brengt extra organische stof en stikstof in de grond (groenbemester).

Afrikaantje in bloei

Feitjes over het Afrikaantje

De zaden van Afrikaantjes zien er grappig uit, het zijn zwarte gladde staafjes met een beige pluimpje.

Nederlandse naamAfrikaantje
Latijnse naamTagetes patula
Kleur van de bloemenVeelkleurig (bij ons geel en oranje)
Hoogte30 tot 50 cm
Zaaiperiode buitenhalf mei tot juni
Zaaiperiode binnen half februari tot april
LichtwensenZonnig tot halfschaduw
BloeiperiodeHalf juni tot eind oktober
ZaaiplaatsIn tuin of bloembak of -pot

Je kan afrikaantjes hier bij ons bestellen in kleine zakjes of hier per 250 gram. Wij verkopen de Tagetes patula nana “bonita mix” zoals op de foto’s.

Afrikaantje Bonita Mix
De waardering van happyseeds.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 7024 reviews.
0
MENU
Right Menu Icon