Zaaien in de herfst

Slaapbol

17 september 2019

Wist je dat je zaden heel goed in de herfst kan zaaien? De natuur doet dit zelf namelijk ook. De bloemen vormen na de bloei zaden, die als de plant afsterft op de grond terecht komen. Ze blijven daar in rust totdat het weer voorjaar wordt. Sommige soorten kiemen extra goed doordat ze een koudeperiode gekregen hebben.

Je kan de natuur nadoen door zelf ook in de herfst te zaaien. Je kan hiervoor kiezen als je toch in de herfst al bezig bent met de grond, bijvoorbeeld omdat het braak ligt of je de oude planten hebt weggehaald. Zaai de zaden uit over de grond en wals of druk ze wat de grond in. Voor kleine stukjes kan dit prima met een plankje of door er overheen te lopen. Als je in de herfst geen zin hebt, dan kan je uiteraard ook in de (vroege) lente zaaien. Het geeft vrijwel hetzelfde resultaat voor de bloemen.

Wanneer is zaaien in de herfst niet geschikt? Als de zaden van jouw keuze vorstgevoelig zijn. Voor alle inheemse Nederlandse soorten geldt dat ze goed tegen vorst kunnen. Maar sommige soorten uit andere, vooral warmere, landen kunnen er niet tegen. Bijvoorbeeld bijenvoer, cosmea en wikke (o.a.). Zaai die soorten altijd in de lente.

Bloembollen. Naast zaden zaaien is bloembollen poten ook een activiteit voor het najaar. Tenminste als je najaarsbloembollen hebt, zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Deze moet je in september, oktober, november of december in de grond doen. Ze bloeien dan vroeg in het voorjaar. Bekijk ze hier.

Blauwe druifjes – najaarsbloembollen
De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 1838 reviews.