Lekkere verse worteltjes
Lekkere verse worteltjes

Een van de lekkerste groentes voor in de moestuin: de wortel. Wat is er lekkerder dan je eigen verse worteltjes, zelf geteelt?

Zaaien van wortels

Wortel is simpel in een moestuintje te zaaien. Wat nog leuker is, is dat je verschillende types wortels kunt kweken uit hetzelfde soort zaadjes. Zogenaamde zomerworteltjes kunnen van maart tot juli gezaaid worden. Deze groeien snel en zijn smaller en kleiner omdat ze jonger geoogst worden. Winterpenen worden gezaaid in april en pas geoogst in september. Ze mogen dus langer groeien en worden lekker dik. Wat voor soort je ook wilt, met de volgende stappen kan je meteen aan de slag!

Spit het gebied van je tuin waar je de worteltjes wilt zaaien goed om.

Zaai de wortelzaadjes op ongeveer 1 cm diepte en 20 tot 30 cm van elkaar af. Markeer de plekken waar je de zaadjes gezaaid hebt met een stokje of lintje, zodat je straks weet wat wortelplantjes zijn en wat onkruid is.

Verwijder onkruid door te schoffelen of het met de hand te verwijderen. Nu komen de markeerstokjes goed van pas! Het kan wel een maand duren voordat de wortelplantjes te zien zijn, dus het is even geduld hebben. Geef de wortelplantjes regelmatig water, regen is vaak niet genoeg om de plantjes vochtig te houden.

Oogsten kan zodra de wortels de gewenste grootte hebben. Je hoeft ze dus niet allemaal op dezelfde tijd te oogsten. Je kan de wortels oogsten door met een schep of spitvork naast de wortelplant te steken en met een opwippende beweging de wortel uit de grond te duwen. Dit gaat het beste als je een beetje meehelpt door de wortelplant bij het loof vast te houden. Je kan ook het gewenste aantal wortels gewoon uitgraven met een klein schepje.

Verzorging van wortels

Het is van belang de wortelplantjes te voorzien van voldoende water. Zorg daarom dat de grond altijd een beetje vochtig is rond de plantjes. Onkruid zal de wortelplantjes proberen te verdringen, dus dit moet je verwijderen.

Ziektes bij worteltjes

In vergelijking met bloemen en andere tuinplanten hebben wortels last van veel plagen in de tuin. De wortelvlieg is het grootste probleem: dit beestje komt af op de geur van de wortels en zal de plant aantasten. De wortels worden daardoor aangevreten en krijgen zwarte plekken en gaten. Jonge wortelplantjes kunnen sterven door aantasting door de wortelvlieg. Het zaaien van ui in de buurt van de wortels kan de wortelvlieg tegenhouden. Ook als je de wortels wat verder uit elkaar zaait beperk je de schade van de wortelvlieg. Als je in een gebied tuiniert met veel wortelvliegen, kan je er ook voor kiezen de grond te bedekken met insectengaas waar de vlieg niet door kan. De plantjes groeien hier doorheen.

Feitjes

Nederlandse naam Wortel
Latijnse naam Daucus carota
Eetbaar deel Wortel
Vitamines C, B1, B2, caroteen
Hoogte 20 tot 40 cm
Lichtwensen Zonnig
Grondwensen Losse grond, hoeft niet veel voeding
Zaaiplaats Direct in de tuin
Zaaiperiode april tot november

De waardering van happyseeds.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 528 reviews.